Білгород-Дністровський район разом з усією Україною та ЄС відзначає День Європи

0 коментарів 23112 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Цього року 9 травня наша країна вперше відзначає День Європи разом з усіма державами-членами ЄС. Урочисті заходи, під час яких пройшло підняття прапору Євросоюзу, відбулись і у Білгород-Дністровському районі. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM».


Цього дня у бібліотеках району пройшли інформаційні заходи для підростаючого покоління. Зокрема, книжкові виставки, завдяки яким кожен охочий міг дізнатися про історію та країни Європейського Союзу. Для майбутніх абітурієнтів такі заходи стали можливістю ознайомитися з матеріалами про навчання у кращих європейських вишах.

У Білгород-Дністровській публічній бібліотеці відбулися відео-огляди про символіку ЄС, національні традиції, пам’ятки історії, архітектури та культури, подорожі кращими бібліотеками Європи.

Нагадаємо, що останні двадцять років День Європі в Україні святкували у третю суботу травня. Після підписання напередодні, а саме 8 травня 2023 року, указу президента України, дату змінено на 9 травня.

Чому саме ця дата? Широке роз’яснення надає Український інститут національної пам’яті.  Після завершення Другої світової війни європейські країни почали продумувати принципи політичної співпраці та економічної кооперації. Зрештою, 9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Роберт Шуман виступив з ініціативою налагодити в Європі спільну координацію та контроль за важкою промисловістю. Шляхом до реалізації плану Шумана мала стати Європейська спільнота вугілля та сталі.

У результаті, 18 квітня 1951 року в Парижі був підписаний договір про створення такої спільноти. Спершу його ратифікували шість країн: Франція, Німеччина, Італія та країни Бенілюксу – Бельгія, Нідерланди й Люксембург. Організація була відкрита для інших європейських країн.

Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції. Саме тому в ЄС 9 травня відзначається День Європи.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x