Рівно рік тому було потоплено “русский военный корабль”. Як пішов на дно легендарний крейсер “Москва” за 750 млн доларів

0 коментарів 18711 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Рік тому Військово-морські сили України здобули першу велику перемогу у війні з Росією – було потоплено “русский военный корабль”, він же – флагман Чорноморського флоту РФ, ракетний крейсер “Москва”. Пропонуємо згадати, як це було. Провідні факти з події зібрал Апостроф.


Флагман було потоплено в ніч з 13 на 14 квітня 2022 року: по ньому було випущено дві протикорабельні ракети “Нептун” ВМС України, після чого корабель отримав тяжкі пошкодження і затонув.

Загибель крейсера “Москва” стала найдорожчою військовою втратою для Росії у війні з Україною: за оцінками видання Forbes, ймовірна вартість крейсера – 750 млн доларів. Російське міністерство оборони спочатку заявляло, що всіх моряків евакуйовано, але потім стало відомо, що ці заяви не відповідають дійсності.

Ракетний крейсер “Москва” був збудований на суднобудівному заводі в українському Миколаєві: будівництво було розпочато у 1976 році, сам корабель був спущений на воду в 1979 році, а введений в експлуатацію 1982 року. Спочатку носив ім’я “Слава”, але після списання протичовнового крейсера “Москва” (проект 1123 – “Апостроф”) був перейменований і отримав назву столиці СРСР, а згодом – Росії.

Ставши флагманом Чорноморського флоту, крейсер брав участь у війні з Грузією 2008 року та блокаді українського флоту у Донузлаві у 2014 році. Також його екіпаж виконував бойові завдання у Сирії у 2015 році.

На початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року корабель брав участь в атаці на гарнізон острова Зміїний Одеської області. Командир крейсера запропонував захисникам здатися і перейти на бік Росії – українцям обіцяли життя в “нормальній, великій країні”.

У відповідь пролунала фраза, що стала “крилатою” та пророчою: “Російський військовий корабель, йди на ***!”.

Після цих слів корабель завдав удару по острову: серед захисників були загиблі, а частина потрапила в полон. Пізніше їх обміняли.

Як відомо, екіпаж флагмана російського Чорноморського флоту, ракетного крейсера “Москва”, був засліплений і не був готовий до атаки українців.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x