Про обстріли на Великдень і другу сакральну дату та величезний окоп ворога на Запоріжжі – Гуменюк відповіла на актуальніші питання українців

0 коментарів 30726 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Російські окупанти вже передчувають контрнаступ Збройних сил України. Зокрема, на півдні ворог підступно ховається за цивільним населенням, використовуючи українців як живий щит. Крім того, окупанти не перестають гатити по прифронтових населених пунктах. Водночас, зважаючи на велику паузу в масованих обстрілах та активність розвідувальних дронів, є імовірність ракетної атаки по території України. Ворог може вдарити і на Великдень, адже у нього немає нічого святого. Про ситуацію на південному фронті, активність росіян у небі та в морі, а також величезний окоп, який вирили росіяни на Запоріжжі – в ефері Апостроф TV розповіла керівниця об’єднаного пресцентру оперативного командування “Південь” НАТАЛІЯ ГУМЕНЮК.


– Натрапив на ваші слова, які цитують ЗМІ. Ви сказали, що загарбники на тимчасово окупованих територіях зараз ховаються від українського вогню, намагаються розсередити свої сили та, можливо, навіть якось відтягнути свої підрозділи далі від лінії розмежування. Розкажіть, будь ласка, про це детальніше. Які напрямки для них є пріоритетними в плані того, аби ховати там свої підрозділи поки що від українського вогню, ну а потім – в українській землі?

– Вони намагаються маневрувати і ховатися за місцевим населенням. Це для них живий щит, який може уберегти їх від ураження Силами оборони. Вони чудово знають, що ми не б’ємо по соціальних об’єктах і об’єктах критичної інфраструктури. Ми усвідомлюємо, що наші удари можуть бути лише в тому випадку, якщо це не спричинить шкоди місцевому населенню. Саме тому вони намагаються сховатися за мирними жителями.

Разом з тим, вони атакують просто килимовим способом, вкриваючи цілі площі території артилерійським вогнем, зокрема атакуючи з використанням тактичної авіації і спрямовуючи керовані авіаційні бомби по місцях, де знаходяться мирні мешканці. Вражають підприємства, сільськогосподарські угіддя там, де регіон намагається відновитися після довгої окупації.

– Ви також зазначали, що росіяни почали активніше використовувати безпілотні літальні апарати, розвідувальні дрони. Скажіть, будь ласка, чи може це свідчити про те, що окупанти готуються до чогось? Можливо, до ракетного обстрілу або ж використання іранських дронів-камікадзе “Шахед-136” чи інших видів?

– По-перше, вони дійсно в передчутті нашого контрнаступу намагаються максимально зібрати інформацію про те, що ж на них чекає найближчим часом. Крім того, вони вишукують наші позиції для того, щоб уразити ті сили, які можуть бути задіяні в контрнаступі. Не дає їм спокою наша протиповітряна оборона, і саме тому вони, використовуючи безпілотні літальні розвідувальні апарати, намагаються зібрати максимально інформацію.

Крім того, враховуючи велику паузу між ракетними ударами, яка вже витримана ворогом, можна казати про імовірність певних ракетних небезпек для мирного населення тилових регіонів. Не лише прифронтові території можуть бути уражені. Тим паче, ми знаємо, що у ворога немає нічого святого.

Цієї ночі, обстрілюючи Херсон, окупанти влучили в церкву, а напередодні обстріляли лікарню на Херсонщині. Це говорить про те, що цілком імовірно ураження і напередодні світлого свята – Великодня. Нагадаю, минулого року саме напередодні Великодня вони влучили по житловому будинку в Одесі. Така тактика для ворога абсолютно прийнятна на даному етапі, вони продовжують тероризувати мирне населення.

– Росія може домовитися з Іраном про постачання нових дронів. Ми знаємо про дрони-камікадзе “Шахед-136”, а також розвідувальні дрони “Мохаджер”. Що це за нові дрони і чим вони можуть відрізнятися від тих попередніх, про які ми вже знаємо?

– Ми розуміємо, що навіть в світових ЗМІ зараз цю війну часом називають війною дронів. Розвиток цього напрямку, цієї галузі в наукових розробках досить потужний. Ми бачимо, що росіяни намагаються зібрати по світу своїх поплічників і тих, хто може їх підтримати і допомогти зброєю. Вони відчувають вже, що доведена до критичного мінімуму кількість ракетного запасу, в них не вистачає ракет для того, щоб тримати в напрузі населення України. Все частіше вони стали застосовувати дрони-камікадзе. У зв’язку з активністю транспортної авіації в напрямку з Ірану до росії, можемо говорити про те, що імовірна поставка нової партії “Шахедів” або інших дронів, які ворог може застосувати найближчим часом.

– Скільки нині ворожих кораблів знаходиться у Чорному морі на бойовому чергуванні та як чорноморський флот російської федерації вже майже рік живе без крейсеру “Москва”. Скоро вже річниця, як “рускій корабель”…

– Так, і це, зокрема, може бути також сакральною датою, датою помсти з боку ворога. Алев цьому випадку хочеться процитувати їм їх самих: якщо наблизяться, то “можем повторіть”. Ми тримаємо корабельне угруповання на відстані понад 100 морських миль від контрольованого берега України. Вони не наважуються наближатися, оскільки пам’ятають, де знаходиться їхній крейсер. Вони не готові переводити ще й весь цей флот в підводний стан, саме тому більшість кораблів ховаються за південно-східним узбережжям Криму в напрямку Новоросійська.

Але нагадаю, що і звідти підводний ракетоносій, який там зараз на чергуванні і заряджений чотирма ракетами типу “Калібр”, цілком може нанести ураження по всій території України. В будь-яку точку може сягнути така ракета. Вона є високоточною, і скоріш за все ворог якраз збирає інформацію за допомогою безпілотних розвідників для того, щоб нанести найболючіший удар. Цілком ймовірно, це будуть об’єкти критичної інфраструктури.

Нагадаю, що навіть сезонне потепління не позбавляє ворога пріоритетів щодо об’єктів енергетики, які забезпечують життєдіяльність держави в цілому

– Щодо оборонних споруд, які вибудовують окупанти на Запоріжжі. Ми бачили з супутникових знімків, що це 70 км рову, який окупанти вирили. Наскільки ефективним це є наразі? Я правильно розумію, що це якийсь протитанковий рів?

– Якщо пришвидшать темпи копання, то можуть дійти до поребрика. Туди їм дорога, якщо будуть рити в правильному напрямку. Більшого призначення цього рову немає абсолютно. Це такий собі рекорд, який ворог створив, щоб хоч чимось запам’ятатися в цій війні. Не більше.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x