Право блокувати медіа, в тому числі Youtube та соцмережі: відсьогодні контроль над усіма ЗМІ посилено

0 коментарів 20736 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Закон про медіа набув чинності. Відсьогодні, 31 березня, Національна рада з телебачення та радіомовлення отримала повноваження закривати будь-який засіб масової інформації без рішення суду. Повноваження регулятора значно розширюються та надається право блокувати та закривати медіа без рішення судової інстанції, зокрема друковані ЗМІ та навіть веб-платформи загального доступу, серед яких Youtube та соцмережі. Про це повідомив комітет Верховної ради з питань інформаційної політики та європейської інтеграції.


31 березня 2023 року набирає чинності закон України “Про медіа”, який запроваджує додаткові механізми захисту національного інформаційного простору (зокрема, на період воєнного стану), – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що закон, який отримав позитивну оцінку експертів Ради Європи, розроблено з метою імплементації директиви Євросоюзу про аудіовізуальні медіапослуги.

За словами заступника голови цього комітету Євгенії Кравчук, закон передбачає функціонування конвергентного регулятора, який працює з усіма видами медіа та надає особливі повноваження регулятору, а також механізми взаємодії між регулятором та медіа під час воєнного стану.

За словами нардепа, закон регулює роботу онлайн-медіа та поєднує ліберальні підходи (добровільна реєстрація) з відповідальністю за порушення обмежень щодо змісту інформації (незалежно від того, зареєстровано медіа чи ні).

Закон також визначає порядок та процедуру припинення використання стандарту аналогового телевізійного мовлення та містить спеціальний розділ, що передбачає протидію російській агресії у медійній сфері.

Цього Закону потребують, перш за все, наші глядачі, слухачі, всі ті, хто отримує контент з медіа. Його також потребують медійники, тому що він встановлює сучасні прозорі та зрозумілі правила, рівні для всіх, – прокоментував голова комітету Микита Потураєв.

Варто зазначити, що відтепер повноваження регулятора значно розширюються, і Нацрада зможе блокувати та закривати медіа без рішення судової інстанції, зокрема друковані ЗМІ та навіть веб-платформи загального доступу, серед яких Youtube та соцмережі.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x