Хлібна жужелиця загрожує посівним площам Одещини

0 коментарів 18414 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Головний спеціаліст відділу карантину рослин, управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, державний фітосанітарний інспектор Демидов О.П. попередив землеробів про своє спостереження – на деяких посівах озимих, які розміщені після стерневих попередників, з’являються ознаки пошкодження хлібною жужелицею. 


“Поки це ще невеличкі ділянки, але як кажуть у таких випадках – “процес пішов”. Якщо негайно не звернути на це увагу і не прийняти заходів на знищення жужелиці, можна втратити все. Відносно м’яка  зима  дуже допомогла зберегтись сходам озимини, та немає добра без лиха – природа створила ідеальні умови для шкідників та хвороб рослин. Саме на цьому я і хочу зосередити Вашу увагу”, – наголошує спеціаліст.

Довідково: Стеблова іржа злаків (лінійна) – іржа стеблова вражає хлібні злаки. Спричиняє це захворювання дводомний гриб Puccinia graminis, котрий паразитує на вегетуючих рослинах. У якості проміжного господаря Puccinia graminis виступає барбарис. У збудника хвороби виявлено декілька сотень різних рас.

Оптимальні умови розвитку іржі стеблової складаються у теплих вологих умовах. Це захворювання поширене по всій території України.

У хлібних злаків вражаються листові піхви, стебла, а також колоскові лусочки. Уражені рослини швидше втрачають вологу і раніше дозрівають, що негативно впливає на врожайність та якість. В разі сильного зараження пшениці, посіви можуть вилягати. Якщо стебло вражене безпосередньо під колосом, то це призводить до істотної втрати врожаю – до 50-60%. Зерно стає щуплим і його якість сильно погіршується.

Заходи захисту рослин від іржи:

  • Знищення пожнивних злакових бур’янів і падалиці в післязбиральний період.
  • Сівши озимих культур у другій половині оптимальних строків. Найбільш ранні посіви можуть бути резерваторами інфекції на наступний рік.
  • Збалансоване внесення мінеральних добрив.
  • Протруювання насіння, так як частина інфекції може зберігатися на їх поверхні.
  • Обробка посівів фунгіцидами проводиться при 1% і більше ураженої поверхні листової пластинки. Необхідно відзначити, що ефективність фунгіцидів у боротьбі зі збудником іржі в порівнянні з іншими видами значно нижче. Впливають на такий результат більш ранній період спороношення і зараження рослин, дифузне поширення грибниці в рослині. Підвищується ефективність хімічної обробки проти іржі при використанні фунгіцидів системної дії.

“Шановні колеги. Якщо не Ваших посівах озимих з’являться  перші ознаки ураження рослин хворобами, то потрібно негайно розпочинати заходи з боротьби. Своєчасно проведені заходи допоможуть суттєво зменшити шкоду. Якщо забажаєте за потрібне звернутись до мене за порадами або консультаціями – мій телефон 067 7799741“, – сказано у зверненні Демидова О.П. до аграріїв Одещини.

Коментарі закриті.