За експортними показниками агропродукції 2022-й був одним із кращих за останні роки – Мінагрополітики

0 коментарів 40365 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Середньомісячний темп експорту української агропродукції за останні 4 місяці фактично досяг довоєнних показників. Україні вдалося за 2022 рік експортувати понад 50 млн т зернових та олійних культур і продуктів їх переробки.


Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, говориться у повідомленні Мінагрополітики, пише “Агропортал”.

За його словами, це дуже хороший результат, враховуючи те, що майже увесь рік в Україні тривала війна. Однак, попри це, за експортними показниками 2022-й був одним із кращих за останні роки.

«Україна залишається одним із головних гравців на аграрному міжнародному ринку, і однозначно стан виробництва та перспективи експорту сільгосппродукції з України впливають на міжнародні ціни. Наразі вони залишаються високими зокрема і через продовження війни, тож перспективи до їх зниження поки що непомітні», — зазначив Тарас Висоцький.

Він додав, якщо Україна не зможе повноцінно повернути свої посівні площі та наростити обсяги виробництва довоєнного періоду, ситуація в ціновій політиці у світі на краще не зміниться.

При цьому перший заступник міністра зауважив, що зменшення площ посіву озимих культур, на жаль, є досить суттєвим. Окрім воєнних дій, на це вплинули погодні умови.

«Навесні аграрії готові максимально компенсувати незасіяні площі. Хоча ми й розуміємо, що посівні площі все одно будуть мінімум на 20% менші до показника 2021 року. Передовсім, через продовження тимчасової окупації областей України на південному сході та через інтенсивне мінування сільгоспземель на деокупованій Харківщині та Херсонщині», — підкреслив він.

Звичайно, основний виклик для аграріїв полягає у проведенні якісної весняної посівної, адже потрібно знайти достатньо фінансових ресурсів, щоб купити насіння, дизель, мінеральні добрива, засоби захисту рослин, пояснює Тарас Висоцький.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x