Головні правоохоронці Ізмаїльского району розказали, де ховається загроза від сучасних шахраїв та як не стати їх жертвою

0 коментарів 16578 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні громадяни стають жертвами хитрих та цинічних злочинців, які обманюють людей навіть у самих складних ситуаціях. У 2022 році в Україні різко зріс рівень випадків шахрайства. На жаль, з настанням військового стану зловмисники почали вигадувати нові способи обману довірливих мешканців. Найчастіше жертвами обману стають в інтернеті, особливо на майданчику OLX. Докладно про стан злочинності у Ізмаїльському районі та де саме ховається загроза від шахраїв у регіоні, стало відомо на нещодавньому засіданні міжвідомчої робочої групи за участю представників Ізмаїльської окружної прокуратури та Ізмаїльського районного відділу поліції, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Основною темою наради була протидія кримінальним правопорушенням проти власності. Мета засідання – інформування суспільства про сучасні способи шахрайства, засоби попередження та протидії.

Керівник Ізмаільської окружної прокуратури Сара О.В. зазначив характерну тенденцію до росту саме цього різновиду порушень. Тільки за 9 місяців 2022 року кількість шахрайств на 64% переважає рівень аналогічних злочинів за весь 2021 рік. Якщо за січень-грудень минулого року їх було 138, то за цей неповний рік – вже 226. Зокрема збільшилось у 6,2 рази кількість випадків шахрайств, пов’язаних із електронно-обчислювальною технікою (з 24 до 149).

Як зазначив головний прокурор району, існує досить багато способів заволодіння чужим майном, один із них – шахрайство. Стаття 190 Кримінального кодексу України, визначає шахрайство як заволодіння майном або придбання права на майно шляхом обману або зловживання довірою. Особливості шахрайства полягають у тому, що потерпілий, будучи введеним в оману, добровільно передає майно або право на майно, вважаючи, що це є правомірним, необхідним або вигідним для нього, що він зобов’язаний це зробити.

“Протягом 2022 року прокурорами Ізмаїльської окружної прокуратури направлено до суду 11 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях за ст. 190 КК України (15 у 2021 році). Окрім цього, протягом 2022 року прокурорами виявлено та внесено відомості до ЄРДР про 24 кримінальні правопорушення, раніше не обліковані органами поліції”, – розповів головний прокурор району.

Як зазначив Олександр Сара, скасовано 12 незаконних та необґрунтованих постанов слідчих/дізнавачів про закриття кримінальних проваджень. Надано 88 письмових вказівок органам досудового розслідування.

Проаналізувавши вчинені кримінальні правопорушення, їх можливо поділити на наступні види:

  1. Шахрайства, пов’язані з покупками та продажами через мережу Інтернет (Інтернет-шахрайства).
  2. Шахрайства, пов’язані з продажем палива за ціною, яка нижче ринкової, через автозаправні станції.
  3. Телефонні шахрайства та смс-розсилки з повідомленнями про виграш.
  4. Шахрайства під приводом наданням допомоги від держави.
  5. Шахрайства, пов’язані зі збором грошових коштів “псевдоволонтерами”.

Головні правоохоронці Ізмаїльского району розказали, де ховається загроза від сучасних шахраїв та як не стати їх жертвою

Щодо захисту від шахраїв, керівник Ізмаільської окружної прокуратури звернувся до мешканців району з попередженням:

“Шановні громадяни! Наполегливо просимо усіх перевіряти інформацію перед тим як перераховувати кошти на карткові рахунки незнайомців. Не переходьте за невідомими посиланнями, які можуть надсилатись у месенджери. Будьте особливо пильними та не піддавайтеся на провокації аферистів.

У випадку надходження смс-повідомлень щодо блокування картки, за достовірною інформацією необхідно звертатися за номерами телефонів банківської установи, які зазначені на платіжній картці або на офіційних сайтах банків, в яких обслуговується клієнт.

Не розголошуйте та не надсилайте нікому в жодному разі свої персональні дані, термін дії платіжної картки та CVV код (три цифри на 3 зворотному боці картки)! Працівники банків не мають права та не можуть запитувати вас про це!

Про всі такі випадки обов’язково повідомляйте до правоохоронних органів. При придбанні товарів в мережі інтернет користуйтеся перевіреними сайтами офіційних дилерів та торговими майданчиками. При здійсненні оплати використовуйте накладений платіж, або такі види сервісів оплати як: Нова Пей, ОЛХ платіж, Пром оплата.

Аби не стати черговою жертвою шахраїв, застерігаємо не робити поспішних вчинків та дотримуватися елементарних правил безпеки”, – наголосив Олександр Сара.

Начальник Ізмаїльського районного відділу поліції Олег Швець також звернувся до громадян з аналогічним закликом.

Як зазначили у прокуратурі, основними способами профілактики цієї проблеми є наступні кроки:

  • Інформування населення через ЗМІ та соціальні мережі про сучасні способи шахрайства, заходи з їх попередження та протидії.
  • Встановлення біг-бордів з інформацією мережі про сучасні способи шахрайства, заходи з їх попередження та протидії.
  • Роздача інформаційних листівок місцевим мешканцям.

Правоохоронцями Ізмаїльського району найближчим часом будуть виготовлені листівки з інформацією на тему “Як захистити себе від шахраїв та як повідомити про шахрайство”. Вони будуть роздаватися місцевим мешканцям.

Детально про шахрайство в Ізмаїльському районі розповіли представники прокуратури та поліції. Як повідомив заступник керівника Ізмаільської окружної прокуратури Івахів М.В., основною схемою на OLX є спокусливо низька ціна. Продавець просить передоплату, а потім просто зникає. Таким чином у регіоні нещодавно обдурили трьох громадян, виманивши у них суми від 10 до 50 тисяч гривень. Досить часто обдурюють водіїв, які спокушаються на ціну топлива по 40 грн за літр. Не втрачає популярність у лиходіїв та телефонне шахрайство на тему “ваш родич потрапив у біду”, коли злочинці видають себе за лікарів або поліцейських і пропонують за гроші “вирішити питання”. Виманюють особисті дані, щоб оволодіти грошима та за допомогою нібито фінансової допомоги в умовах війни. Замість того, щоб отримати підтримку від держави чи благодійників, нещасні люди потрапляють у пастку злочинців та втрачають останні гроші. Чимало злодіїв ховається під модною назвою “баєри”, які через Інстаграм та Телеграм нібито продають брендові речі. Гроші крадуть, вимагаючи передоплату на замовлення.

Начальник поліції Олег Швець наголосив, як важливо пам’ятати про те, що свій PIN та CVV ні за яких умов не можна повідомляти нікому. По телефону не можна давати жодної особистої інформації, навіть якщо дзвонять від імені банку. Він також нагадав про існування так званих фішингових сайтів (зовні схожих на відомі інтернет-ресурси), які виманюють у громадян особисті дані. Важливо звертати увагу на адресний рядок сайту: символи “http” замість “https” повинні насторожити.

У поліції повідомляють, що шахраї в інтернеті використовують VPN та динамічні IP-адреси, тому їх так важко знайти, а часом просто неможливо. Місцезнаходження зловмисників дуже важко встановити. Дуже часто вони фактично знаходяться у в’язниці, коли займаються цими “телефонними” та “інтернетними” злочинами, чи можуть навіть бути на іншому континенті. Саме тому знайти злочинця, покарати його та повернути крадены гроші часом виявляється поросту нереальним завданням. Але в цьому немає провини правоохоронців. Просто сучасні шахраї цинічні та винахідливі. Тому важливо знати про те, де ховається небезпека і намагатися не потрапляти в пастки лиходіїв.

Головні правоохоронці Ізмаїльского району розказали, де ховається загроза від сучасних шахраїв та як не стати їх жертвою

Головні правоохоронці Ізмаїльского району розказали, де ховається загроза від сучасних шахраїв та як не стати їх жертвою

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x