Румунія визнала Голодомор злочином проти українського народу та засудила штучний голод, якому були піддані румуни у Бессарабії

0 коментарів 19440 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Парламент Румунії визнав Голодомор 1932-33 років злочином проти людства та українського народу. Про це повідомляє Бессарабія INFORM з посиланням на румунські ЗМІ. Декларацію було підтримано 248 голосами “за”, один з голосуючих утримався.


Декларація, зачитана на пленарному засіданні Ніколає Мірославом Петрецькі, депутатом Європарламенту від групи національних меншин, визнає Голодомор злочином, вчиненим проти українського народу та людства, і рішуче засуджує цей акт проти українського народу, який призвів до мільйонів жертв, масових порушень найголовніших прав і свобод громадян та безмірних страждань.

У документі також висловлюється солідарність з українським народом, який постраждав у цій трагедії, віддається данина пам’яті мільйонам жертв штучного голоду 1932-1933 років.

Декларація також рішуче засуджує аналогічний злочинний спосіб, у який румуни Бессарабії були піддані навмисному штучному голоду з метою примусової колективізації у 1946-1947 роках, і висловлює підтримку захисту та дотриманню основоположних прав і свобод людини.

Депутат Європарламенту від НЛП Александру Мурару наголосив, що Румунія історичним рішенням приєднується до демократичних та гідних держав світу, які визнають та урочисто беруть на себе не лише вшанування пам’яті жертв голоду 1932-1933 років, але й “визнання геноцидних, систематичних, прямих, цинічних, злочинних дій Радянського Союзу та його лідерів з метою фізичного знищення української нації”.

“Голодомор був унікальним вбивством на території Радянського Союзу за масштабами, темпами та характером злочинів, скоєних керівниками та інституціями Радянського Союзу. На початку 1930-х років мужність і рішучість українців чинити опір колективізації викликали нестримну ненависть тоталітарної системи. Історики підрахували, що на початку 1930-х років відбулося понад 4000 повстань проти колективізації, оподаткування, терору та насильства з боку радянської влади. Втрати людських життів склали близько 10 мільйонів жертв. Реальні цифри ніколи не будуть відомі”, – сказав ліберал.

Він додав, що сьогодні понад 14 мільйонів українців були змушені покинути свої домівки, а систематичні напади, масові поховання та вбивства відкинули континент на 90 років назад.

“Свідоме руйнування енергетичних структур України, водо- та газопостачання, має свідому мету – заморити голодом, спричинити страждання і повільну смерть українського народу та викликати безпрецедентну масову еміграцію. Всі ці методи показують нам, що Володимир Путін і військово-політична еліта в Кремлі фактично відновили сталінський план знищення української нації, і це повинно викликати не тільки обурення, а й солідарність людства”, – заявив Александр Мурару.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x