В Ізмаїлі відкрили Центр колекції транскордонних традицій – він має забезпечити стале просування місцевої історії та культури

0 коментарів 23247 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Ізмаїлі 25 жовтня в приміщенні Ізмаїльської міської бібліотеки імені Котляревського відбулося офіційне відкриття Центру колекції транскордонних традицій, який створено за проєктом «EFIGE – транскордонний комплекс. Поєднання культурної спадщини в Придунав’ї» 2SOFT/2.1/64, що фінансується Європейським Союзом через Європейський інструмент сусідства (ЄІС) в рамках Спільної Операційної Програми «Румунія – Україна 2014-2020».


Про це повідомив міський голова Андрій Абрамченко.

Проєкт EFIGE є результатом співпраці україно-румунського партнерства і відповідає пріоритету 2.1 Спільної Операційної Програми «Румунія – Україна 2014-2020» – «Збереження та просування культурної та історичної спадщини», в рамках якого було створено даний Центр для підтримки національних меншин та забезпечення сталого просування місцевої історії та культури.

Наразі період реалізації проєкту складає 32 місяці з дати підписання Грантового контракту, однак очікується продовження до 7 квітня 2023 року.

«Місцева влада Ізмаїла працює над чотирма проєктами повіту Тулча (у сфері культури, охорони здоров’я, інфраструктури та транспорту). Незважаючи на те, що в Україні йде війна і є певні проблеми, ми все ж таки дійшли до фіналу проєкту і можемо побачити його результати, за що ми дуже вдячні місцевій громаді міста Ізмаїл», – зазначив координатор проєкту з боку Румунії Леонід Артамон.

За проєктом відремонтовано фасад ізмаїльської “котляревки”, замінено вікна на енергозберігаючі, створено два зали для Центру транскордонних колекцій, а також видано великий альбом із рецептами традиційних страв мешканців Придунав’я, зібрано колекцію українських та румунських вин, відзнято фільм про деякі традиції народів цього самобутнього регіону (його презентації для широкого загалу поки що не було).

У великій залі Центру представлено комплекти народних костюмів (українські, румунські, польські, німецькі, албанські, гагаузькі, болгарські) націй та народів, які зробили свій культурний та історичний внесок у нашу спільну спадщину. Пошиття костюмів довірили професіоналам, тому одяг буквально автентичний.

Проєкт «EFIGE», профінансований Європейським Союзом, включив в себе значну кількість заходів для реалізації головної мети – збереження та просування культурної та історичної спадщини, покращення транскордонного туристичного потенціалу регіону Галац – Тулча – Ізмаїл як інтегрованої частини культурної спадщини населення Єврорегіону Нижній Дунай.

Організатори зазначають  – раніше провести презентацію результатів проєкту не дозволила пандемія COVID-19, а згодом – широкомасштабна воєнна агресія росії проти України.

“Успішна реалізація транскордонного проєкта по збереженню автентичності української культури – це ще одне підтвердження впевненої та незворотної ходи України до перемоги у війні проти російського агресора за незалежність та мирне майбутнє нашого народу”, – зазначили у мерії.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x