Зеленський попередив про серйозну загрозу ядерної катастрофи

2 коментаря 24057 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Президент України Володимир Зеленський зазначає, що Росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції. Про це він сказав у своєму виступі під час конференції союзників України з країн Північної Європи.


“Якщо радянська влада намагалася приховати Чорнобильську катастрофу та її повні наслідки, то російська влада значно більш цинічна і небезпечна: вона сама робить все, щоб ризик ядерної катастрофи став максимальним. І бреше усьому світу, що винен нібито хтось там інший”, – сказав Зеленський.

Він наголосив, що необхідно захистити Європу від цієї загрози.

“А імовірно, не тільки Європу, бо Запорізька атомна станція в Україні – найбільша на нашому континенті, третя за розмірами у світі. Шість енергоблоків”, – нагадав глава держави.

Зеленський додав, що російська окупаційна армія використовує цю АЕС для терору і збройних провокацій.

“Росія перетворила атомну станцію на поле бою. Коли окупанти прийшли на Запорізьку АЕС, їхні танки обстріляли її. Прямою наводкою по станції. Розміщуючи бойову техніку на території станції, і навіть проводячи там утилізацію боєприпасів, російські військові не можуть не знати, що ставлять всю Європу під загрозу ядерної катастрофи”, – наголосив президент.

Російська влада, додав він, “усвідомлює, якими можуть бути наслідки, коли її війська обстріляють атомну станцію”.

“Ми переконані, що траєкторія крилатих ракет, якими Росія обстрілює територію України, не випадково пролягає над українськими АЕС. Все це – прояви російського ядерного тероризму. Росія стала державою-терористом і тримає фактично в заручниках атомні станції. І шантажує усіх імовірною катастрофою… Росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції”, – підкреслив глава держави.

Він додав, що за фактичними наслідками це може бути ще катастрофічнішим за Чорнобиль, а по суті, тим же, що і застосування Росією ядерної зброї, але без ядерного удару.

“Ніхто з нас не зможе зупинити вітер, якщо він нестиме радіацію. Але ми всі з вами разом здатні зупинити державу-терориста. І чим швидше ми зупинимо Росію, тим швидше Європа і світ зможуть відчути знову безпеку”, – сказав Зеленський.

Нагадаємо, 5 і 6 серпня російські загарбники обстріляли Запорізьку АЕС і житлові квартали Енергодара.

Окупанти зробили на ЗАЕС військовий склад і ховають важку артилерію між атомними блоками. Російська сторона заявила, що станція замінована і може бути підірвана.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі заявив, що обстріл Запорізької АЕС підвищує ризик ядерної катастрофи. Він закликав усі сторони конфлікту проявляти максимальну стриманість поблизу ядерного майданчика.

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш закликав надати Міжнародному агентству з атомної енергії доступ до Запорізької АЕС “для гарантування технічної підтримки ядерної безпеки”.

На думку експертів, поки в Міжнародному агентстві з ядерної енергетики (МАГАТЕ) домінують росіяни, очікувати нормалізації ситуації на захопленій Запорізькій АЕС неможливо.

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
рубль
рубль
1 год назад

так он ещё, как оказывается – атомщик!:))))

пuздец
пuздец
1 год назад

рублядь, главное, что не фонограмщик, как ваш кабздон с хором александрова 😉

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x