В національному парку Бессарабії достигає “морський виноград”

0 коментарів 39960 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Еколог Національного парку “Тузлівські Лимани” Іван Русєв розповів про дивовижний “морський виноград”, який можно зустріт в заповіднику.


Це двоколосковий хвойник або ефедра. Іноді його називають степова малина. Назва хвойник виникла через зовнішню схожість сегментів гілок рослини з хвоєю сосни і своєрідного аромату, що нагадує запах хвойних.

У Франції цю рослину називають «морський виноград», бо там вона росте на пісках морськими узбережжями. З французької мови ця назва була запозичена також в інші європейські мови. У медицині зазвичай використовуються препарати, приготовані на основі чистого ефедрину, який отримують або з сировини, або хімічним синтезом. У сучасній науковій медицині препарати ефедрину призначаються при бронхіальній астмі, станах, що супроводжуються гіпотонією, гострих респіраторних вірусних інфекціях, застуді, отруєнні препаратами групи морфіну. Степова малина сприяє закріпленню сипких схилів та пісків. Хвойник є кормом для куріпок та інших птахів. Вегетативні частини рослини і насіння є їжею для деяких видів комах.

Деякі дослідники ототожнюють двоколосковий хвойник із сомою (хаомою) — легендарною травою, яка використовувалася для приготування ритуальних напоїв в індоіранців і в пізніших ведійській і давньоперській культурах.

Цей вид хвойника широко поширений у передбачуваних місцях протоіндоіранських племен на території сучасного Казахстану. Описи соми в давніх текстах, що дійшли до нашого часу, свідчать про стимулюючі властивості цієї рослини – напій з соми давали воїнам перед битвою. На користь ідентифікації хвойника як соми говорять також і дані лінгвістики: на деяких діалектах перської мови та іншими мовами іранської групи місцеві види хвойника відомі як «hom», «homa», або під подібними назвами. Наприкінці ХІХ століття було описано ритуальне вживання трави хвойника у деяких зороастрійських громадах Ірану.

Степова малина зустрічається на степових ділянках Тузлівських лиманів не часто. Однак, там, де вона росте, вона прикрашає ландшафт і є важливим компонентом степових біоценозів Причорномор’я.

В національному парку Бессарабії достигає "морський виноград"

В національному парку Бессарабії достигає "морський виноград"

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x