Полонені зі Зміїного написали листи додому – Ірина Верещук розповіла деталі

2 коментаря 25866 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Червоний хрест передав в Україну 1200 листів від українських військовополонених, яких утримує окупаційна влада. Їх передали родичам.


Про це повідомила віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук  в коментарі Новини.LIVE.

Вона розповіла, що листи написали українські військові з острова Зміїний, з Оленівки та з 36-ої бригади, яка боронила Маріуполь.

На запитання, чи перевіряла СБУ зміст листів від наших полонених, віцепрем’єрка відповіла наступне:

“Ні, ми не мали права перевіряти, СБУ в тому числі. У нас підписана угода з Червоним хрестом, ми звернулися до них, бо вони можуть це робити. Червоний хрест знайшов 1200 людей, які написали листи, всі в однакових конвертах. Ми не можемо без дозволу рідних відкривати. Телефонуємо кожному. Я провела майже всі вихідні, телефонуючи і повідомляючи рідним. Можна написати їм у відповідь, вже є багато таких листів. Ми робимо все, щоб люди, які зараз там, почули від своїх рідних звістку, що їх чекають і будуть за них боротися”.

Ірина Верещук також поділилась думкою, чи відкривала ці листи російська сторона:

“Думаю, що це було під пильним оком і наглядом. Я ніколи не повірю, що така тоталітарна держава, як російська федерація могла оминути це. Але тим не менш рідні кажуть: “Це почерк мого сина, я впізнала”, “Так, це моя донька, я бачу, що це вона написала”. Там, мабуть, якісь кодові слова. Рідні відчують це серцем”.

Як стало відомо з прізвищ та імен на конвертах, серед авторів листів є дуже багато тих, про кого раніше не було інформації.

“До прикладу, з десяти листів, за якими я особисто дзвонила, половина рідних раніше не знали, живий чи ні. Це була перша звістка за чотири-п’ять місяців. Я була здивована, бо думала, що за цей час відбулася процедура ідентифікації і МКЧХ повідомили, але ні. Виявляється, дуже багато людей не знають, що з їхніми рідними. Зараз йде зворотний шлях. Телефонують родичі й питають, як можна дізнатися, де полонені, що з ними, здорові чи ні. У кожного різне. Ми будемо продовжувати цей процес (листування. — Ред.), і я зараз прошу МКЧХ повернути нову партію листів якомога швидше”, – підсумувала Верещук.

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
рубль
рубль
1 год назад

А, шо эта падла рогатая – чужие письма читает?!!! Падла рогатая!

Oleg
Oleg
1 год назад

рюблядь проснуласЯ и нашла себя… обосрамшись!!! ; 😀 От же ж рогатыя, не опять, а снова…

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x