Еколог “Тузлівських лиманів” розповів, чи варто боятися павуків, які масово обплетають мереживом узбережжя

0 коментарів 29430 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Еколог національного парку “Тузлівські лимани” Іван Русєв розповів, чи варто боятися незвичайних павуків, які массово обплели павутинням рослинність піщаного насипу заповіднику. За його словами, ці істоти не скривдять людину, передає “Бессарабія INFORM”. 


“Слід знати, що боятися цього явища та самих павуків не варто. Це не якісь небезпечні та отруйні павуки, а звичайні та безневинні павуки хрестовики під латинською назвою Аraneus folium”, – повідомив науковець. 

Також він пояснив, чого мереж вони плетуть так багато та виразив захоплення їхньою майстерністю.

“Їхня щільна павутина обплутує рослини і формує незвичайні форми на піщаному пересипі під впливом вітрів. Цього літнього сезону охоплення павуками пересипу трохи менше, ніж у попередні. Їх більше, коли дуже спекотно і вологіше літо.

Головна користь для людей від цих павуків – зниження чисельності мошок та комарів унаслідок того, що вони є основною їжею цих тварин. А павуками цього виду харчуються тисячі та тисячі звичайних та малих мартинів та багато інших видів птахів.

Імовірно вам відомо, що здатність секретувати павутинну нитку – характерна ознака майже всіх павуків. Матеріал для неї утворюється в спеціальних залозах, розташованих у задній частині черевця, і виділяється павутинними бородавками.

Деякі павуки виробляють нитки різних (до шести) типів і користуються кожним з них для певних цілей. Коли павук переміщається, він безперервно виділяє павутину, яку, як альпініст, страхувальний трос, іноді прикріплює до поверхні, якими проходить. Ось чому потривожений павук майже завжди може, підібгавши ноги, впасти з опори і, повиснувши на розтяжній нитці, спуститися нею до землі.

Коли в мережу потрапляє жертва, павук зазвичай обплітає її павутиною і лише потім вбиває отруйними кігтиками (хеліцерами) і висмоктує.

Ймовірно, найцікавіша особливість павуків – будівництво з павутини ловчих мереж. Форми їх дуже різноманітні та часто дуже гарні”, – розповів Русєв.

Еколог "Тузлівських лиманів" розповів, чи варто боятися павуків, які масово обплетають мереживом узбережжя

Еколог "Тузлівських лиманів" розповів, чи варто боятися павуків, які масово обплетають мереживом узбережжя

Еколог "Тузлівських лиманів" розповів, чи варто боятися павуків, які масово обплетають мереживом узбережжя

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x