Що відбувається між Сербією та Косово та чому може статися нова війна на Балканах

2 коментаря 64341 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Увечері 31 липня на кордоні Сербії та частково визнаної країни Косово пролунала сирена та було чути звуки пострілів. Усе це стало наслідком чергового дипломатичного загострення між Белградом та Приштиною та може перерости у нову війну на Балканському півострові.


Історичне підґрунтя конфлікту

Після завершення Другої світової війни Косово увійшло як автономія у склад Югославії, а опісля стало частиною Сербії. У 1974 році автономію краю було розширено. Попри те, що регіон був територією Сербії, більшість його населення становили та становлять албанці.

Численні етнічні конфлікти, зокрема після розпаду Югославії, призвели до початку громадянської війни у 1996 році. Жорстока війна, яка у 1999 році набула ознак етнічних чисток, стала причиною втручання НАТО у конфлікт. Щоправда, союзники не отримали формального дозволу на втручання від Радбезу ООН.

Понад 2 місяці тривала військова операція сил Альянсу в Сербії, яку більше знають як “бомбардування Белграда”. Наслідком операції стало виведення сербських військ з територію Косова і перехід останнього під контроль НАТО, а згодом ООН.

У 2008 році Косово проголосило про свою незалежність від Сербії. Понад 100 країн визнали її. Країна є потенційним кандидатом на членство в Європейському Союзі. Однак Сербія не визнає незалежності Косова та вважає його своєю територією. Серед тих країн, які не визнали Косово, є й Україна, однак з 2020 року визнає паспорти цієї країни.

Що відбувається між Сербією та Косово та чому може статися нова війна на Балканах

Сербія не визнає незалежності Косова й відповідно не визнає її офіційних документів. Тому влада частково визнаної країни в червні 2022 року оголосили про такий же крок. Відповідно до ухваленого Приштиною рішення, з 1 серпня на території Косова не діятимуть сербські документи та автомобільні знаки.

Таке рішення викликало критику з боку Белграда та звинувачення в бік Приштини. 30 липня глава МЗС Сербії Нікола Селакович заявив, що Косово нібито готує “справжнє пекло” протягом наступних днів.

Уже наступного дня представник правлячої Сербської прогресивної партії Володимир Джуканович в дусі російської пропаганди заявив про “денацифікацію” Косова. Ця заява розбурхала мережу.

Увечері 31 липня на кордоні Сербії та Косово пролунали сирени та було чути постріли. Звуки сирен лунали у сербському місті Новий Пазар.

Водночас у місті Митровіца в Косово на вулиці вийшли серби, які проживають на території країни. Їх у відсотковому співвідношенні в складі населення не так вже й багато, однак у прикордонних з Сербією районах в деяких провінціях вони становлять більшість. Причиною для протесту стало рішення про невизнання сербських документів та автомобільних знаків.

За даними ЗМІ, перестрілки почалися уздовж всього кордону і є перші поранені, однак інформація станом на 21:45 не підтверджена офіційно. Армія Сербії приведена у бойову готовність – там стягують війська до кордону.

Президент Сербії Александар Вучич прокоментував загострення ситуації на кордоні та звинуватив Косово у підготовці “військової операції”, яку нібито можуть почати опівночі 1 серпня. За його словами, підрозділи косівсько-албанської поліції нібито ввечері 31 липня почали рух до прикордонних переходів Ярине і Брняк.

Крім того, Вучич звинуватив Косово, що нібито те хоче скористатися ситуацією у світі та “виставити себе жертвою”.

“Я думаю ми ніколи не були в складнішій ситуації, ніж сьогодні. Чому я так сказав? Тому, що режим Приштини намагається скористатися настроями у світі, представляючи себе жертвою”,– заявив президент Сербії.

За словами Вучича, Сербія намагатиметься зберегти мир, але “капітулювати не буде та переможе”. Крім того, він натякнув таки на військовий конфлікт між країнами.

Водночас у Міністерстві оборони Сербії запевнили, що її війська не перетинали кордон з Косово.

Ні для кого не секрет, що у росії та Сербії дружні відносини. Однак варто зазначити, що Белград вдається до використання таких же наративів, які використовувала росія проти Україні до повномасштабного вторгнення. Наприклад та ж сама “денацифікація” чи “порушення прав сербів”. Чи не звучить як “утиски російськомовного населення України?”.

Керівник апарату президентки Косова Блерім Вела також відзначив, що Сербія працює за російськими методичками, а саме:

  • вкидає дезінформацію в інформаційний простір;
  • говорить про утиски сербів у Косово;
  • посилює мілітаристську риторику.

Крім того, Вела заявив, що відповідальність за будь-яку ескалацію нестиме президент Сербії Вучич.

У росії також не втрималися від коментаря щодо ситуації на Балканах. Але, як не дивно, тамтешнє мзс звинуватило в ескалації США та ЄС. Тобто кремль поводить себе у своєму стилі.

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
АRINA
АRINA
1 год назад

похоже на двойные стандарты. Аналогия: Сербия=Украина, Косово-Донецк. И где логика данной статьи? Либо признаете правомерность сербского Косово,либо отдаете Донецк. Определитесь ,господа.

ИСТОРИЯ
ИСТОРИЯ
1 год назад

синдбадо-рублядь, меньше сри, где не надо. Ничего общего данные два вопроса не имеют, сербы занимают “свою” территорию неправомерно, пусть возвращаются в Центральную Европу, откуда их предки пришли в 4-м веке из-за похолодания. А Балканы всегда были населены иллирийцами (т.е. албанцами) и дако-фракийцами (предками румын и болгар), на юге – греки, и все. Скажете, дела давно минувших дней? 🙂 Ну так и Израиль – дело давно минувших дней (и пораньше 4-го века), но ваш Сталин в своих интересах, конечно, но все же именно восстановил Израиль! Потому поменьше тарахтите про двойные якобы стандарты 😉

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x