В Кілійському КП “Світло” роз’яснили вартість води, і чому вона дорожчає

0 коментарів 11178 переглядів

На офіційній сторінці комунального підприємства “Світло”, яке забезпечує водою місто Кілію, пояснили, чому за останні роки здорощала питна вода.

Розрахунки КП:

Багато запитань та невдоволення у абонентів викликає вартість водопостачання.

Наприклад у 2016 році ціна воду складала 10.93 грн/м3. А сьогодні вона – 18.10 грн/м3.

Більшість абонентів схильна звинувачувати КП та міську раду за те, що ціна на воду зросла. Тож спробуємо пояснити реальні причини роста ціни на воду.

Головні витрати підприємства складають: вартість електроенергії, розмір мінімальної зарплатні, вартість розходих матеріалів (гсм, хлору, матеріалів для ремонту водогону, запчастин для техніки).

В 2016 році вартість електроенергії складала 0.93 грн. Сьогодні вона – 2.59 грн. А декілька днів тому ми отримали листа про чергове підвищення вартості електроенергії.

Вартість хлору зросла за цей час у чотири рази.

Мінімальна зарплатня згідно рішення Уряду зросла з 1200 грн у 2016 році до 4700 грн.

КП «Світло» має два джерела надходження фінансів: сплата за спожиту воду населенням та дотації з міського бюджету.

Якщо ви подивитесь на те, як за ці роки зросла собівартість постачання води та витрати підприємства на електроенергію, заробітню платню, матеріали, то ви легко самі можете порахувати.

Наприклад лише електроенергія здорожчала за чотири роки на 160%! Зарплатня зросла на 300%. Суттєво здорожчали й інші затрати. А тариф зріс лише приблизно на 80% за чотири роки, з 10.93 до 18.10 грн за м3.

З економічної точки зору, з огляду на те, що держава дозволила радикально підвищити за цей час і вартість електроенергії в розмір зарплатні, хлору тощо, повинна відповідним чином зростати і вартість води, у іншому випадку підприємство просто збанкрутує. Це прості та зрозумілі речі.

Економічно обґрунтований тариф, який складається з прямих витрат підприємства, складає сьогодні близько 25 грн за 1 м3 води.

Але завдяки заходам економії на підприємстві, закупівлі нового більш економного обладнання, оптимізації витрат та скороченню персоналу, і, головне, – відповідальній позиції та підтримці з боку міської ради у вигляді фінансових дотацій нам вдавалося уникати радикального зростання ціни на водопостачання.

Лише за перше півріччя 2020 року пряма фінансова підтримка КП «Світло» склала понад 700 тисяч гривень.

Наразі триває ревізія фінансового господарської діяльності КП «Світло». До складу коміссії, що нас перевіряє, увійшли представники міської ради, виконкому, депутати та громадські діячі. Результати перевірки будуть оприлюднені. Усі зауваження та пропозиції враховані.

Наш головний виклик сьогодні – чергове здорощання вартості електроенергії.

Щомісяця це рішенні держави коштуватиме підприємству понад 200 тисяч гривень додатково. До кінця року ця сума сягне мільйона гривень. Як сплачувати підвищені рахунки за електроенергію і уникнути підвищення вартості води для населення? Ось наша головна біль!

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x