Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Військово-морський ліцей в Ізмаїлі опинився на межі закриття

0 коментарів 12447 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Ізмаїлі, як ніколи раніше, під загрозою опинилося існування Ізмаїльського військово-морського ліцею. Окрім того, що обласне керівництво заборонило закладу проводити вступну кампанію до кінця військового стану, воно ще й несподівано призначило нову директорку, яка не має ні військового звання, ні досвіду роботи на керівній посаді, а раніше працювала простим соціальним працівником у садочку. Про побоювання колективу кореспондентці «Бессарабії INFORM» розповіла вже колишня виконуюча обов’язки директорки навчального закладу Наталія Стогнієнко, яка намагається врятувати ліцей. Також нам вдалося отримати доволі цікавий коментар по ситуації, що склалася, в очільника обласного департаменту освіти та науки. 


За словами пані Наталії, 18 вересня вона повинна була зустрітися з керівником департаменту освіти та науки Одеської обласної державної адміністрації Олександром Лончаком, але за сімейними обставинами до Одеси поїхати не змогла. А вже 19 вересня до ліцею завітала нова директорка Людмила Кошельник, яку 16 вересня призначив на цю посаду голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер. Причому одночасно з Наталії Стогнієнко зняли зобов’язання виконувати обов’язки директора навчального закладу, які вона отримала згідно розпорядження Одеської ОДА від 2 серпня 2017 року.

Військово-морський ліцей в Ізмаїлі опинився на межі закриття

Екс-керівниця закладу Наталія Стогнієнко була дуже здивована такими кадровими рішеннями, оскільки їй навіть не пояснили, чому прибрали з посади.

Військово-морський ліцей в Ізмаїлі опинився на межі закриття

Аби з’ясувати причини зміни керівництва в Ізмаїльському військово-морському ліцеї, за коментарем «БІ» звернулася до директора обласного департаменту освіти та науки Олександра Лончака.

Олександр Анатолійович нам повідомив, що з Наталії Стогнієнко було знято повноваження виконуючої обов’язки директора. Причина – лист управління Одеської обласної ради з майнових відносин (як органу управління зазначеним закладом) у зв’язку з рішенням суду про корупційні діяння, що надійшло до засновника від Ізмаїльського міськрайонного суду.

«Одеська обласна рада направила це рішення нам для реагування на ситуацію та вжиття відповідних заходів як до органу, відповідального за належне виконання функцій контролю щодо діяльності закладу. Враховуючи рішення суду, за яким Наталію Володимирівну притягнуто до адміністративної відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, з неї знято повноваження виконуючої обов’язки директора ліцею. Проте вона залишилась працювати у закладі на посаді заступника керівника. Додатково їй було запропоновано вільних півставки соціального педагога або психолога», – зазначив керівник департаменту.

Як запевнив нас Олександр Анатолійович, останньою краплею на шляху до кадрового рішення стало те, що Наталія Стогнієнко 16 вересня звільнила головного бухгалтера, вихователів та технічних працівників.

«Зараз приступила до виконання своїх обов’язків новий директор, а в ліцеї немає кому працівникам зарплату нарахувати. Разом з тим Наталія Володимирівна звернулася із заявою про відпустку, проте яким чином нарахувати відпускні, коли бухгалтер звільнений, а нову кандидатуру на цю посаду поки не знайшли – питання відкрите», – зазначив Олександр Лончак.

Як з’ясувалося, директор департаменту доволі скептично налаштований стосовно збереження роботи ліцею, бо не бачить для нього майбутнього, навіть попри те, що Наталія Стогнієнко протягом декілька років намагалася врятувати навчальний заклад від закриття.

Військово-морський ліцей в Ізмаїлі опинився на межі закриття

«На жаль, в ліцею немає майбутнього. І це не лише моє бачення чи департаменту освіти і науки, а й відповідь Міністерства оборони України, куди ми зверталися й отримали відповідний лист. В ньому зазначається, що на Одещині функціонують навчальні заклади відповідного спрямування, підпорядковані Міністерству оборони, які повністю покривають потребу у державному замовленні. Користуючись нагодою, хочу звернутися до батьків, якщо ваша дитина бажає отримати спеціальність військово-морського спрямування – звертайтеся, на Одещині є відповідні заклади», – наголосив Олександр Лончак.

Колишня виконуюча обов’язки директорки ліцею Наталія Стогнієнко спростувала заяви свого керівництва, надавши поставу Ізмаїльського міськрайонного суду від 24 травня поточного року. В документі зазначається, що «Наталія Стогнієнко,  перебуваючи на посаді виконуючої обов’язків директора, не повідомила безпосереднього керівника (департамент освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації) про наявність у неї реального конфлікту інтересів під час прийняття рішення та вчинення дій щодо підписання листа на адресу департаменту  від 4 грудня 2023 року про виплату грошової винагороди, в якому самостійно визначила її відсотковий розмір, який став підставою для видачі наказу КЗ «Ізмаїльська спеціалізована школа-інтернат-ліцей» від 15 грудня 2023 року, згідно якого Н.В. Стогнієнко виплачена грошова винагорода у розмірі 8 тис. 956,8 грн, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, передбачене ч. 1 ст.172-7 КУпАП».

Водночас суд застосував до Наталії Володимирівни адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 3,4 тисячі гривень. Також з колишньої керівниці ліцею  стягнули судовий збір в дохід держави в розмірі 605 гривень.

Наталія Володимирівна констатувала: вона не знала, що через відповідний лист в неї може виникнути конфлікт інтересів, бо про це їй пояснили лише в корупційному відділі ті суді, а не в обласному департаменті. Ба більше, за три місяці після рішення суду від обласного керівництва вона не отримала жодної догани. А вся «корупція» виходить з того, що вона просила для педагогів та для себе преміювання, на яке міг розраховувати колектив згідно освітянського законодавства. А відносно самої Наталії Володимирівни, то в неї не було ні профкому, ні педагогів, нікого, хто б міг написати за неї листа про нарахування премії.

Відносно співробітників, котрих начебто звільнила колишня керівниця, Наталія Стогнієнко розповіла, що головна бухгалтерка, водій, прибиральниця, два офіцери-вихователі, які вже демобілізовані, просто відмовилися працювати з новим директором та самостійно виявили бажання піти з навчального закладу. Наразі в ліцеї залишилися нова керівниця, Наталія Стогнієнко як її заступниця та три мобілізованих офіцери.

За словами Наталії Володимирівни, вже з’явилися чутки, що всі меблі та техніку ліцею планують розкидати між двома навчальними закладами Ізмаїла. Та й сама директорка планує залишитися в ліцеї лише на пів року. Що буде з навчальним закладом надалі, вже прямо заявив в коментарі «БІ» директор обласного департаменту освіти та науки Олександр Лончак.

Тому Наталія Стогнієнко звернулися із закликом до всіх друзів ліцею врятувати навчальний заклад від загибелі.

На головному фото – колишній навчальний корпус Ізмаїльського військово-морського ліцею

 

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x