Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Україна може бути втягнута у затяжну війну – зарубіжні ЗМІ

0 коментарів 2754 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Україна опинилася на роздоріжжі між двома сценаріями розвитку подій у війні з росією: або вона продовжить боротьбу за повернення своїх територій, або війна ризикує стати нескінченним конфліктом на виснаження. На думку оглядача «The Times» Марка Галеотті, Захід уже не так впевнений у можливості повної перемоги України, і це може вплинути на довготривалість військової підтримки Києва. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM», посилаючись на New Format.


Різні бачення перемоги

Попри існування «плану перемоги» президента України Володимира Зеленського, думки про те, що означає перемога, можуть відрізнятися між Україною та її західними союзниками. Галеотті зазначає, що на Заході поширюється сумнів, чи зможе Київ відновити контроль над усіма окупованими росією територіями. У той час як країни, такі як Польща та Великобританія, продовжують твердо підтримувати Україну, у деяких інших європейських країнах зростає так звана «втома від війни», і вони готові шукати можливості для припинення конфлікту навіть через болісні компроміси.

«В той час як деякі країни, такі як Польща та Великобритані, як і раніше, твердо віддані підтримці України, в інших країнах зростає відчуття, що, можливо, настав час покласти край війні, навіть якщо це означає створення «потворного світу», – пише Галеотті.

У матеріалі йдеться про те, що значна частина країн Заходу починає розглядати можливість компромісного миру, що передбачає втрату Україною частини своїх територій. Такий сценарій, на думку автора, міг би зупинити військові дії, але залишив би росії контроль над захопленими регіонами. Проте це рішення є надзвичайно суперечливим, оскільки Київ продовжує категорично відкидати будь-які варіанти поступок і готовий боротися за кожен метр своєї землі.

«Неясно, чи вважають союзники України, що ворога справді можна вигнати», – йдеться у статті Галеотті.

Ризик затяжної війни

Галеотті попереджає, що, якщо жодна зі сторін не зможе завдати вирішального удару, війна ризикує затягнутися на невизначений термін, перетворившись на «вічний конфлікт на виснаження». У такому випадку бойові дії час від часу можуть змінюватися тимчасовими припиненнями вогню, але війна не завершиться. Цей сценарій передбачає, що обидві сторони виснажуватимуть одна одну протягом багатьох років без чіткого результату.

«Після певного моменту настане ступінь виснаження, і війна, ймовірно, коливатиметься між епізодами жорстоких боїв і тимчасовим припиненням вогню, але вона не закінчиться», – припускає Галеотті.

Оглядач також підкреслює, що на Заході все більше сумнівів щодо здатності України повернути усі окуповані території військовим шляхом. Скептицизм зростає навіть серед найвідвертіших союзників України, які розуміють, що реалістична мета полягає у мінімізації втрат і спробі уникнути подальших територіальних змін.

Україна та НАТО: питання вступу

Ще одне питання, яке обговорюється на Заході – це можливість вступу України до НАТО. За словами Галеотті, серед членів Альянсу немає великого ентузіазму щодо негайного приєднання Києва до НАТО. Однак це може змінитися в майбутньому, якщо Україна вирішить розробити власний ядерний потенціал, аби гарантувати свою безпеку. У такому випадку Альянс може бути змушений розглянути членство України, щоб уникнути загрози неконтрольованого ядерного поширення.

«Члени НАТО можуть бути змушені зробити це запрошення, щоб уникнути ще більш неприємного результату: якщо Україна вирішить, що їй потрібен власний ядерний потенціал як останній гарант її безпеки», – йдеться у статті.

Внутрішньополітичні ризики для Зеленського

Одним із ключових викликів для президента України є внутрішньополітична ситуація. Галеотті зазначає, що Володимир Зеленський ризикує втратити підтримку частини населення, зокрема націоналістичних сил, якщо почне обговорювати можливість будь-яких поступок росії. Це ставить українське керівництво перед важким вибором: продовжувати боротьбу за повернення всіх територій чи піти на складні компроміси заради припинення війни.

«Як визнав один український чиновник: «Зеленський знає, що націоналісти ніколи його по-справжньому не любили і зробили б усе можливе, щоб його скинути, якби він почав говорити про якісь поступки», – пише Галеотті.

На тлі всіх цих викликів війна в Україні може перетворитися на затяжний конфлікт, що загрожує не лише Україні, а й Європі в цілому. Поки що немає чітких ознак того, що Київ готовий піти на територіальні поступки, але тиск як з боку західних союзників, так і внутрішньої опозиції зростає. Війна продовжує випробовувати міжнародну єдність і ставить складні запитання про те, яким може бути майбутнє України та Європи в контексті цього конфлікту.

 

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x