Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Одинадцять населених пунктів Бессарабії офіційно перейменовано Верховною Радою

0 коментарів 15795 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні, 19 вересня, Верховна Рада більшістю голосів народних депутатів затвердила проєкт компромісної Постанови «Про перейменування окремих населених пунктів  та районів». «За» проголосував 281 народний обранець. Відтепер в Україні нові назви отримали чотири райони, десять міст, 56 селищ, 261 село. На Одещині російських імперських назв позбулися 27 населених пунктів. Про це, посилаючись на народного депутата Володимира В’ятровича, повідомляє «Бессарабія INFORM».


Що стосується Бессарабії, то тут в нову компромісну постанову потрапили одинадцять населених пунктів, окрім Надеждівки Арцизької громади, яку хотіли перейменувати на Шампань.  Згідно законопроєкту, зареєстрованого вчора, 18 вересня, в Білгород-Дністровському районі село Зоря Саратської громади отримало назву Камчик, село Миколаївка-Новоросійська Успенівської громади – Байрамча.

У Болградському районі селище Березине Тарутинської громади перейменували на Соборне. У Тарутинській громаді змінили ще назви наступним населеним пунктам: селище Тарутине – на Бессарабське, село Малоярославець Перший – на Прикордонне, село Малоярославець Другий – на Ярославове. У Бородінській громаді селище Бородіно отримало назву Буджак, село Нове Тарутине – Новодолинське.  А от село Роща Теплицької громади  перейменовано на Новий Париж.

Що стосується Ізмаїльщини, то село Першотравневе Саф’янівської громади отримало назву Вишневе, а селище Суворове, адмінцентр однойменної громади, – Катлабуг.

За словами народного депутата України, голови підкомітету з питань деколонізації Романа Лозинського, це перший, але не останній пакет перейменувань на виконання закону про деколонізацію. Попереду – близько 200 населених пунктів, назви яких мають привести у відповідність до стандартів державної мови.

Одинадцять населених пунктів Бессарабії офіційно перейменовано Верховною Радою

А вже на початку жовтня парламент має розглянути ще ряд перейменувань, зокрема такі міста як Южне  (Порт-Анненталь), Южноукраїнськ (Гард), Синельникове (Ріднопілля), Первомайськ (Ольвіополь), Павлоград (Матвіїв).

«Наш профільний комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування сьогодні зранку доручив розробити і внести постанови з такими назвами відповідно до раніше ухвалених рішень.

Багато роботи попереду, але сьогодні дякую всім і кожному, хто проголосував за постанову та десяткам експертів, службовців і громадських діячів, які працювали над цією постановою», – наголосив Роман Лозинський.

Нагадаємо, що  25 квітня монобільшість народних депутатів вперше заблокувала цей законопроєкт. Вчора проєкт постанови про дерусифікацію назв 333 населених пунктів підтримало лише 208 народних обранців.  Після цього роботу Верховної Ради заблокували.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x