Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Вимираючий вид тропічних птахів гніздиться в Одеській області

0 коментарів 29754 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вже більше як місяць тримається на мілководдях Національного природного парку “Тузлівські лимани” вимираючий вид тропічних водно-болотних птахів родини ібісових і єдиний вид роду у фауні України, а саме – коровайка (або, як його ще називають, блискучий ібіс). Цікаво, що за твердженням спеціалістів, наразі це єдиний вид сімейства ібісових, поширений як у східній, так і у західній півкулі. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на еколога Нацпарку Івана Русєва.


Як розповів еколог, вони шукають поживу зазвичай на мілководді. В цьому їм допомагає дзьоб, оснащений чутливими дотикальними рецепторами, що дає йому змогу безпомилково відшукати та схопити здобич. Птахи за його допомогою протикають товстий шар мулу. У меню коровайок – рачки, молюски, водяні комахи, а також мальки риб.

У результаті кільцювання коровайок, що гніздяться у дельті Дністра, відомим орнітологом Ігорем Щеголєвим у 70-80 роках ХХ сторіччя було встановлено місце їх зимівлі в Західній Африці – у внутрішній дельті річки Нігер в республіці Малі.

Цікавий і водночас сумний факт: у 70-х роках 20 століття цей вид ібіса процвітав практично у всіх дельтах річок Євразії вздовж 46 градуса північної широти. У пониззі великих українських річок коровайка була одним з декількох наймасовіших видів водно-болотних птахів. У період розквіту чисельність коровайок у дельті Дністра налічувала до 1500 гніздових пар, а у дельті Дунаю – більш ніж 3000 гніздових пар. Однак останні декілька десятиріч чисельність цих дельтових птахів знизилася в десятки разів і залишається на такому низькому рівні.

Наостанок додамо, що цей вид птахів занесений до Червоної книги України, списків Бернської та Боннської Конвенцій, Угоди AEWA. Зустрічається в Європі, Азії та Африці.

Вимираючий вид тропічних птахів гніздиться в Одеській області
Вимираючий вид тропічних птахів гніздиться в Одеській області
guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x