Дякуємо, що читаєте нас українською💪

“Вам аплодує вся росія”. В Україні спалахнув скандал навколо загибелі висококласного льотчика, який пілотував F-16: що відомо

0 коментарів 13041 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


26 серпня, захищаючи нашу країну під час російської масованої ракетно-авіаційної атаки, загинув льотчик Олексій Месь із позивним “Мунфіш”, який пілотував F-16. З втратою першого американського винищувача, Україна лишилася без висококласного фахівця. І поки обставини трагедії досліджують спеціалісти, деякі політики не гидують робити вкиди і звинувачують в авіатрощі керівництво Повітряних Сил.


За інформацією Генштабу ЗСУ, під час відбиття ракетного удару з боку РФ було застосовано винищувачі F-16, які “продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога”.

“Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків… літак зазнав катастрофи, льотчик загинув”, – йдеться у повідомленні.

У командуванні Повітряних сил України повідомили, що 26 серпня Олексій Месь “під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА”. Як зазначається, пілот “врятував українців від смертоносних російських ракет… ціною власного життя”.

Загиблого захисника неба описали як сильного та відданого воїна, висококласного професіонала, лідера, доброго друга, патріота, а також люблячого сина, батька і чоловіка. 29 серпня з ним попрощалися побратими, командири, друзі та сотні цивільних українців.

"Вам аплодує вся росія". В Україні спалахнув скандал навколо загибелі висококласного льотчика, який пілотував F-16: що відомо

"Вам аплодує вся росія". В Україні спалахнув скандал навколо загибелі висококласного льотчика, який пілотував F-16: що відомо

Наказом головнокомандувача ЗСУ підполковнику Олексію Месю присвоєно військове звання полковник посмертно.

Газета Wall Street Journal, з посиланням на джерела в ПС ЗСУ, повідомила, що ймовірною причиною є помилка пілота. Пізніше CNN опублікували повідомлення з посиланням на свої джерела, що у ЗСУ не вважають причиною інциденту помилку пілота. CNN також додало, що до участі в розслідуванні будуть запрошені міжнародні експерти.

Водночас народна депутатка Мар’яна Безугла поділилася у соцмережах своєю версією трагічної загибелі пілота.

“За моєю інформацією,  F-16 українського пілота Олексія (Moonfish) Меся був збитий зенітно-ракетним комплексом Patriot через дискоординацію між підрозділами”,- написала Безугла.

Крім того, нардепка вдалася до критики Повітряних сил.

“У доповідях зазначили, що він (льотчик- ред) «не впорався з керуванням». Війна є війна, такі епізоди можливі. Але культура брехні в Командування Повітряних Сил ЗСУ, як і в інших вищих військових штабах, призводить до того, що система управління військовими рішеннями не покращується на основі правдивої, послідовно зібраної аналітики, а погіршується і навіть колапсує, як це відбувається на Покровському напрямку. І жоден з генералів не покараний”, – висловила власну думку народна обраниця.

Версія «дружнього вогню» дуже подобається російським пропагандистам, які залюбки її тиражують. Але проти неї говорить те, що, за повідомленням CNN, українська сторона має намір запросити іноземних експертів для розслідування інциденту. Те, що Україна йде на такий крок, свідчить, що не все так однозначно, як хотілося б ворогу.

Своєю чергою, Командувач Повітряних сил Микола Олещук заявив, що не приховував інформації про авіатрощу літака F-16, унаслідок якої загинув пілот Олексій Месь. Він пояснив, що під час війни така інформація не може відразу потрапляти в публічний простір.

Він запевнив, що вище керівництво одразу отримало доповідь про авіакатастрофу, як і партнери зі США, які вже долучилися до розслідування її причин.

Олещук назвав Мар’яну Безуглу “інструментом для дискредитації вищого військового керівництва” країни та “ньюзмейкером ворожої пропаганди”, зазначивши, що їй ще доведеться вибачитися перед армією, причому в суді.

“Ви у черговий раз не лише вилили бруд на мене особисто і на Повітряні сили, ви дискредитували виробників американської зброї – основного союзника України – США! Ви знову стали основним ньюзмейкером ворожої пропаганди і б’єте всі рекорди на російському телебаченні. Вам аплодує вся росія. Не допомагаєте, то хоча б не заважайте нам воювати!”- прокоментував допис Безуглої Олещук.

 

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x