Дякуємо, що читаєте нас українською💪

У Чорному морі горять всі три “вишки Бойка”, – супутникові знімки

0 коментарів 13770 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У Чорному морі палають усі три газовидобувні платформи – так звані “вишки Бойка”, які українські військові звільнили у вересні 2023 року. Про це свідчать супутникові знімки OSINT-аналітика MT Anderson, які він оприлюднив на своєму акаунті в Х (колишній Twitter) 26 серпня.


“Усі три бурові платформи зазнали нападу на схід від острова Зміїний… Станом на 24 серпня 2024 року, середня платформа горить, а з 3-ї платформи йде стовп диму”, — йдеться у повідомленні.

У Чорному морі горять всі три "вишки Бойка", – супутникові знімки

Як відомо, “вишками Бойка” називають українські бурові вежі, що належать державній компанії “Чорноморнафтогаз”. Їх названо на ім’я тодішнього міністра енергетики, пізніше – одного з лідерів ОПЗЖ Юрія Бойка, за часів міністерської діяльності якого вони з’явилися.

У 2014 році Росія захопила ці бурові платформи, що розташовані за 100 км від Одеси та 150 км від Криму, і незаконно добувала український газ. Серед іншого, окупанти використовували вишки для спостереження над надводною ситуацією за допомогою радіотехнічної розвідки.

20 червня українські війська завдали ракетного удару по “вишках Бойка”. Удар припав на платформу “Таврида”, на якій розміщувалися озброєний російський гарнізон, система РЕБ, що діє, і, ймовірно, була розгорнута ППО.

Через місяць після потужного удару ЗСУ “вишки” продовжували горіти.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x