Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Стало відомо, як в Україні планують посилювати електромережу

0 коментарів 21546 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Україні потрібно прискорити будівництво нових вітроелектростанцій (ВЕС). Це найшвидший спосіб, щоб зменшити дефіцит потужності в енергосистемі, який виник через російські обстріли. Про це написав у блозі гендиректор енергокомпанії ДТЕК ВДЕ Олександр Селищев.


“У найближчій і середньостроковій перспективах найкраще підхопити втрачене може вітрова генерація”, – заявив він.

За словами Селищева, термін будівництва ВЕС – один рік. А за даними Української вітроенергетичної асоціації, у найближчі роки в Україні можна побудувати 4-5 ГВт.

Водночас, на його думку, варто вжити заходів, які можуть прискорити старт будівництва ВЕС інвесторами. Зокрема, Селищев вказує, що потрібно створити механізм корпоративного PPA (довгострокові договори купівлі та продажу “зеленої” електроенергії приватними компаніями).

“Виробники електрики з ВДЕ не можуть залучати міжнародні гроші, тому що немає гарантованої ціни продажу електроенергії на тривалий період, умовно – на 10 років. Набагато легше це робити, коли банки бачать, що проєкт ВДЕ після введення в експлуатацію буде певний період мати визначену дохідність за контрактом”, – зазначив топ-менеджер.

Крім того, важливим оперативним заходом він вважає запровадження механізму страхування інвестицій.

“Держава запустила механізм страхування з обмеженими сумами – до 200 млн грн для нових проєктів. Однак вирішення питання дефіциту енергетичних потужностей потребує більших лімітів, бо вкладати маємо мільярди”, – підкреслив Селищев.

Крім того, також важливим питанням є подолання проблеми боргів перед виробниками “зеленої” електроенергії, оскільки будувати ВЕС зараз готові переважно компанії, які вже представлені на ринку України і розуміють маршрут реалізації проєктів.

Нагадаємо, що у розпал війни ДТЕК побудувала Тилігульську вітрову електростанцію в Миколаївській області потужністю в 114 МВт в 100 км від зони бойових дій. Це перша в світі ВЕС, яка була побудована в умовах війни. Пізніше стало відомо, що Тилігульську ВЕС планують розширити.

А у червні повідомлялося, що ДТЕК веде підготовку до будівництва вітрової електростанції на Полтавщині. Компанія домовляється про земельні ділянки для розміщення п’яти підстанцій 330кВ та вітротурбін.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x