Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Осетрові в Нижньому Дунаї перебувають на межі зникнення: аналіз причин

0 коментарів 39447 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Всесвітній фонд дикої природи (WWF) оприлюднив звіт, згідно з яким браконьєрство та незаконна торгівля становлять серйозну загрозу для виживання зникаючих осетрових видів риб у басейні Нижнього Дунаю. Згідно з дослідженням WWF, з 2016 по 2023 рік у Болгарії, Румунії та Україні зафіксовано 395 випадків браконьєрства та незаконної торгівлі осетровими, що призвело до загибелі 1031 особини цих цінних риб. Ці дані підтверджують тривожну тенденцію: незаконна діяльність продовжує створювати критичну загрозу для існування чотирьох видів осетрових, що залишилися в Дунаї. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на офіційний сайт Всесвітнього фонду дикої природи.


Як зазначили в організації, в Україні мешкає 6 видів острових: осетер європейський, або атлантичний; осетер руський; севрюга; стерлядь; білуга; осетер шип. З них два види вважаються вимерлими в Україні: шип та атлантичний осетер; інші чотири види занесено до Червоної книги.

“Дані цифри – це лише верхівка айсберга, адже точна кількість постраждалих осетрових не вказана. Як і будь-який інший вид незаконної діяльності, злочини проти дикої природи, зокрема браконьєрство осетрових, залишаються в основному непоміченими”, – зазначила Беате Штрибель – керівниця глобальної ініціативи WWF зі збереження осетрових.

“Європейські країни посилюють спільні зусилля на шляху боротьби з довготривалими загрозами для осетрових видів риб та повертають тисячі особин у природне середовище. Проте ці заходи будуть марними, якщо ми не зупинимо браконьєрство та незаконний обіг продуктів з осетрових, — продовжує Беате Штрибель. — Аналіз WWF щодо злочинів проти осетрових у Нижньому Дунаї став щорічним сигналом тривоги — закликом до більш активних дій, аби зупинити найбільшу пряму загрозу для виживання цих знакових видів риб”.

Звіт підкреслює критичну ситуацію, в якій опинилася популяція осетрових (які вже перебувають на межі вимирання). Незважаючи на юридичний захист та міжнародні угоди, такі як Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), та Загальноєвропейський план дій по збереженню осетрових, браконьєрство і контрабанда продовжують загрожувати осетровим у Нижньому Дунаї — де залишилося чотири види, з яких три вже перебувають під критичною загрозою зникнення.

Осетрові в Нижньому Дунаї перебувають на межі зникнення: аналіз причин

Ключові висновки звіту, який базується на даних правоохоронних органів трьох країн, включають:

  • Загальні дані: зафіксовано 395 випадків незаконних дій щодо осетрових, з яких 144 у Болгарії, 157 у Румунії та 94 в Україні.
  • Щорічна тенденція: за останні роки задокументована кількість випадків залишається досить стабільною і коливається в межах від 50 до 65 випадків на рік.
  • Незаконні знаряддя лову: традиційні гачкові пастки (кармаці) досі широко використовують в Болгарії та Румунії, незважаючи на заборону. Лише в Болгарії влада вилучила 988 кармаків, загальна довжина яких становить щонайменше 37 кілометрів.
  • Вплив на осетрових: звіт враховує 1031 осетра, причому найбільше випадків зафіксовано в Румунії (610), за нею йде Україна (418) та Болгарія (3). Однак реальна кількість, ймовірно, значно вища.
  • Основні регіони: головні осередки незаконної торгівлі осетровими залишаються незмінними: Враца (Болгарія), Тульча (Румунії) та Одеса (Україна).

Очевидно, що країни в Нижньому Дунаї намагаються боротися зі злочинами проти осетрових, і WWF цінує зусилля окремих органів влади. Але також зрозуміло, що потрібно зробити набагато більше — не лише Болгарії, Румунії та Україні, але й країнам по всьому континенту, — додала Штрибель. — Посилена співпраця між країнами, суворе виконання чинного законодавства та підвищення обізнаності громадськості є життєво важливими для забезпечення майбутнього цих древніх видів риб”.

Вперше румунська поліція надала вичерпні дані про зусилля з контролю за рибальством, що сприяло більш поглибленому аналізу. Болгарські органи влади також поділилися конкретними даними щодо контролю за браконьєрством осетрових. У звіті підкреслюється необхідність отримання послідовних і вичерпних даних про правоохоронну діяльність усіх країн регіону, щоб краще розуміти тенденції контрабанди осетрових і ефективніше боротися з незаконною діяльністю.

Осетрові в Нижньому Дунаї перебувають на межі зникнення: аналіз причин

Дані, зібрані в цьому звіті, представляють єдиний загальнодоступний регіональний огляд незаконної торгівлі осетровими у Центральній та Східній Європі, надаючи безцінну інформацію для  цільових природоохоронних заходів. У звіті наголошується, що будь-яка дія або бездіяльність в одній з країн має вплив на стан всієї популяції осетрових у Нижньому Дунаї та Чорному морі.

 

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x