Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Молдова готова постачати Україні електроенергію в обмін на газ

0 коментарів 18225 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Республіка Молдова висловила готовність забезпечити постачання електроенергії в Україну в рамках проєкту «газ на електроенергію», розмістивши на її території генераційні установки, використовуючи природний газ, що постачається Україною для цього обміну. Про це йдеться у спільній заяві глав МЗС України, Молдови та Румунії, повідомили на бізнес-порталі UAprom.


Глави міністерств співпрацюватимуть для залучення міжнародних фондів та допомоги для реалізації зазначених проєктів, які мають на меті зміцнення енергетичної безпеки. Крім того, це сприятиме забезпеченню сталого розвитку в регіоні та досягненню цілей, пов’язаних зі зміною клімату.

«Ми наголошуємо на першочерговому значенні розвитку регіональних електричних з’єднань, зокрема реалізації проєкту другого кола 330-кВ повітряної лінії електропередачі (ПЛ) “Бєльць – Дністровська ГЕС”, 330-кВ ПЛ “Вулканешті – Арциз”, 400 кВ ПЛ “Бєльць-Сучава”, 400-кВ ПЛ “Ісакча – Вулканешті – Кишинів”, 400-кВ ПЛ “Страшені – Гутінаш”, 400-кВ “Сучава – Чернівці” та ПЛ «Південноукраїнська АЕС – Приморська – Вулканешті – Ісакча», – йдеться в заяві.

Крім того, три країни будуть спільно працювати над збільшенням пропускної спроможності Транс-Балканського газового шляху як частини Вертикального газового коридору. Водночас йдеться про розвиток проєктів з виробництва зеленого водню з використанням відновлювальних джерел енергії.

При цьому країни висловили готовність працювати з метою збільшення ефективності та обсягів транзиту товарів, передусім сільськогосподарської продукції, з/до України через Республіку Молдова та Румунію до Дунайських портів, надаючи особливий пріоритет залізницям «Шляхів Солідарності».

«Також визнаємо необхідність посилити інтегроване управління кордонами, зокрема, шляхом розвитку багатофункціонального транспортного хабу «Рені – Джюрджюлешть – Галац» в рамках ініціативи «Зеленого коридору», – зауважено в заяві.

Сторони погодились, що транспортні та митні відомства країн мають співпрацювати з метою створення об’єднаної цифрової системи для полегшення перевізникам товарів перетину державних кордонів як частини розвитку Північно-Центрального коридору, разом із заходами зі зміцнення співпраці між прикордонними, міграційними та іншими установами.

Молдова готова постачати Україні електроенергію в обмін на газ

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x