Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Голова Кілійської громади дав онлайн-брифінг: головні заяви

0 коментарів 34371 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні, 19 липня, голова Кілійської громади Вячеслав Чернявський вийшов у прямий ефір, про який попереджав напередодні ввечері, аби відповісти на найактуальніші запитання мешканців. Під час майже годинного брифінгу він торкнувся тем відключення електроенергії та її розподілу; причин поганого тиску води у кранах й можливого підняття тарифу; роботи шкіл та дошкільних закладів з 1 вересня, а також відповів на запитання, які писали учасники у коментарях під відео в режимі реального часу. Головні заяви друкує “Бессарабія INFORM”. 


Зазначимо, тривалі відключення світла викликали в місті дуже велике соціальне напруження. Додають складнощів також перебої у водопостачанні. Чому так відбувається, та до чого готуватися у найближчому майбутньому, мер пояснив досить ретельно.

Голова Кілійської громади дав онлайн-брифінг: головні заяви

Блекаут

По-перше, він відповів на запитання, чому у той час, коли мешканці більшої частини міста потерпають від відключень світла, інші не знають цієї проблеми взагалі. Це більшість містян сприймають як серйозну несправедливість та не розуміють, чому електроенергію не можна розділити між всіма абонентами порівну.

По-перше, голова ТГ зазначив, що міська рада жодним чином не впливає на розподіл електроенергії.

“Вся громада відключається одночасно з містом Кілія. Зі світлом лише критична лінія, а також ті, хто знаходиться вздовж цієї лінії. Багато спекуляцій про те, що це міська рада займається цим питанням, але це не так. Ми постійно на зв’язку з ДТЕК, але коли це стосується невідповідності графіків, якихось поломок. Разово були випадки, коли світла не було у гарантовані, “білі”, години. Якщо таке траплятимется – повідомляйте, будемо розбиратися”.

Він зазначив, що, звісно, хотів би, аби щонайменше освітні заклади та важливі державні установи, робота яких неможлива або дуже некомфортна без світла, були під’єднані до критичної інфраструктури, але перелік об’єктів, які можуть належати до критичної інфраструктури, визначає закон. Наразі під нього підпадає Кілійська багатопрофільна лікарня, водогін та промислові підприємства. Разом з цим до критичних об’єктів є певні вимоги, зокрема – вид діяльності та розмір заробітної платні співробітників.

“Ви повинні розуміти, якщо відключити приватних абонентів від лінії критичної інфраструктури, світла в місті більше не стане. До того ж у багатоповерхівках без світла немає альтернативи. Якщо ми говоримо про водогін, то багатоквартирні будинки без насосів підкачки не зможуть отримувати воду та користуватися каналізацією. Взимку в мешканців багатоквартирних будинків немає альтернативи опаленню – тільки електричне. Розумію, що у багатьох і в приватних будинках опалення теж електричне, і дорого переходити на якесь інше, але бодай є можливість це зробити. Також майже у кожному дворі є криниця, звідки можна брати воду, я вигрібна яма. Є вірогідність, якщо ситуація погіршиться, що абонентів та деякі підприємства будуть вручну відключати від критичної лінії, і в нас на ній залишиться тільки лікарня та 1 та 2 підйоми водогону. Але наразі маємо інформацію, що у серпні ситуація зі світлом має навпаки поліпшитися, якщо, звісно не буде нових обстрілів. Навіть аби принципово вимикати світло, аби всі були у рівних умовах, це непросто. Для цього потрібно це робити вручну. Була така необхідність взимку під час минулого блекауту. Для цього в місті працювали додаткові бригади, які ходили вмикали і вимикали обладнання. Але зазначу, воно не розраховане на часті вмикання-вимикання, адже виходить через це з ладу”.

Дав коментар очільник громади і з приводу роботи сонячної електростанції, яка розташована в Кілійській громаді. Деякі з користувачів Фейсбуку стверджують, що за наявності такого об’єкта в місті взагалі не може бути жодних відключень.

“Вона не є власністю міської ради та навіть держави. Вона приватна. Вироблена електроенергія звідти потрапляє у загальну систему, яку вже розподіляють по областях”.

Резюмуючи проблему блекауту, мер виразив сподівання, що ситуація буде покращуватися, але не можна виключати нові обстріли енергетичної інфраструктури ворогом, тож у будь-якому разі порадив бути готовими до складної зими та вже зараз передбачити альтернативу електроенергії.

Ускладнене водопостачання міста

Стосовно проблематики водопостачання Кілійський міський голова зазначив, що вона виникла через дуже велике навантаження на систему, яка наразі працює на максимально можливу потужність.

“Вода – це дуже болюче питання для нашої громади. Наразі система працює на максимальній потужності, але через спеку маємо великий розбір води, через що її не вистачає на окремих ділянках міста. Разом з цим через відключення світла у “білі” години графіка люди починають, попри застереження від ДТЕК, вмикати все одразу і разом з цим прати, поливати, набирати собі воду. Резервуари наразі дуже швидко спустошуються. Окрім цього, через максимальну потужність і великий розбір води відбуваються пориви на водогоні. У випадку, коли порив стосується магістральної труби, доводиться повністю зупиняти систему, відкачувати воду, а потім вмикати і знову розподіляти між абонентами”.

Також він нагадав, що водогін приєднаний до критичної лінії, проте в разі надзвичайних ситуацій повністю готовий працювати на генераторі.

“Водогін повністю забезпечений генераторами. Зараз проходить під’єднання деяких з них, триває будівництво навісів, аби обладнання не стояло просто неба. Були складності з генератором для першого підйому – довго тривав ремонт. Наразі увесь водогон відноситься до критичної інфраструктури, але, якщо будуть тривалі відключення, ми будемо їх вмикати. Але це буде тільки якщо світла не буде довго. У найгіршому випадку будемо вводити погодинні графіки подачі води, адже постійна робота генераторів – це дуже дорого”.

По селам, за словами мера, ситуація є ще складнішою. Туди воду подає Кілійське міжрайонне управління водного господарства, яке має підстанції на місцях. У випадку, коли відключення світла припадає на час подачі води за графіком, є проблема, яку, на жаль, наразі вирішити складно.

Вода неминуче подорожчає

Також голова громади анонсував неминуче подорожчання водопостачання для усіх абонентів. Пов’язано це з ростом цін на електроенергію.

“Востаннє ми переглядали тариф на воду, коли тариф на електроенергію для комунальних підприємств був 7,2. До того ж, ми затвердили його на 6 гривень менше на подачі води та на 5 – на стоках. Цю різницю датували з місцевого бюджету. З того часу світло дорожчало двічц. Наразі вже платимо 10,9, а з наступного місяця – буде 11.30. На жаль, це основна складова формування тарифів, і КП буде вимушено знову переглядати тариф. Подорожчання води неминуче. Зараз нам не вистачає від 360 до 400 тисяч гривень тільки на електроенергію. Тому ситуація складна. Також по селам чекаємо на збільшення тарифів від КМУВГ, адже там ситуація така ж. Ми зараз купуємо в них воду по 25 гривень. У залежності від дальності населеного пункту та кількості абонентів формується остаточна ціна”.

Гідролізна

Запитали у голови громади про анонсоване ще до війни будівництво гідролізної, яка мала замінити хлорування та здешевити тариф. За його словами, через війну будівництво, на жаль, так і не вдалося почати. Минулого року міська рада робила перерахунок проєкту та намагалася подати його на грант, проте поки що гарних новин з цього приводу немає.

Робота генераторів в освітніх закладах

Висловили обурення мешканці громади і з приводу того, що громада звітує про забезпечення генераторами усіх закладів освіти, проте під час блекауту світла в них немає. Критичною є ситуація у дитячих садках, зокрема у “Ромашці” в місті Кілія, де діти навчаються без світла, а також вимушені неповноцінно харчуватися, адже приготувати їжу без світла не можуть.

“Генератори в усіх освітніх закладах є, проте вони призначені для безперебійної системи опалення під час опалювального сезону. Котли маємо твердопаливні, але, аби проганяти воду по системі, потрібна робота насоса”.

Укриття в закладах освіти

Окремо мер широко прокоментував проблему, яка торкається роботи освітніх закладів в Кілійській громаді. Через зміни до вимог до укриттів, більшість закладів, які мали укриття за принципом двох стін, втратили можливість працювати в очному форматі. Проте голова зазначив, що у 95% випадках міській раді вдалося знайти альтернативи, тож з 1 вересня за парти мають сісти навіть учні тих шкіл та садочків, які не працювали до цього. Детальніше “БІ” розповідала про це за результатами прес-конференції з головою ТГ.

Ремонт дороги Кілія-Шевченкове

Запитали у Вячеслава Чернявського й про те, чи планується ремонт дороги Кілія-Шевченкове, яка знову розбита ямами. Також він відповів, чи вважає, що якість будівельних робіт була низькою.

“Цю дорогу робили за проєктом, який був на той час працюючим. Сьогодні зовсім інше навантаження – дорога не витримує. Спілкуввався зі Службою автомобільних доріг Одеської області (наразі Служба відновлення інфраструктури, – ред.), в якої на балансі знаходиться ця дорога – найближчим часом мають виділити кошти на її ремонт, принаймні на відновлення трьох тисяч квадратних метрів пошкоджень з чотирьох. Наразі чекаємо сприятливу для ремонту погоду. Гарантія на цей об’єкт давно закінчилася, вона утримується Службою автомобільних доріг”.

Звернення до громади

Наостанок голова громади пообіцяв частіше виходити в прямі ефіри для спілкування з громадськістю та звернувся до кілійців.

“Зараз нам потрібно ставитися один до одного з порозумінням. Розумію, що у кожного нервова систкма вже на грані. По-перше, через війну. Гинуть люди, гинуть наші захисники. Проблематика з інфраструктурою, з роботою, зростання цін… Проте не варто забувати, що на передовій ситуація значно складніше. Інколи й сам, коли щось не виходить, думаю за хлопців, які захищають кожнен метр нашої землі, і все стає на свої місця. В країні війна, і дискомфорт буде, поки вона триватиме. І, будь ласка, не поширюйте неперевірену інформацію. Намагатимуся виходити до вас у прямий ефір частіше. А загалом – щопонеділка з 10 до 12 в мене прийомний день, тож ті, хто має до мене будь-які питання, приходьте”.

Повне відео брифінгу можна переглянути за посиланням.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x