Сьогодні у Швейцарії розпочинається дводенний Саміт миру

0 коментарів 16632 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні, 15 червня, голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд відкриє дводенний Глобальний саміт миру, присвячений у тому числі й обговоренню української “формули миру”. Саміт триватиме 15-16 червня на курорті Бюргеншток у центральній Швейцарії. Програма Саміту миру передбачає пленарні засідання та дискусії за трьома пунктами “формули миру” – ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


У мирній конференції візьмуть участь 100 делегацій, зокрема 57 глав держав та урядів з усього світу. Росію на саміт не запрошували, вона сама неодноразово його відкидала. Усім присутнім нададуть можливість висловити своє бачення справедливого і сталого миру в Україні.

Саміт також пропонує можливість вперше обговорити на найвищому рівні, як і коли росія може бути включена в цей процес. Для Федеральної ради розробка довгострокового рішення в кінцевому підсумку вимагає участі обох сторін“, – анонсували у швейцарському уряді.

Президент України Володимир Зеленський прибув на місце зустрічі ще вчора, 14 червня.

Саміт миру дасть змогу глобальній більшості зробити конкретні кроки у сферах, що важливі для кожного у світі: ядерна та продовольча безпека, повернення військовополонених і всіх депортованих осіб, зокрема депортованих українських дітей“, – написав він у соцмережі Х.

Також український лідер подякував усім, хто вирішив долучитися та продемонструвати глобальне лідерство й відданість миру, міжнародному праву та Статуту ООН.

Сьогодні у Швейцарії розпочинається дводенний Саміт миру

Зауважимо, що перелік учасників став відомий також лише ввечері напередодні саміту. Деякі країни, які до цього часу не визначилися, ухвалили рішення в останній момент. Зокрема, були сумніви щодо присутності представників Бразилії та ПАР, Індонезія та ОАЕ, Індія та Туреччина, деяких інших. Зрештою перші 4 вирішили надіслати своїх представників на рівні посланців, Делі та Анкара – голів МЗС.

Тож зі 92 країн 57 представлені главами держав і урядів, 29 – міністрами закордонних справ, 6 – посланцями. Це можна вважати успіхом само по собі з огляду на ті неймовірні зусилля, що їх доклала москва для того, щоби перешкодити проведенню конференції.

Конференція дасть можливість вперше обговорити на найвищому рівні, як і коли Росію можна залучити до цього процесу. Для Швейцарії розробка довгострокового рішення потребує участі обох сторін. Організовуючи цю конференцію, Швейцарія робить перший крок, який має розпочати процес до справедливого та тривалого миру в Україні. Таким чином Швейцарія продовжує свою давню традицію сприяння діалогу“, – підкреслили перед початком конференції її організатори.

Сьогодні у Швейцарії розпочинається дводенний Саміт миру

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x