Четвертий національний день участі України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Як пройшла подія

0 коментарів 22491 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Упродовж 15 та 16 травня в конференц-залі Центру етнографічного, сільського зеленого туризму і сімейного відпочинку “Фрумушика-Нова” (Бородинська територіальна громада Болградського району Одеської області) відбувся четвертий національний день участі України в Стратегії Євросоюзу для Дунайського регіону, який зібрав представників влади громад, районних адміністрацій та Одеської обласної адміністрації, а також відомих вчених, керівників громадських організацій, представників органів самоврядування, фахівців з питань екології з різних куточків України та Європи. Відвідала подію і власна кореспондентка “Бессарабії INFORM”. 


Варто зазначити, що стратегія ЄС для Дунайського регіону (далі – ЄСДР) є однією з чотирьох макрорегіональних стратегій ЄС, що спрямована на зміцнення транснаціонального співробітництва в регіоні з метою подолання диспропорцій в його соціально-економічному розвитку, об’єднання та координації зусиль усіх учасників для втілення спільних проэктів.

В рамках ЄСДР країни – не члени ЄС співпрацюють на рівних умовах з країнами-членами ЄС за 12 пріоритетними напрямами, а саме:

  1. мобільність на водних шляхах,
  2. залізнична-автомобільна-повітряна мобільність,
  3. стала енергетика,
  4. культура і туризм,
  5. якість води,
  6. екологічні ризики,
  7. біорізноманіття, ландшафти, якість повітря та ґрунту,
  8. суспільство знань,
  9. конкурентоспроможність підприємств,
  10. люди та навички,
  11. інституційна спроможність та співпраця,
  12. безпека.

Кожний пріоритетний напрямок спільно координується двома державами або регіонами, які працюють у консультації з Європейською Комісією, відповідними агентствами ЄС і регіональними органами. Кожна з двох відповідальних держав призначає координатора пріоритетного напряму. Серед країн-членів ЄС в стратегії беруть участь Австрія, Болгарія, Німеччина, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Хорватія, Чехія. Стратегія сприяє більшій згуртованості Дунайського макрорегіону та прискоренню євроінтеграційних процесів.

Серед європейських учасників форуму свої ідеї представляли: Штефан Август Лютгенау – президент Дунайського форуму громадянського суспільства, директор Foster Evrope – Фундації задля міцних європейських регіонів; Клаудіа Зінгер-Сміт – координатор пріоритетного напрямку інституційних спроможностей та співробітництва ЄСДР; Катарина Ленц – координаційний пункт ЄСДР у Відні та інші.

Серед вчених були ректори, директори інститутів, фахівці з екологічного відновлення ГО “Rewilding Ukraine”. Модератором форуму був Ігор Студенніков, виконавчий директор Центру регіональних досліджень.

В пленарній частині були обговорені питання шляхів зеленого відновлення України, розвитку місцевої демократії, українське громадянське суспільство на шляху до членства в ЄС, оновлення та трансформації, соціальні аспекти повоєнного відновлення України, регіональний вимір на прикладі інвестиційного плану відновлення Бессарабії, соціальні та екологічні виклики через співпрацю між владою, бізнесом, науковою спільнотою і неурядовим сектором.

Голова ГС “Агро-еколого-рекреаційного кластеру “Фрумушика-Нова” Олександр Паларієв не лише презентував бачення відновлення України завдяки малому бізнесу на прикладі Центру етнографічного, сільського зеленого туризму і сімейного відпочинку “Фрумушика-Нова”, а й провів екскурсію для учасників форуму смарт-селом Семісотка, де ототожнюються традиційні та новітні віяння сучасного села Бессарабії.

Форум завершився підготовкою послання українського громадянського суспільства до 13-го щорічного форуму ЄСДР та 11-го Дня участі у ЄСДР у Відні.

Протягом двох днів учасники обговорили багато актуальних і важливих питань, що сприятимуть зеленому та демократичному розвитку України.

Четвертий національний день участі України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Як пройшла подія Четвертий національний день участі України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Як пройшла подіяэ Четвертий національний день участі України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Як пройшла подіяэ Четвертий національний день участі України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Як пройшла подіяэ Четвертий національний день участі України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Як пройшла подіяэ Четвертий національний день участі України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Як пройшла подіяэ Четвертий національний день участі України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Як пройшла подія

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x