Посвята в гімназисти та «Квітневий зорепад»: перша в Бессарабії болгарська гімназія відзначила 203-річчя Г. С. Раковського, ім’я якого носить

0 коментарів 16605 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Квітень – особливий місяць для відомого в Україні та за кордоном закладу освіти – Болградської гімназії ім. Георгія Стойкова Раковського, заснованої в Бессарабії 166 років тому. Адже саме 14 квітня 1821 року народився майбутній патрон Болградської гімназії, один з організаторів національно-визвольного руху у Болгарії, історик, етнограф, поет, письменник та публіцист Г. С. Раковський. З цієї нагоди в гімназії пройшли одразу декілька вже традиційних заходів, – повідомляє «Бессарабія INFORM».


У зв’язку з тим, що 14 квітня в цьому році випало на вихідний, відзначати 203-тю річницю Г. С. Раковського розпочали напередодні – 12 квітня. В цей день учні 5-х класів разом із класними керівниками та директором гімназії Сніжаною Скорич відвідали цвинтар в Болграді, де поклали квіти на могили колишніх директорів: Дмитра Мутєва та Павла Теодоровича.

«Низький уклін видатним особистостям, які створювали золоті сторінки нашої альма-матер!», – було зазначено на сторінці закладу у Facebook.

Святкові заходи продовжились сьогодні та розпочались з тематичних годин, які пройшли під гаслом «Гімназія – науки край, вона цвіте, неначе гай!».

Однією з центральних подій дня стало прийняття до лав гімназистів нового поповнення – учнів 5-х класів, що проходило в актовій залі.

«Їхні очі світилися щастям і хвилюванням від усвідомлення того, що бути гімназистом – це не тільки гордість, а й велика відповідальність. Відтепер і назавжди вони – частина великої, дружної та творчої родини учнів, учителів та батьків. Разом ми робимо все можливе для збереження традицій українського народу та його подальшого процвітання», – зазначається в дописі навчального закладу.

Після чого відбувся не менш зворушливий, яскравий та феєричний захід «Квітневий зорепад». Дипломами та грамотами були відзначені гімназисти, які стали призерами та переможцями різних інтелектуальних, творчих і спортивних змагань.

Урочисті заходи завершилися церемонією покладання квітів до пам’ятника Г. С. Раковському – видатному революціонеру, титану болгарської національної історії, ім’я якого з гордістю носить цей заклад.

Довідка.

Болградська гімназія імені Г. С. Раковського (болг. Първата българска гимназия “Георги – Сава Стойков Раковски”) — гімназія в місті Болград Одеської області, яка була заснована у 1858 році за запитом бесарабської болгарської громади.

Спочатку заклад мав статус училища, яке вже з наступного року було реорганізовано до гімназії імені Кирила та Мефодія.

Під час радянської влади гімназія була реорганізована у загальноосвітню школу №1, і лише у 1993 році завдяки наполегливості педагогічного колективу навчальному закладу було повернено статус гімназії. У 1999 році навчальному закладу присвоєно ім’я болгарського революціонера Георгій Стойкова Раковського.

Чимало випускників Болградської гімназії надалі стали відомими міністрами, генералами та діячами. Серед них й колишній Президент України Петро Порошенко.

Посвята в гімназисти та «Квітневий зорепад»: перша в Бессарабії болгарська гімназія відзначила 203-річчя Г. С. Раковського, ім’я якого носить Посвята в гімназисти та «Квітневий зорепад»: перша в Бессарабії болгарська гімназія відзначила 203-річчя Г. С. Раковського, ім’я якого носить Посвята в гімназисти та «Квітневий зорепад»: перша в Бессарабії болгарська гімназія відзначила 203-річчя Г. С. Раковського, ім’я якого носить Посвята в гімназисти та «Квітневий зорепад»: перша в Бессарабії болгарська гімназія відзначила 203-річчя Г. С. Раковського, ім’я якого носить Посвята в гімназисти та «Квітневий зорепад»: перша в Бессарабії болгарська гімназія відзначила 203-річчя Г. С. Раковського, ім’я якого носить Посвята в гімназисти та «Квітневий зорепад»: перша в Бессарабії болгарська гімназія відзначила 203-річчя Г. С. Раковського, ім’я якого носить

Фото Болградської гімназії ім. Г. С. Раковського

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x