Громади більше не зможуть самостійно ухвалювати рішення? ─ Що готують на наступні роки в рамках реформи децентралізації

0 коментарів 36990 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков розповів, що в Уряді мають чіткий план для посилення та закріплення результатів реформи децентралізації. Зокрема, мають намір врегулювати систему нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування на законодавчому рівні. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM», посилаючись на КМУ.


Від початку впровадження реформи децентралізації, концепція якої була прийнята Урядом 1 квітня 2014 року, було створено 1 469 територіальних громад замість майже 11 тисяч сільських, селищних та міських рад, відповідно 136 районів – замість 490.

«Децентралізаційна реформа базова для інших секторальних реформ, зокрема освітньої чи медичної. Розширені повноваження та фінансові ресурси під управлінням обраних представників громади відкрили значні можливості та внутрішні резерви для розвитку територій. І навіть під час воєнного стану тергромади залишились надійним фундаментом, на який держава спирається у своїй роботі», ─ зазначив О.Кубраков.

Міністр також наголосив, що ніхто не планує зупиняти чи «повертати назад» реформу. На даний час уже розробили Дорожню карту реформи децентралізації – чіткий план для продовження та закріплення її результатів до 2027 року.

Також в Уряді окреслили основні завдання, які мають бути вирішені відповідно до Плану заходів з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2024-2027 роки.

Так, одним з основних є налагодження взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Йдеться про питання забезпечення законності у діяльності органів місцевого самоврядування.

Європейські країни наголошують, що Україна – це одна із небагатьох країн Європи, яка не врегулювала систему нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування на законодавчому рівні.

Таким чином до 2027 року має відбутися розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади за принципом субсидіарності.

Стосовно діяльності місцевих державних адміністрацій, то тут мають створити правову базу, яка дозволить їх функціонування за префектурним типом. У зв’язку з цим, необхідно буде внести відповідні зміни до Конституції України і запровадити інститут префекта.

У рамках реформи децентралізації, паралельно з розробкою нормативно-правової бази, команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури також розробляє та впроваджує ряд цифрових інструментів, що стосуються моніторингу та оцінювання розвитку регіонів і територіальних громад, забезпечення відкритості, підзвітності органів місцевого самоврядування, створення Єдиного державного реєстру комунального майна тощо.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x