Дерибанить землі та привласнює бюджет громади: голова Сергіївської ОТГ Чередниченко наживається під час війни

0 коментарів 36909 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Шалена жага панувати дуже рідко, але може бути рушієм позитивних змін, якщо поруч професіонали та люди зі значним управлінським досвідом. Але, якщо в команді виключно люди, у яких власне збагачення на першому місці, то ні про який політичний катарсис не варто і говорити. Щось подібне відбувається і в Сергіївській ОТГ Білгород-Дністровського району Одеської області, яка, мабуть, може стати чи не єдиною громадою в Одеській області, де голова розпочав свою роботу з конфліктів та протистояння.


Зауважимо, що скандальний голова  – досвідчений посадовець, адже до початку “царювання” у Сергіївській громаді у 2020 році встиг покерувати містом Білгород-Дністровський, будучи заступником міського голови (співчуття мерам Доценко та Нановському), хапнув базу відпочинку «Кардинал» в Затоці ,брав участь у дерибані земель селища Затока, очолював ТОВ «ІСТОК», а також мав мандат депутата Одеської обласної ради від “Партії регіонів”.

За ці роки ім’я Чередниченка фігурувало у багатьох скандалах, але, попри це, його все ж обрали головою на місцевих виборах у 2020 році. Тоді він балотувався від партії “ОПЗЖ».

Зараз вся Україна є свідком хаосу, який відбувається в межах Сергіївської громади, де станом на березень досі не прийнято бюджет, а населені пункти можуть залишитися без благ цивілізації через борги. До нашої редакції звернулася група небайдужих місцевих мешканців разом з представниками депутатського корупусу громади, аби розповісти про низку кричащих вчинків голови та приближених до нього людей, які повністю суперечать не тільки присязі, а й Закону України та звичайній моралі. 

За три роки на посаді очільника Сергіївської громади Анатолій Чередниченко “заробив” собі гучне реноме земельного “дерибанщика”, який, за словами наших співрозмовників, разом із сином Юрієм Чередниченко та Затоцькими рейдерами організували цілу команду, що спеціалізується на оборудках. Наразі в апараті Сергіївської селищної ради влаштувались особи, які не так давно вважали себе власниками та господарями Затоки на Одещині. Але після останніх місцевих виборів та гучних корупційних скандалів, ці особи знайшли притулок в Сергіївці, яка також є чорноморським курортом.

У час, коли наша країна веде мужню боротьбу проти вторгнення збройних сил рф, деякі місцеві чиновники дозволяють собі незаконно виділяти земельні ділянки на користь певних осіб, з використанням, не виключено, неправомірної вигоди.

Колишній голова Партії Регіонів, а пізніше – ОПЗЖ міста Білгород-Дністровського Чередниченко Анатолій Григорович за довгий час роботи в державних органах різного рівня налагодив зв’язки із керівниками підприємств, чиновниками та правоохоронцями, тому він та його оточення, схоже, повністю впевнені у власній безкарності.

З перевіреинх джерел відомо, що у смт Сергіївка, селах Косівка, Курортне, Миколаївка, група «професіоналів» спершу продала та привласнила мало не кожен вільний клаптик землі, а тоді взялися “звільняти” інші привабливі ділянки у громаді. Особливого розголосу набула справа про дерибан земель державного санаторія «Приморський» села Курортне. Задля незаконного вилучення земельних ділянок загальною площею понад 80 га з державної власності, ухвалюються незаконні рішення. Нині вартість цих земельних ділянок становить 20 мільйонів доларів. Щоби попередити махінації, керівником закладу 01.07.2021 була подана заява до прокуратури Одеської області. Результатом стало відкриття кримінального провадження №42021160000000336, внесене до реєстру досудових досліджень 07.07.2021 відповідно до заяви генерального директора санаторію «Приморський» Божука Б.С. від 01.07.2021 – старший прокурор групи прокурорів Одеської ОП Антощук Є.М. Безпосередньо розслідуванням мав займатися старший слідчий СУ ГУНП в Одеській області, старший лейтенант поліції Алексєєнко Антон Олександрович.

Продовжуючи розвивати «земельний бізнес», селищний голова і його команда, продають 9 земельних ділянок площею по 0,10 га кожна, отримавши по 2 500 доларів за сотку (прибуток – 225 тисяч доларів). І це попри те, що ці земельні ділянки розташовані 20 метрів від обриву Чорного моря, біля села Курортне та є територією прибережно захисної смуги. А як відомо, прибережна захисна смуга – це частина водоохоронної зони відповідної ширини вздовж річки, моря, навколо водойм, на якій встановлено більш суворий режим господарської діяльності, ніж на решті території водоохоронної зони та заборонено будівництво. Відповідно і продавати такі ділянки у приватну власність не можна.

Крім того, команда заснувала нове геніальне право в земельному законодавстві України. 27.08.2021 року сесія Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області ухвалює рішення № 511 “Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для індивідуального дачного будівництва гр. Бутчаній Анастасії Володимирівні 1938 року народження”. І ноу-хау від “професіоналів”: 28.10.2021 року сесія Сергіївської селищної ради приймає рішення № 616 “Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та передання безоплатно у власність для індивідуального дачного будівництва гр. Діденко Марині Миколаївні земельну ділянку площею 0.10 га кадастровий номер: 5120885600:01:001:0314”. Тобто, проект землеустрою розроблений на Бутчану А.В., а рішення про передачу у власність земельної ділянки на Діденко М.М. Дозволів на розробку проекту землеустрою Діденко М.М. не отримувала і самого проекту землеустрою не існує. Маємо рішення про затвердження проекту якого немає, і який не розроблявся. Ця схема, стосується всіх дев`яти земельних ділянок.

За межами села Миколаївка передається в оренду земельна ділянка площею 30 га ТОВ « Вертикаль Юг» без правових підстав. Тендер проводять під прізвищем особи, яка служить у ЗСУ. Дозволу на передачу в оренду цієї земельної ділянки сесія Сергіївської селищної ради не приймала.

Слідчим відділенням Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023162240000040 від 29.05.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України. Нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування в даному кримінальному провадженні у формі процесуального керівництва здійснюється Білгород-Дністровською окружною прокуратурою.

Досудовим розслідуванням отримано докази, які дають підстави вбачати, що службові особи Сергіївської селищної ради, зловживаючи службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та іншої юридичної особи, створили протиправний механізм відведення земельних ділянок комунальної власності в довгострокову оренду. Так, вказані особи, перебуваючи у змові, враховуючи досвід неприйняття рішення щодо надання статусу юридичної особи виконкому на 3 сесії ради та усвідомлюючи, що частина депутатів не проголосує за надання статусу юридичної особи виконкому, під час 6 сесії ради штучно створили уявлення депутатського корпусу про те, що на голосування виноситься виключно питання щодо визначення кількісного та затвердження персонального складу виконкому, що призвело до прийняття позитивного рішення № 71, додатком якого передбачено надання статусу юридичної особи Виконавчому комітету.

При цьому, рішенням № 270 від 05.05.2021 депутатський корпус Сергіївської селищної ради затвердив перелік земельних ділянок, призначених для продажу права їх оренди на земельних торгах, оскільки, бувши введеним в оману, вважав, що рішення щодо оцінки та затвердження умов аукціону прийматиметься голосуванням на сесії та був необізнаним щодо наявності повноважень на це у виконкому ради.

За наявними даними, виконкомом ради було затверджено умови аукціону без винесення на голосування ради. Однак вказані рішення виконкому на офіційній сторінці селищної ради відсутні.

Надалі співробітниками Сергіївської селищної ради здійснено імітацію засідання земельної комісії та виготовлення відповідного підробленого протоколу. За наявними даними, секретар земельної комісії Юрій Халак, розуміючи, що на комісії фактично були присутні 3 з 6 постійних членів, що свідчить про відсутність кворуму та неправоздатність комісії приймати будь-які рішення, підготував документ – протокол земельної комісії № 24. Крім того, у зазначеному протоколі земельної комісії № 24 вказані як присутні депутати, які, за наявними даними, фактично були відсутні під час засідання комісії. Таким чином, «фіктивне» рішення земельної комісії стало підставою для винесення на голосування ради проекту рішення 36 сесії № 941 від 13.09.2022, згідно з яким було внесено зміни у перелік земельних ділянок, продаж права оренди яких підлягає продажу на земельних торгах у формі аукціону окремими лотами у 2021-2022 роках.

Вищезазначений алгоритм неправомірних дій посадових осіб Сергіївської селищної ради , направлений на отримання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб, призвів до укладення з ТОВ «Вертикаль Юг» договору оренди № 3 земельної ділянки площею 30,2816 га (кадастровий № 5120885100:01:003:0921, нормативна грошова оцінка – 3 225 551,30 грн) від 18.01.2023 строком 25 років вартістю 410 тис грн. Відчуження земельних ділянок у незаконний спосіб саме в зазначений період відбувається не випадково, бо ж  «Війна все спише».Наявні факти привласнення бюджетних коштів службовими особами Сергіївської селищної ради під час капітального ремонту 9-ти поверхового житлового будинку за адресою вул.Чорноморська, 23 та житлових будинків села Чабанське, пошкоджених в результаті ракетного удару.

У травні 2023 року 14 депутатів селищної ради із 20 (загальна кількість депутатів 22 особи, із них 2 депутати Семещенко Іван та Пинтя Максим виїхали за кордон на роботу) стали задавати селищному голові Чередниченку питання, звідки беруться рішення ради про виділення земельних ділянок, за які депутати не голосували, чому на сесії озвучуються та голосуються одні рішення, а друкуються та підписуються інші, про які депутатам не відомо. Чому будинок №23 не відновлюється, кошти виділені своєчасно, але відновлювальні роботи не ведуться, незважаючи на неодноразові зауваження колишнього голови Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка.

Нинішній голова Одеської ОВА Олег Кіпер створив комісію з контролю за використанням бюджетних коштів громадами області, але це не стосується Сергіївської селищної ради, вона перебуває в окремій території де законодавство України не працює. Сергіївський селищний голова Чередниченко, маючи на рахунках селищної ради 22 мільйона гривень для відновлення пошкодженого будинку № 23, своєчасно ремонт не виконав, а жителі будинку Чорноморська, 23 залишаються другу зиму без житла.

Слідчим відділом Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023162240000041 від 12.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, за фактами привласнення бюджетних коштів службовими особами Сергіївської селищної ради та ПП « Квадр 77 » в ході здійснення капітального ремонту 9-ти поверхового житлового будинку Чорноморська, 23, пошкодженого в результаті ракетного удару.

Досудовим розслідуванням встановлено, що під час здійснення капремонту 9-ти поверхівки на Чорноморській, 23, пошкодженої в результаті ракетного удару, замовником вищевказаних робіт – КП «Курорт- Сервіс» Сергіївської селищної ради оплачено підряднику – ПП «КВАДР 77» у рамках укладених договорів: – №01-15/р від 15.12.2022 (акти виконаних робіт Ф КБ-2в №1 від 20.12.2022, №2 від 31.01.2023, №3 від 31.01.2023, №4 від 13.03.2023, №5 від 13.03.2023, №6 від 12.04.2023, №7 від 01.06.2023); – №01/23-р від 04.01.2023 (акти виконаних робіт Ф КБ-2в №1 від 31.01.2023, №2 від 13.03.2023, №3 від 23.03.2023, №4 від 12.04.2023, №5 від 12.04.2023, №6 від 18.05.2023, №7 від 18.05.2023, №8 від 18.05.2023, №9 від 07.07.2023, №10 від 07.07.2023, №11 від. 07.07.2023); – №01/06-р від 01.06.2023 (акт виконаних робіт Ф КБ-2в №1 від 21.06.2023), а ПП «КВАДР 77» отримано 8808050 грн.

За наявними даними, службові особи ПП «КВАДР 77» у змові із службовими особами комунального підприємства Сергіївської селищної ради організували протиправне розкрадання бюджетних коштів шляхом внесення неправдивих відомостей до актів виконаних робіт (у т.ч. вказуючи будівельні матеріали, які фактично отримані від замовника безкоштовно). Для підтвердження фактів «закупівлі» будівельних матеріалів ПП « КВАДР 77 » за попередньою домовленістю із суб`єктами господарської діяльності оформлено відповідні документи (накладні) та здійснено їх оплату без їх фактичного придбання (отримання). Надалі отримані суб`єктами господарської діяльності кошти переведені у готівку та передані керівництву ПП «КВАДР 77».

Що з ремонтом дитячого садка смт Сергіївка? Виконавець робіт – підрядник Васильєв із Затоки. Фактично всі роботи можливо було закінчити за 2-3 місяця. Роботи ведуться дотепер. Комунальні підприємства перебувають на межі банкрутства, незважаючи на щомісячні мільйоні вливання в них. Закупівлі товарів та продуктів проводяться з 30% надбавкою при ціні вище роздрібної у ТЦ «Таврія».

Затверджуються соціальні програми допомоги населенню громади з мільйонними видатками, допомога до людей не доходить. Трапилося лихо в селі Чабанське, внаслідок вибуху рашистської ракети були пошкоджені будинки громадян. Місцева влада самоусунулася від ліквідації теракту.

Під тиском депутатів та військової адміністрації розпочалися роботи в с. Чабанське. Продовжуючи зловживати своїм службовим становищем селищний голова Сергіївської селищної ради Чередниченко А.Г., здійснює фінансування ремонту житлових будинків села Чабанське, які постраждали внаслідок ракетного обстрілу російської федерації, вартість робіт завищена в два – три рази. Сума бюджетних коштів становить понад 10 мільйонів гривень. Це завищена вартість проектно- кошторисної документації, придбання матеріалів, вартість ремонтних робіт.

На черговій сесії селищної ради, при черговому намаганні селищного голови Чередниченка “протягнути” рішення про виділення десятків мільйонів гривень, група депутатів попросила чиновників селищної ради разом із селищним головою надати економічно обґрунтоване пояснення для чого потрібні кошти у великих розмірах, крім того прозвітувати за вже використані кошти. Прохання депутатів про звіт викликало у Чередниченка та чиновників селищної ради агресію, претензії, що депутати втручаються в їх діяльність та заважають їм працювати. Інформації про використані бюджетні кошти депутатам не надали. Порадили звернутися до правоохоронних органів, щоб ті перевірили їх діяльність.

Розуміючи що селищний голова та його команда системно порушує законодавство, є підстави вважати, що службові особи селищної ради, зловживаючи своїм службовим становищем, привласнили бюджетні грошові кошти в особливо великих розмірах.

Таким чином у групи депутатів не залишилося іншого вибору як звернутися до правоохоронних органів з проханням провести перевірку діяльності службових осіб селищної ради на чолі з селищним головою Анатолієм Чередниченком. Були зареєстровані кілька кримінальних справ, внаслідок досудового розслідування працівниками Нацполіції, СБУ, прокуратури були виявленні багатомільйонні порушення використання бюджетних коштів, розкрадання комунальної та державної землі вартість якої становить десятки мільйонів гривень. Слідство проводить обшуки у фігурантів справ, виїмку документів, шляхом проведення експертиз збирається доказова база для притягнення до кримінальної відповідальності учасників дерибану землі, привласнення бюджетних в особливо великих розмірах.

На жаль, наразі спостерігається незрозуміла пасивність з боку групи слідчих, які розслідують вищевказані кримінальні правопорушення, що викликає обґрунтовану стурбованість депутатів селищної ради. Зараз головою ради Чередниченком А.Г. продовжуються дії, направлені на спотворення речей та письмових доказів, з метою завадити слідству, що своєю чергою, створює ризики неякісних результатів досудового розслідування.

Розуміючи, що депутати не згідні більше давати кошти команді «професіоналів», селищний голова Чередниченко пішов звичайним для нього шляхом. Це обман та шахрайство, а саме, “ви мені проголосуйте за виділення коштів, а я через два місяця напишу заяву про звільнення”. Не пройшло, депутати вже не вірять жодному його слову. Чередниченко обіцяє голові Одеської ОВА написати заяву про звільнення. Прибувши до смт Сергіївка тут же відмовляється від своїх слів.

Селищний голова Чередниченко разом із своїм комбінатором-заступником Полянським Олегом (колишній працівник прокуратури, а потім член угруповання Затока) придумали схему як вкрасти кошти із бюджету громади. На території смт. Сергіївка знаходиться санаторій «Прометей», ці ділки запропонували депутатам купити за бюджетні кошти санаторій для розміщення військової частини. Діло начебто благородне, але все просто – домовляються з власниками санаторія «Прометей» (власник – відомий Одеський біглий сепаратист Марков) про збільшення вартості його в два рази, Різниця – собі гарнюням. Правоохоронні органи зупинили незаконні дії шахраїв.

Діяльність селищного голови Чередниченка Анатолія Григоровича та його команди зупинила розвиток громади. Нині частина депутатів Сергіївської селищної ради, які бажають розвитку громади, вимушена зробити непростий вибір для себе і громади: або проголосувати за бюджет на 2024 рік і дати шахраям можливість красти далі, або залишити громаду без бюджету.

Від травня 2023 року і дотепер депутатською групою було збережено 63 мільйона гривень бюджетних коштів . Є можливість направити ці кошти на розвиток громади, або дати Чередниченку з його командою їх вкрасти. З моменту прийняття рішення до виведення та переведення в готівку коштів, цій “бригаді” достатньо буде 3-5 днів.

Погодьтесь, команда у голови громади дійсно професійна. От тільки цей професіоналізм чомусь позитивно позначається виключно на власному матеріальному становищі самих службових осіб та керівників громади, частини наближених до влади депутатів. Можливо, що саме проти такого симбіозу і виступили частина депутатів, яким набридло мовчки спостерігати за тим, як під виглядом красивих обіцянок і урочистих клятв продовжується грабунок людей та громади. Адже, обіцяючи відкритість та прозорість, ні Анатолій Чередниченко, ні його апологети не збирались і не хочуть дотримуватись принципів Тапскотта, а отже хтось і надалі буде ставати заможнішим, а комусь залишиться свято вірити в те, що ця влада буде кращою.

Коментарі закриті.