Серед лікарень Бессарабії Ренійська ЦМЛ посіла останнє місце за обсягом фінансування від НСЗУ

0 коментарів 29889 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Серед медичних установ півдня Одеської області Ренійська центральна міська лікарня посіла останнє місце за обсягом фінансування після завершення підписання контрактів із Національною службою здоров’я України. Відповідну інформацію опубліковано на офіційному сайті НСЗУ, – повідомляє власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.


За даними НСЗУ, сьогодні лідером за обсягом фінансування від відомства є Ізмаїльська міська центральна лікарня: вона має право надавати 21 пакет медичних послуг на загальну суму понад 120 мільйонів гривень. На другому місці – Білгород-Дністровська міська центральна лікарня: у неї – 22 пакети медичних послуг, які будуть профінансовані більше ніж на 102 млн грн. Третє місце посідає Болградська районна лікарня, яка цього року зможе надати 18 пакетів медичних послуг на загальну суму 69,5 млн грн. Від Болграда трохи відстає Арцизька опорна лікарня (14 пакетів медпослуг та майже 65 млн грн).

Останнє місце в Бессарабії за кількістю пакетів медпослуг (11) посіла Кілійська багатопрофільна лікарня, але, забігаючи наперед, зазначимо, що при цьому вона помітно випередила Ренійську міську центральну лікарню за обсягом фінансування – Кілія отримає від НСЗУ близько 43 млн грн. А ось Ренійська ЦМЛ, де діють 13 пакетів медпослуг, підписала договори лише на 31 млн грн. Це дуже мало для Ренійської територіальної громади, де кількість населення становить приблизно 38 тисяч осіб (цифра залежить від міграції громадян та демографічної динаміки). Для порівняння: населення Кілійської громади – близько 34 тисяч осіб. Таким чином, простіше кажучи, кілійські медики отримали більше коштів у розрахунку на душу населення, ніж ренійські.

Навіть цей факт свідчить про те, що керівництво Ренійської ТГ та адміністрація місцевої лікарні, по всій видимості, недопрацьовують у напрямку фінансово-економічного забезпечення діяльності лікарні. Не дивно, що у Ренійській ЦМЛ накопичився борг із зарплати, про що вже неодноразово повідомляло наше видання.

Слід підкреслити ще й ту обставину, що у 2024 році Ренійська лікарня суттєво погіршила свою фінансову спроможність навіть у порівнянні з аналогічними показниками минулого року. Зокрема, ми можемо вивчити опублікований на офіційному сайті Ренійської міської ради фінансовий план на 2023 рік для комунального некомерційного підприємства громади «Ренійська центральна міська лікарня». Цей документ цікавий насамперед тим, що він дає змогу детально простежити джерела та обсяги всіх доходів та витрат ЦМЛ, а також побачити співвідношення фінансових витрат на ті чи інші потреби місцевої медицини.

Отже, минулого року плановий річний дохід Ренійської ЦМЛ за рахунок коштів НСЗУ мав скласти 41 млн 590 тис. грн (тобто на 10 млн грн більше, ніж цього року! – Прим. авт.), з місцевого бюджету в рамках програми фінансової підтримки та розвитку лікарні – 3 млн 363 тис. грн. На оплату комунальних послуг та енергоносіїв для ЦМЛ у бюджеті громади було окремо передбачено 6 млн 776 тис. грн. Доходи від оренди активів та платних послуг лікарні мали становити 2 млн 753 тис. грн.

Витрати ЦМЛ розподілено так: зарплата персоналу – 35 млн 387 тис. грн (чисельність працівників лікарні на той час – 268 штатних одиниць), нарахування на зарплату – 7 млн 845 тис. грн, матеріали, обладнання та інвентар – 1 млн 745 тис. грн, медикаменти та перев’язувальні матеріали – 1 млн 534 тис. грн, продукти харчування – 600 тис. грн, оплата послуг (крім комунальних) – 1 млн 429 тис. грн, витрати на відрядження – 52 тис. грн. На оплату комунальних послуг та енергоносіїв загалом планувалося 7 млн 446 тис. грн, у тому числі: водопостачання та водовідведення – 550 тис. грн, електроенергія – 2 млн 558 тис. грн, природний газ – 3 млн 619 тис. грн, інші енергоносії – 717 тис. грн.

Зазначимо також, що залишок коштів лікарні на 1 січня 2023 року склав: за договором з НСЗУ – 1 млн 524 тис. грн, за платними послугами – 200 тис. грн. На жаль, фінансовий план ніяк не пояснив, чому утворився такий залишок, і як він потім використовується. В цілому і доходи, і витрати Ренійської ЦМЛ на 2023 рік було затверджено в обсязі 56 млн 216 тис. грн.

Ми не будемо зараз детально аналізувати наведені цифри. Нехай кожен читач складе власну думку про те, що являє собою нинішня система фінансування комунальної медицини. Дозволимо собі лише одну ремарку: якщо звернути увагу на відсоткове співвідношення витрат за основними напрямками розподілу коштів, то ми побачимо, що переважно фінансується не стільки лікування хворих, скільки матеріально-ресурсне утримання медичних установ. Водночас кошти за рахунок НСЗУ не покривають навіть мінімальних фінансових потреб системи охорони здоров’я Ренійської громади.

Тим часом генеральний директор лікарні Олег Бурля висловив переконання в тому, що головною причиною такого стану справ є політика НСЗУ, спрямована на постійне підвищення медичних стандартів та вимог в умовах війни. Водночас в Одеському обласному департаменті охорони здоров’я стверджують, що керівництво Ренійської міської лікарні не займається фінансово-економічним аналізом діяльності установи та не шукає шляхів виходу із критичної ситуації. У департаменті закликали адміністрацію лікарні «зробити відповідні висновки».

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x