Жителів Одещини запрошують взяти участь у флешмобі: деталі

0 коментарів 18036 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Одеській  області стартував флешмоб «Тисяча (і навіть більше) причин пишатися, що я українець». Усі бажаючі можуть долучитися та публікувати свої версії, чому  вони пишаються тим, що належать до української нації. Найкращі з надісланих версій обіцяють опублікувати на Інтернет-ресурсах ОДА, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Становлення і розвиток України як держави подарували українцям неймовірну кількість визначних постатей, пам’яток і подій, згадуючи про які, ми відчуваємо гордість. А сучасні герої вписують нові сторінки в історію країни. Наші співвітчизники роблять наукові відкриття, створюють літературні і художні шедеври, підкорюють спортивні висоти, впливають на хід історії не тільки України, а й всього світу.

Розпочинається цей проєкт з найвідомішого документа, який називають одним із якорів української ідентичності, фундаментом устрою для українського народу. Його назва – «Договори і Постановлення прав та Вольностей Війська Запорізького…», більш відомого як «Конституція Пилипа Орлика».

Пилип Орлик хотів звільнити Україну – як він писав у листі Карлу ХІІ – «від московського рабства і тиранії». Аби чітко врегулювати повноваження і накреслити, яким буде устрій майбутньої самостійної України-Гетьманщини, Пилип Орлик 5 квітня 1710 року пише договір між гетьманом, старшиною, запорожцями і шведським королем. Конституція Пилипа Орлика має преамбулу і 16 статей, він перший, хто розподілів владу на виконавчу, законодавчу та судову.

Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише сімдесят років потому, але для українців очевидно: Конституція Пилипа Орлика – привід пишатися, що ми українці – нащадки високоосвічених людей.

Тож в ОДА пропонують розміщувати думки з цього приводу на своїх сторінках у фейсбуці з хештегом #пишаюсящояукраїнець або в коментарях.

Жителів Одещини запрошують взяти участь у флешмобі: деталі

Жителів Одещини запрошують взяти участь у флешмобі: деталі

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x