«Українці не здаються. Але ця складна війна виснажує»: огляд преси на два роки війни рф проти України

0 коментарів 16821 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні, 24 лютого 2024 року, в Україні – другі роковини повномасштабного вторгнення росії, що стало найбільш смертоносним конфліктом в Європі з часів Другої світової війни. Різноманітні медіа перераховують здобутки України та поразки росії, або ж навпаки, те, що збільшило чи продовжує становити загрозу для України. Про те, яким був другий рік війни, та яким буде третій рік війни крізь призму іноземних ЗМІ – у Фактах ICTV.


«Українці не здаються. Але ця складна війна виснажує»: огляд преси на два роки війни рф проти України
Фото: Генштаб ЗСУ

Чинник США: огляд Reuters

Видання вказує, що президент Володимир Зеленський все ще має значну підтримку серед країн-партнерів.

Втім, додає Reuters, оскільки у США виділення допомоги у розмірі $61 млрд стримується політичними суперечками, існує низка проблем.

– До кінця 2024 року вибори в США можуть призвести до зміни президента і політики щодо України та її війни з Росією, що може затьмарити перспективи на найближчі роки, – пише видання.

Reuters зазначає, що 24 лютого до України прибудуть західні лідери та різноманітні іноземні високопосадовці. Також Зеленський візьме участь у телефонній розмові з лідерами G7. А по всій Україні відбудуться заходи, зокрема панахида за загиблими в Бучі, на північ від Києва – місці, де було скоєно одні з найжахливіших воєнних злочинів під час конфлікту.

– Початковий шок від вторгнення поступово перетворився на звикання, а потім на втому, коли світ спостерігав, як початкові російські успіхи і приголомшливий український контрнаступ наприкінці 2022 року повільно перетворилися на виснажливу окопну війну з виснаженням. У сценах, що нагадують поля битв Першої світової війни, солдати під шквальним артилерійським вогнем гинуть тисячами, іноді на кількох кілометрах землі, – пише видання.

Водночас за два роки обидві сторони розробили величезні і все більш досконалі флоти повітряних, морських і наземних дронів для спостереження і нападу, що стало безпрецедентним використанням безпілотних засобів, яке може прокласти шлях до майбутніх конфліктів.

Також видання наголошує, що масштаби руйнувань в Україні приголомшують.

– Нещодавнє дослідження Світового банку показало, що відновлення економіки України може коштувати майже $500 млрд. Два мільйони одиниць житла було пошкоджено або зруйновано, а майже 6 млн людей втекли за кордон, – пише Reuters.

Два роки війни: The Guardian

Британське видання пише, що на два роки війни Україна “відчуває виснаження”. Якщо ще рік тому існував обережний оптимізм щодо контрнаступу, то зараз ці надії відсутні, а захоплення Росією Авдіївки стало найбільшою перемогою Кремля з часу захоплення Бахмута в травні минулого року.

– Українці не здаються. Але ця складна війна виснажує війська на фронті, цивільне населення вдома та їхніх лідерів. Настрій національної єдності поступився місцем більш складній рішучості. Ті, хто служив на фронті або втратив там близьких, можуть мати змішані почуття щодо життя, яке відбувається в інших частинах країни. Звільнення Володимиром Зеленським свого головнокомандувача Валерія Залужного підкреслило напруженість у верхах, – пише видання.

Втім, пише видання, українці сьогодні, переважно, не бачать іншого вибору, окрім як боротися далі.

– Мало хто вірить, що Москві можна довіряти в дотриманні будь-яких домовленостей. Більшою проблемою є втома від війни за кордоном – якою б огидною вона не здавалася українцям, зважаючи на випробування, які вони переживають.

Шок від вторгнення і захоплення українською доблестю з часом зменшилися. Усвідомлення того, що легкої перемоги не буде, війна на Близькому Сході та криза вартості життя поглинають увагу західних лідерів і зменшують внутрішні апетити щодо надання допомоги, – пише The Guardian.

Водночас видання захоплюється винахідливістю України, як, наприклад, креативним використанням безпілотників.

Проте немає жодних ознак швидкої і простої перемоги Росії, як багато хто очікував два роки тому, пише медіа. Сьогодні очевидно, що конфлікт докорінно змінив перспективи європейської безпеки, а Європа більш серйозно бореться з розумінням того, що на США більше не можна покладатися як на свого гаранта.

– Європа і США повинні виконати свої зобов’язання, щоб забезпечити Києву допомогу, необхідну для продовження боротьби, – резюмує видання.

«Українці не здаються. Але ця складна війна виснажує»: огляд преси на два роки війни рф проти України
Фото: Facebook / 110 окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка

24 лютого 2022: очікування Axios від третього року війни

На думку американського Axios, найкращою надією України на третій рік російського вторгнення може бути те, аби уникнути втрати нових територій, але щодо цього є сумніви, оскільки Вашингтон досі не може забезпечити допомогу Україні.

За словами Майкла Кофмана, провідного військового аналітика і старшого наукового співробітника Фонду Карнегі, Росія має перевагу в артилерійських боєприпасах п’ять до одного, а Україна також стикається з нестачею піхоти.

– Малоймовірно, що цього року буде достатньо ресурсів для ще одного великого українського наступу, – каже Кофман, зазначаючи, що Київ має вирішити “фундаментальні питання” щодо зміцнення своїх оборонних позицій і мобілізації більшої кількості бійців.

Видання також пише про те, що президент Володимир Зеленський, який цього місяця звільнив свого вищого командувача і “чия риторика щодо війни стає дедалі похмурішою”, під час візиту на фронт цього тижня попередив, що його війська перебувають у надзвичайно складному становищі через затримки у постачанні зброї.

Попри переваги Росії, Україна все ще може сподіватися “стримати і потенційно виснажити” російські сили цього року, але лише за умови достатньої підтримки з боку західних прихильників, каже Кофман.

Водночас Axios зазначає, що “немає жодних ознак того, що президент Росії Володимир Путін прагне миру – і, звичайно, не на тих умовах, які прийняв би Зеленський”.

Паралельно із цим видання згадує військових аналітиків та західних чиновників, які кажуть, що з часом західні санкції і зброя погіршать здатність Росії вести війну і дозволять Україні взяти гору на полі бою. Втім, після 24 лютого 2022 року, мало хто оптимістично дивиться на 2024 рік, підсумовує Axios.

«Українці не здаються. Але ця складна війна виснажує»: огляд преси на два роки війни рф проти України
Фото війни від The Atlantic

Фото війни: The Atlantic

Аналітичний центр The Atlantic під другі роковини вторгнення Росії нагадує, що Кремль планував захопити Київ за три дні, а решту України – за шість тижнів.

– Коли російські війська перейшли кордон 24 лютого 2022 року, один російський оглядач оголосив про дострокову перемогу. “Україна, – писав він, – більше не існуватиме”. Натомість Київ не був узятий, колона відступила, і два роки по тому Україна все ще існує, – йдеться у матеріалі.

Тим не менш, 24 місяці бойових дій “завдали українцям надзвичайної шкоди, спричинивши фізичний і психологічний шок, який триватиме протягом наступних поколінь”.

– Звичайні ландшафти стали надзвичайними. Міста поцятковані руйнуваннями від війни, села перетворені на руїни, значна частина сільської місцевості знелюдніла. Змінилося і звичайне життя. Українці перебудували своє життя, покинули свої домівки, навчилися жити в умовах глибокої незахищеності та були змушені робити надзвичайний вибір. Слова, які раніше люди сприймали як належне, або ніколи не замислювалися над ними – хоробрість, боягузтво, патріотизм – набули нового значення, – йдеться у матеріалі.

У матеріалі аналітиків запропонували переглянути підбірку фотографій війни, з огляду на два роки російської агресії.

– Вони є спробою зафіксувати в образах трансформацію, яка іноді не піддається опису, – резюмують в The Atlantic.

Фото війни від The Atlantic – за посиланням.

«Українці не здаються. Але ця складна війна виснажує»: огляд преси на два роки війни рф проти України
Фото війни від The Atlantic

Уроки війни: The Washington Post

Американська газета The Washington Post пише, що США довгий час покладалися на дорогу зброю як на ключ до перемоги в конфліктах, але війна в Україні змушує їх “переглянути свої припущення”.

Стейсі Петтіджон, директор оборонної програми Центру за нову американську безпеку, заявила виданню, що цей конфлікт поставив під сумнів давні уявлення про те, що дорога високоточна зброя є ключем до перемоги США у війнах.

Американські снаряди, які наводяться на ціль за допомогою GPS, виявилися вразливими для російських засобів радіоелектронної боротьби, які зашифровують їхні сигнали і збивають з курсу.

Петтіджон сказав виданню, що США майже напевно взяли до уваги той факт, що Україна використовує застарілу артилерію, яка наводиться на ціль за допомогою датчиків і безпілотників.

– Ракети HIMARS коштують близько $240 тис. кожна, і в 2022 році Україна ефективно використовувала їх для завдання точних ударів по російських цілях за лінією фронту. Але витік документів американської розвідки минулого року свідчив про занепокоєння, що Росія знайшла способи націлювати їх за допомогою засобів радіоелектронної боротьби, і до часу контрнаступу України влітку їхній вплив був притуплений, – пише видання.

Проблеми із застосуванням американської тактики також виявилися під час війни, коли українські війська намагалися відмовитися від невдалої тактики маневрів НАТО для прориву через російську оборону.

The Post повідомила, що уроки України будуть враховані в наступній Стратегії національної оборони США, де аналітики вивчатимуть наземну війну, інформаційну війну, вогневі можливості на великих відстанях та інші аспекти конфлікту.

«Українці не здаються. Але ця складна війна виснажує»: огляд преси на два роки війни рф проти України
Фото: Chopin Airport

2 роки війни: огляд економіки від The Conversation

Видання із посиланням на одного європейського економіста пише, що війна в Україні повністю домінує в російській економіці. Це відбувається настільки, що “Москва не може дозволити собі ні перемогти, ні програти цю війну”.

Рено Фукар, старший викладач економіки в Ланкастерському університеті, вказав на важку економічну ситуацію, в якій опинилася Росія, коли добігають кінця 2 роки війни проти України.

За даними російського уряду, у третьому кварталі 2023 року ВВП Росії зріс на 5,5% у річному обчисленні. Але більша частина цього зростання зумовлена гігантськими військовими витратами країни, каже Фукар: цього року Кремль планує витратити на оборону рекордні 36,6 трлн рублів, або $386 млрд.

– Зарплати військовим, боєприпаси, танки, літаки, компенсації за загиблих і поранених солдатів – все це впливає на показники ВВП. Простіше кажучи, війна проти України зараз є головним рушієм економічного зростання Росії, – заявив Фукар в статті для The Conversation цього тижня.

Інші сфери російської економіки страждають від затягування війни. Москва зіткнулася з гострою нестачею робочої сили через те, що молоді фахівці тікають з країни або втягуються в конфлікт. За оцінками, зараз в країні не вистачає близько 5 млн працівників, що призводить до стрімкого зростання заробітної плати.

Інфляція висока – 7,4%, що майже вдвічі перевищує цільовий показник центрального банку в 4%. Тим часом прямі інвестиції в країну обвалилися, впавши приблизно на $8,7 млрд за перші три квартали 2023 року, згідно з даними російського центрального банку.

– Все це ставить Кремль у скрутне становище, незалежно від результату війни в Україні. Навіть якщо Росія переможе, вона не зможе дозволити собі відновити і убезпечити Україну через фінансові витрати, а також через наслідки ізоляції від решти світового ринку, – пише видання.

Поки Росія залишається ізольованою, її “найкраща надія” – стати “повністю залежною” від Китаю, одного з небагатьох стратегічних союзників, що залишилися, сказав Фукар.

Тим часом, витрати на відбудову власної держави вже “величезні”, додав він, вказуючи на такі проблеми, як зруйнована інфраструктура і соціальні заворушення в Росії.

Інші економісти попереджають про неприємності, що насуваються на Росію на тлі її війни в Україні. На російську економіку чекає ще більша деградація, попередив нещодавно один лондонський аналітичний центр, незважаючи на розмови про стійкість Росії перед обличчям західних санкцій.

Скільки пройшло днів з 24 лютого 2022

Загалом, широкомасштабна агресія України з 22 лютого 2024 року триває вже 731 день, або 1 рік, 12 місяців.

Від початку окупації Росією Криму і Севастополя минуло 3656 днів, або 10 років.

Переглянути Хронологію двох років війни – за посиланням.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x