«Ми хочемо змусити путіна погодитися з тим, що він програв цю війну»: основні заяви Президента України під час пресконференції в межах форуму «Україна. Рік 2024»

0 коментарів 13149 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції в межах форуму «Україна. Рік 2024» зробив ряд гучних заяв стосовно ситуації в країні та війни рф проти України. Про це, із посиланням на офіційне представництво Президента, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Володимир Путін озвучує плани до 2030 року, але ми хочемо раніше змусити його погодитися з тим, що він програв цю війну

Україна створює такий майданчик, на якому Президент Росії Володимир Путін буде змушений визнати свій програш у цій війні та не зможе реалізувати жодних своїх планів.

«Ми запропонуємо майданчик, на якому Путін може погодитися з тим, що програв цю війну і що це була помилка. Для нього – маленька, але для нас це трагедія. І для всього демократичного світу це трагедія, безумовно. І тому має бути справедливість у цьому питанні», – зазначив Глава держави.

Президент висловив переконання, що Україна не програє в цій війні, адже вже пройшла найважчий її період – на початку повномасштабного вторгнення Росії два роки тому.

«Принаймні в нас немає цієї альтернативи – не перемогти. Немає можливості програти. Бо, якщо Україна програє, ми не існуватимемо. Тому нам точно не підходить такий фінал боротьби за своє життя», – наголосив він.

Володимир Зеленський акцентував, що результат цієї війни залежить, зокрема, і від партнерів України.

«Якщо ми будемо сильні, зі зброєю, ми не програємо цю війну. Ми переможемо. Тому що всі кроки Путіна назад точно матимуть великий вплив на його суспільство. І він думатиме вже про внутрішню безпеку. Путін сьогодні все говорить про плани 2030 року. Він бачить себе до 2030 року. А ми хотіли б з ним закінчити раніше», – пояснив Президент.

Глава держави також зазначив, що Україна, зокрема, тривалий час працює над отриманням далекобійної зброї.

«Я перебуваю в позитиві від нещодавньої відповіді наших партнерів щодо цієї зброї», – повідомив Володимир Зеленський.

«Ми хочемо змусити путіна погодитися з тим, що він програв цю війну»: основні заяви Президента України під час пресконференції в межах форуму «Україна. Рік 2024»

Глобальний саміт миру посилить Україну дипломатично

Україна має зміцнювати свої позиції як на полі бою, так і в дипломатичній площині, напрацьовуючи план закінчення війни, який відповідав би українським інтересам.

«Щодо саміту. Ми вважаємо, що це дуже правильно – посилюватися на полі бою, і це залежить від нас, нашого виробництва та від наших партнерів. І так само дуже правильно посилюватися дипломатично. Ми не хочемо, щоб нам нав’язували будь-які формати перемовин, будь-які формули миру країни, які сьогодні не тут, не у війні. Дуже важливо, що ініціатива може йти тільки від України», – наголосив Глава держави.

Він нагадав, що на саміті G20 в Індонезії Україна вийшла з дипломатичною ініціативою та запропонувала Формулу миру, над реалізацією якої дуже наполегливо працює. За словами Президента, перший саміт миру може відбутися вже навесні поточного року у Швейцарії. У межах цієї зустрічі буде розроблено план і згодом – підготовлено спільний документ, який потім буде передано російській стороні.

Володимир Зеленський зазначив, що перемовники представлять напрацьований документ російській стороні, і таким чином з’явиться можливість для проведення другого саміту миру та підготовки до відповідних дипломатичних кроків щодо справедливого миру й закінчення війни.

«Ми хочемо змусити путіна погодитися з тим, що він програв цю війну»: основні заяви Президента України під час пресконференції в межах форуму «Україна. Рік 2024»

Україна сподівається на позитивне рішення партнерів щодо надання довгоочікуваної допомоги

Україна очікує на позитивні рішення щодо фінансової та військової підтримки від союзників для посилення на полі бою.

«Я зустрічався із сенаторами, з обома партіями, і всі сигнали у різних форматах знає Президент Байден, влада та опозиція. Вони знають, що нам потрібне це рішення впродовж місяця», – наголосив Глава держави.

За його словами, здебільшого ці кошти залишаються на території США – у компаніях, що виготовляють зброю, яка потрібна Україні, зокрема системи ППО та ракети до них.

Водночас, як акцентував Володимир Зеленський, Україна вже підписала низку двосторонніх угод у сфері безпеки з європейськими країнами, де вказані конкретні обсяги допомоги.

«З’явилася серйозна конкретика щодо грошей, і ми не просто так наполягали на цій конкретиці, бо бачимо виклики у США. Але розраховую на те, що США залишаться лідерами демократії у світі», – зазначив Глава держави.

Щодо далекобійної зброї, зокрема ATACMS 300, за словами Президента, то в цьому питанні є позитивні очікування.

«Справді, ми довго працюємо над цим питанням. Якщо узагальнити, я перебуваю в позитиві від нещодавніх розмов із нашими партнерами», – додав він.

Крім того, Глава держави зазначив, що бачить зміни у ставленні Європи до війни в Україні, особливо впродовж останніх кількох місяців.

«Я думаю, вони принаймні розуміють, наскільки це є небезпечним для них. Що Путін – не тільки наш ворог, а це ворог для всієї Європи. Я думаю, вони зрозуміли, що Путін продовжуватиме цю війну», – сказав Володимир Зеленський.

На його переконання, саме тому лідери європейських країн почали збільшувати виробництво боєприпасів, зокрема калібру 155 мм.

Водночас Глава держави зауважив, що суспільства європейських держав усе ще не готові воювати проти Росії на полі бою. І щоб їм не довелося цього робити, Європейський Союз має посилювати Україну.

«Ми хочемо змусити путіна погодитися з тим, що він програв цю війну»: основні заяви Президента України під час пресконференції в межах форуму «Україна. Рік 2024»

Конфіскація заморожених російських активів послабить Путіна

Завдання втрат російській армії на полі бою, політична ізоляція у світі, посилення санкційного тиску та запровадження конфіскації заморожених російських активів послабить владу Президента Володимира Путіна всередині Росії.

«Для нього гроші – номер один. Якщо ви почуєте його меседжі, то все навколо грошей. Він забезпечує безпеку цих грошей, навіть заморожених активів за кордоном», – зазначив Глава держави.

Президент наголосив, що для Володимира Путіна важливе збереження російських бізнес-активів.

«Якщо всі заморожені активи, усі гроші передадуть просто, без жодних умов, Україні, думаю, що це дуже його послабить… Без крові, але це було б дуже влучно. Тоді він буде дзвонити всім, не тільки мені, і шукати, як закінчити цю війну», – резюмував Володимир Зеленський.

«Ми хочемо змусити путіна погодитися з тим, що він програв цю війну»: основні заяви Президента України під час пресконференції в межах форуму «Україна. Рік 2024»

ЄС – це наш історичний і ціннісний вибір, і змінювати цей курс ніхто не зможе

Оборонна політика Європейського Союзу має бути спрямована на адаптацію до нових викликів і сучасних безпекових загроз. Україна, яка прагне стати частиною ЄС, уже почала виробляти зброю.

Коментуючи ситуацію з тим, що у Євросоюзі лише зараз почали звучати ініціативи щодо створення нової посади єврокомісара з питань оборони і є складнощі з наданням Україні обіцяних боєприпасів, Глава держави зазначив, що бюрократія в певних інституціях у ЄС, як і в будь-якому союзі чи альянсі, – це складна річ. Але сьогодні є нові технології та підходи, і всім потрібно перезавантажуватися.

«Наприклад, про мільйон артилерійських снарядів для України також дуже довго йдеться на різних майданчиках Європейського Союзу. Поки ми не отримали цей мільйон. Близько 30% ми отримали, хоча на останній зустрічі пан Боррель мені сказав, що він зробить усе, щоб до кінця поточного року ця артилерійська зброя в нас була. Ми не лише чекаємо, ми й самі виробляємо відповідну зброю. Недостатньо – ми розуміємо це. Але в нас є окремі контракти, ми розраховуємо на всі ці обсяги», – зазначив він.

При цьому Володимир Зеленський наголосив, що Україна хоче стати повноправним членом Євросоюзу.

«Для нас це – історичний вибір. Геополітичний вибір. Це насамперед вибір нашого народу. І змінювати цей курс ніхто не зможе. Росія це робила, але не змогла», – заявив Президент.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x