Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

0 коментарів 38448 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


З весни минулого року південну частину Одеської області сколихнула радісна новина – Дунайська обласна лікарня, яка знаходиться у місті Ізмаїл, отримає сучасну ангіографічну систему для лікування інсультів. Придбання такого дороговартісного обладнання стало можливим завдяки співпраці Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку у проєкті “Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей”. Напередодні Нового року медзаклад нарешті отримав ангіограф виробництва “Philips”. Наразі триває процес його встановлення у відділенні інтервенційної радіології в одному з корпусів лікарні. Чому відкриття нового відділення з сучасним обладнанням є важливим кроком уперед для медицини Бессарабії, дізнавалась журналістка “Бессарабії INFORM”.


На самому початку звертаємо увагу читача на те, що кожен рік в Україні діагностують близько 130-140 тисяч випадків інсульту, і понад третина пацієнтів помирає впродовж місяця. Нині інсульт посідає друге місце серед причин смертності та перше – серед причин інвалідизації дорослого населення. А близько 80-85% випадків – це ішемічні інсульти, для лікування яких у світі застосовують такі сучасні методи лікування як внутрішньовенна тромболітична терапія та механічна тромбоектомія – для найважчих випадків, коли уражено судину, яка постачає кров до головного мозку.

Загалом Україна належить до тих країн, де показник частоти розвитку інсульту вище, ніж середній показник в Європі.  Більш того, за даними Міністерства охорони здоров’я, у 2023 році кількість інсультів в Україні зросла на 16%.

Основними факторами ризику щодо розвитку гострого інсульту є похилий вік, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, стресовий перебіг життя, куріння, ожиріння. Розвиток інсульту найчастіше виникає внаслідок різкого підвищення артеріального тиску, атеросклерозу з тромбозом судин мозку, розриву аневризми мозкових судин.

Існують два основних типи гострого мозкового інсульту: ішемічний та геморагічний. Під час ішемічного інсульту відбувається закупорка судин мозку тромбом, що призводить до припинення кровообігу у певній частині мозку та може призвести до поступового відмирання клітин мозку. При геморагічному інсульті відбувається розрив кровеносної судини, частіше артеріальної аневризми, який супроводжується крововиливом у тканини мозку. Цей тип гострого інсульту виникає рідше, але має більш тяжкі наслідки та потребує тільки хірургічного втручання.

Ще трохи страшної статистики: смертність протягом 30 днів після геморагічного інсульту складає від 30 до 55%. Летальність протягом перших 30 днів при ВМК складає 30-55%, до половини хворих помирає в гострому періоді, переважно протягом перших 48 годин…

Тепер нагадаємо читачу, що у першій половині минулого року до ВР було направлено проєкт рішення «Про припинення роботи комунального некомерційного підприємства «Дунайська обласна лікарня» Одеської обласної ради» та приєднання до комунального некомерційного підприємства «Одеська обласна клінічна лікарня» Одеської обласної ради». Серед головних причин – географічне розташування кластера та забезпечення ефективного розподілу функцій між закладами охорони здоров’я, тому було прийнято рішення щодо створення хабу. Також дуже важливим є той факт, що в цьому медичному закладі вже не перший рік надається цілий список певного виду медичної допомоги, серед якої – інтервенційна серцево-судинна радіологія, неврологія, загальна терапія, кардіологія та ін. Окрім того, на період введення воєнного стану в Україні лікарня не припиняє надання медичної допомоги при гострому інсульті та інфаркті міокарда мешканцям південного регіону Одеської області.

Тож не дивно, що Дунайська обласна лікарня, розташована на Телеграфній, 182, першою з дев’яти визначених медзакладів по всій країні отримала від держави сучасну ангіографічну систему виробництва “Philips”. Відбулась ця важлива подія наприкінці грудня 2023 року. Щоб дізнатись, на якому етапі знаходиться формування відділення інвентерзивної радіології, “БІ” відвідала заклад.

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

Підкреслимо, що на момент спілкування журналіста з представниками лікарні у новоствореному відділені повним ходом йшов процес встановлення нового та дуже потрібного для мешканців нашого регіону обладнання. Тож поки спеціалізовані працівники компанії “Philips” займались своєю працею, важливою інформацією з “БІ” поділилась медична директорка лікарні Вікторія Юріївна Кузнєцова.

На самому початку наша співрозмовниця зауважила, що мешканці Бессарабії повинні слідкувати за своїм станом здоров’я постійно.

Інсульти на сьогодні, як то кажуть, помолодшали. Якщо раніше основний вік пацієнтів з таким діагнозом був 60+ та 70+, то на сьогодні спостерігається наступна тенденція: він часто став виникати у людей, чий вік лише 40+. А ще ця хвороба не шкодує ні жінок, ні чоловіків“, – розповіла Вікторія Юріївна.

Ба більше: як пояснила нам медичний директор, інсульт залишається основною причиною інвалідизації населення країни. Це захворювання, на жаль, є тягарем для сім’ї хворого, бо значно знижує якість життя та працездатний потенціал оточуючих. Тільки 10% хворих повертаються до роботи, 20% потребують сторонньої допомоги, у 30% розвивається порушення пам’яті та уваги. Це проблема, яка насправді має велике соціально-економічне значення.

Окрім того, дуже важливим є час звернення хворого до медичної установи – від цього напряму залежить життя.

Багато хто не знає, але інсультні пацієнти лікуються різними методами. Ті, хто вже запізно звертається, – у них відбуваються незворотні процеси у головному мозку, зазвичай віднімає мову або паралізує. Для них є свій протокол лікування. А ось ті, хто потрапив до лікаря у перші години, і їм встигли зробити, наприклад, тромбоекстракцію (видалення тромбу механічним шляхом) – ось у тих шансів набагато більше. Адже інвалідність дає саме тромб. Так ось, щоб цієї інвалідизації не було, є оперативні інтервенційні малоінвазивні маніпуляції, котрі допомагають людині уникнути інвалідності. І робити їх чи ні – вирішує саме лікар“, – пояснила співрозмовниця.

Важливий момент: в Ізмаїлі вже не перший рік функціонує інсультний центр. Спеціальна програма НСЗ дозволяє спеціалістам лікувати пацієнтів з інсультом та інфарктом безкоштовно. В Дунайській обласній лікарні це вже давно практикується. Але досі не було можливості оперативного втручання. Тепер, завдяки майбутньому відкриттю радіологічного відділення – буде.

Відкриття цього відділення напряму збільшує протяжність життя після інфаркту-інсульту та запобігає можливості стати інвалідом. Але від самого пацієнта теж залежить немало, і в першу чергу – своєчасне звернення до лікаря. Якщо після інфаркту людина вижила – вона більш-менш ще буде життєдайна. За умови дотримання дієти, відмови від куріння та жирної їжі тощо. А якщо людина все ж таки вижила після інсульту – то вона майже на  100% стає інвалідом. Це статистика… Відкриття цього відділення – це в першу чергу додатковий шанс для місцевого населення. Також це можливість працевлаштування нових лікарів, збільшення робочих місць. Ви ж пам’ятаєте, що наш медзаклад є надкластерним. І нове відділення спеціально створювалось на базі нашої лікарні. Бо у нас вже є спеціалісти, є досвід інфарктної інтервенції. Також тут є потенціал, є база для розвитку цього направлення. Наразі наші лікарі вивчають нові технології – тож можна стверджувати, що мешканцям південно-західної частини Одеської області насправді пощастило, в людей з’явиться більше шансів завдяки функціонуванню відділення інвентерційної радіології уникнути інвалідизації через інсульти та інфаркти“, – підкреслила наша співрозмовниця.

Ще раз наголосимо, що на момент спілкування журналіста “БІ” з представником медзакладу у відділенні тривав процес установлення медичного обладнання. Офіційні представники компанії “Philips” – інженери Андрій та Євгеній – займались збіркою. Після виконання цього пункту, за їх словами, обов’язково має бути тестування роботи всієї зібраної системи. Наступний етап – навчити працювати на ньому кваліфікований медперсонал. Тільки після цього нова послуга буде доступною населенню, але прогнозів, коли це станеться, поки ще не дають.

 

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

 

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

До речі, як зазначила Вікторія Юріївна у розмові, робота інженерів фірми має тривати майже місяць – 21 день, і це є стандарт. Самі інженери – це українці, які пройшли відповідне навчання. Окрім установлення, є ще спеціальна документація, яка має бути належним чином оформлена. Тож відкриття відділення ще трошечки потрібно зачекати.

Наостанок додамо, що саме відділення, навіть у не підготовленому до кінця стані, викликає гарні почуття – тут доволі просторо, гарне освітлення, зручне розташування необхідних приміщень, підведені усі комунікації – дуже велика різниця від звичних, так би мовити, “радянських” темних лікарняних приміщень. До речі, палата зі вже прооперованими пацієнтами розрахована на п’ять ліжок, біля яких розташовані щитки для під’єднання усіх необхідних апаратів та моніторів. А поряд – кімната зі скляною стіною, звідки за станом пацієнтів слідкуватимуть медики.

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

І ще трошки корисної інформації. Ангіографія – це метод рентгенологічного дослідження судин (артерій, вен), що дозволяє визначити місце звуження або закупорки судини, місце і міру патологічного розширення судин (аневризма), наявність внутрішньої кровотечі, міру поширення пухлинного процесу і інші хвороби, які виявити іншим шляхом не вдається. Дослідження виконується шляхом введення в судину спеціальної контрастної речовини і одночасного виконання рентгенографічного дослідження.

Метод ангіографії застосовується для виявлення патології кровоносних судин, що включає звуження судин (стеноз) або їх закупорку (оклюзію). Цей метод найчастіше застосовується для виявлення атеросклеротичних змін в судинах, в діагностиці захворювань серця, оцінки функції нирок і виявлення в них кіст і пухлин, для виявлення аневризм (патологічних розширень судин), пухлин, тромбів, артеріовенозних шунтів (патологічних зрощень артерії і вени) в головному мозку, а також для діагностики захворювань сітківки ока. Крім того, ангіографія застосовується як метод передопераційного дослідження перед хірургічними втручаннями на відкритому серці і головному мозку.

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

Лікування інсульту в Бессарабії виходить на новий рівень: незабаром в Ізмаїлі запрацює сучасне обладнання

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x