Страшне слово – інсульт: у МОЗ розповіли, куди звертатись, якщо хворому відмовляють у наданні безоплатних послуг

0 коментарів 33210 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Діагностика інсульту, надання першої допомоги, лікування та реабілітація в гострому періоді є безоплатним для всіх громадян. Національна служба здоров’я України також оплачує витратні матеріали, ліки із Нацпереліку основних лікарських засобів та харчування в умовах стаціонару. У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, куди звертатися, якщо хворому з підозрою на інсульт відмовляють у безоплатних послугах. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM».


Безоплатність послуг для хворих на інсульт передбачено Програмою медичних гарантій НСЗУ. Пацієнтам з таким діагнозом має бути безоплатно надана вся необхідна перша медична допомога. Крім того, направлення від сімейного лікаря для пацієнтів із підозрою на інсульт не потрібне, ─ запевняють у МОЗ.

НСЗУ  також оплачує вторинну профілактику інсульту.

«Це дії для зниження ризику рецидиву в пацієнтів, які вже перенесли інсульт, зокрема лікування супутніх серцево-судинних хвороб та аритмії. Призначені лікарем препарати, які входять у програму «доступні ліки», також можна буде отримати безоплатно або з невеликою доплатою. Вторинна профілактика має проходити на всіх етапах відновлення пацієнта: і в лікарні, і вдома», ─ йдеться у повідомленні.

Що робити, якщо від пацієнта вимагають оплатити лікування або ж повернути кошти за надане лікування інсульту?

У МОЗ наголошують, що у разі таких випадків необхідно звернутися із письмовою скаргою до керівника медичного закладу. Якщо на цю скаргу вчасно не зреагують ─ звернутися до Департаменту охорони здоров’я у місті чи регіоні знаходження, або до власника медзакладу – відповідного органу місцевої влади.

«Дуже ймовірно, що людина із інсультом не може займатися такими речами – безпечніше та ефективніше, щоб скарги подавали близькі люди пацієнта», ─ рекомендують у Міністерстві.

Якщо ж не вдається розв’язати проблему на місцевому рівні, можна звернутися зі скаргою безпосередньо до НСЗУ через контакт-центр за номером 16-77 або листом на поштову адресу: м. Київ, пр-т Степана Бандери, 19, індекс 04073, або на електронну адресу info@nszu.gov.ua.

Страшне слово – інсульт: у МОЗ розповіли, куди звертатись, якщо хворому відмовляють у наданні безоплатних послуг

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x