Про втілені проєкти, міжнародну допомогу та виклики сьогодення у підсумковому інтерв’ю з мером Аккермана Віталієм Гражданом

0 коментарів 22302 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


“Бессарабія INFORM” продовжує цикл інтерв’ю з міськими головами громад Бессарабії. На черзі міський голова Аккерману Віталій Граждан. Як минув 2023 рік для громади міста, що було пріоритетним для влади, які нововведення були запроваджені торік, та що вплине на реалізацію планів вже у 2024-му – дізнаєтеся у нашому матеріалі. 


– Віталію Вікторовичу, як би Ви описали 2023 рік?

Підбиваючи підсумки 2023 року, можна сказати, що цей рік в багатьох аспектах для Білгорода-Дністровського був непростим. Зокрема, повномасштабне вторгнення та прагнення захистити людей від агресора змушує вже другий рік поспіль адоптувати нашу економіку, фінансову та соціальну сферу міста до викликів воєнного часу. Але навіть за цих, вкрай складних умов, функціонування основних галузей міського господарства для мене як для міського голови Білгорода-Дністровського залишається одним з основних завдань як в теперішній час, так і на перспективу.

– Які першочергові задачі були у керівництва міста, та чи вдалося їх виконати?

З перших же днів повномасштабного вторгнення допомога соціально-вразливим мешканцям нашого міста стала для нас пріоритетною. Завдяки налагодженим зв’язкам з благодійними організаціями, містами-побратимами, українською діаспорою в різних країнах світу, Білгород-Дністровський почав отримувати гуманітарні вантажі з речами першої потреби та продуктовими наборами. Завдяки функціонуванню міського Штабу «Взаємодії та турботи» тільки за 2023 рік здійснено видачу близько 40 тисяч пакетів харчових продуктів нужденним родинам міста та внутрішньопереміщеним особам. До того ж, ми постійно збільшуємо категорії людей, щоб максимально охопити всіх, хто потребує такої допомоги.

Про втілені проєкти, міжнародну допомогу та виклики сьогодення у підсумковому інтерв'ю з мером Аккермана Віталієм Гражданом

– Цього року у Білгороді-Дністровському з’явилося багато спецтехніки та транспорту іноземного виробництва. Завдяки чому це стало можливим?

– Рік, що минув, дозволив значно розширити географію зовнішньоекономічних зв’язків нашої громади, зокрема з містами та регіонами Європейського Союзу, завдяки чому підписано чимало договорів про співпрацю, в тому числі й у сфері грантової допомоги. Завдяки укладеним договорам, в рамках дії програм підтримки «U-LEAD з Європою» від GIZ, «Cities4Cities United4Ukraine», «USAID Україна» та інших міжнародних фундацій. Чималу допомогу у 2023 році, у вигляді спецтехніки для міських комунальних підприємств, вдалося отримати завдяки співпраці з ГО “Гоулокал” в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Міжнародна платформа для зміцнення партнерств комунальних підприємств у водному господарстві, що реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням уряду Німеччини». Це багатофункціональні екскаватори, навантажувачі, автобуси, елементи малої механізації, шанцевий інструмент, а також засоби для роботи при надзвичайних ситуаціях, які розподілили між комунальними підприємствами міста. Крім того, завдяки міжнародній допомозі та отриманню містом автобусів, в Білгороді-Дністровському було впроваджено безоплатний маршрут громадського транспорту, який щодня робить три рейси в прямому та зворотному напрямках, сполучаючи найбільш віддалені мікрорайони міста.

Про втілені проєкти, міжнародну допомогу та виклики сьогодення у підсумковому інтерв'ю з мером Аккермана Віталієм Гражданом
Про втілені проєкти, міжнародну допомогу та виклики сьогодення у підсумковому інтерв'ю з мером Аккермана Віталієм Гражданом

– Багато уваги приділяється і влаштуванню безпечного освітнього середовища. Які зміни відбулися у навчальних та дошкільних закладах міста минулого року?

– Як і позаминулого, у 2023 році ми продовжили споруджувати укриття в навчальних закладах. Зокрема, в місті введено в експлуатацію укриття практично в усіх дошкільних навчальних закладах та в більшості шкіл, де для цього є всі необхідні конструкційні вимоги будівель. До того ж, в закладах освіти оновлено харчове обладнання для приготування якісніших, корисних та смачних шкільних страв. Не менш важливим є і те, що минулого року ми продовжили харчування дітей 1-4-х класів за кошти громади. Крім того, за кошти місцевого бюджету нам вже вдалось оснастити шість закладів дошкільної освіти та п’ять закладів загальної середньої освіти новітнім обладнанням, а це: пароконвектомати, овочерізки, міксери, обладнання для зберігання харчових продуктів та багато іншого приладдя. Модернізація міських закладів освіти – невід’ємна складова в організації якісного та безпечного освітнього процесу, що є одним з пріоритетних завдань для нашої громади.

Про втілені проєкти, міжнародну допомогу та виклики сьогодення у підсумковому інтерв'ю з мером Аккермана Віталієм Гражданом
Про втілені проєкти, міжнародну допомогу та виклики сьогодення у підсумковому інтерв'ю з мером Аккермана Віталієм Гражданом

– Як би Ви схарактеризували стан справ у сфері житлово-комунального господарства міста?

–  Другий рік поспіль вся енергетична галузь України відчуває на собі вплив від повномасштабного вторгнення росії. Не виключенням є і наше місто, оскільки весь житлово-комунальний сектор нерозривно пов’язаний з енергетичною галуззю нашої держави. Всі ми пам’ятаємо численні аварійні або вимушені запобіжні знеструмлення мереж електроживлення, що, звісно, відображалося і на роботі міського ЖКГ. Для зменшення цього впливу, в період блекаутів, з осені 2022 року місто почало забезпечувати комунальні підприємства галузі ЖКГ альтернативними аварійними джерелами електроживлення. Так, завдяки цьому, опалювальний період 2022-2023 років місто подолало зі стабільним теплопостачанням помешкань містян.

До того ж, завдяки заздалегідь вжитим заходам з впровадження енергозберігаючих технологій на комунальних підприємствах міста, нам вдається значно заощаджувати витрати по такому показнику як електроенергія, що, до речі, є одним з найбільш вагомих складових в тарифоутворенні на послуги ЖКГ для населення, а за рахунок щорічної Програми з компенсації різниці в тарифах утримуємо тариф на послуги ЖКГ для споживачів на рівні минулих років. Окрім цього, 2023 року посилили Програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків, а це, зокрема, ремонти дахів, ліфтів, заміна вікон та дверей в під’їздах багатоповерхівок, а також заміна високовольтних кабелів, що дуже важливо в осінньо-зимовий період.

Окрему увагу впродовж 2023 року у сфері ЖКГ міста було зосереджено на відновленні дорожнього покриття на основних магістральних вулицях міста, де востаннє капітальний ремонт проводився понад двадцять років тому.

Про втілені проєкти, міжнародну допомогу та виклики сьогодення у підсумковому інтерв'ю з мером Аккермана Віталієм Гражданом

– Білгород-Дністровський – одне з небагатьох міст Одещини, де впроваджено роботу комунальної установи, що на рівні з правоохоронними органами забезпечує громадський порядок на вулицях міста. Які результати роботи “Муніципальної варти”?

– Півтора роки тому за моєї ініціативи та підтримки депутатського корпусу міської ради в Білгороді-Дністровському з’явилася «Муніципальна варта». Основний склад інспекторів був зібраний з ветеранів МВС, з людей, які наразі непридатні до участі у бойових діях, тому вони стали до охорони безпеки міста. Порівняно з минулими роками, після створення Варти статистика адміністративних та кримінальних правопорушень значно впала. Разом з поліцейськими  інспектори Муніципальної варти стоять на сторожі безпеки містян.

Забезпечення дотримання Кодексу про адміністративні правопорушення здебільшого лягло на плечі Муніципальної варти. Так, наприклад, у 2023 році Муніципальна варта зосередила увагу на розвантаженні центральної частини міста від хаотичного паркування. Спершу інспектори виписували порушникам попередження, а потім справа дійшла і до штрафів. Як результат – поменшало порушень ПДД не тільки у центральній частині міста, а й певним чином покращилась статистика з дотримання водіями правил зупинки та паркування.

Окремо хочу підкреслити, що, за статистикою правоохоронних органів, найбільша кількість правопорушень відбувається ввечері та вночі, коли мешканці міста спокійно відпочивають вдома. Саме тоді, коли активізується злочинність, співробітники Муніципальної варти патрулюють мікрорайони міста. Завдяки цій роботі у співпраці з поліцією вдалося знизити показники порушень громадського порядку.

Про втілені проєкти, міжнародну допомогу та виклики сьогодення у підсумковому інтерв'ю з мером Аккермана Віталієм Гражданом
начальник Білгород-Дністровського районного відділу поліції Павло Бобчинський (праворуч) та співробітник КУ “Муніципальна варта”

– Однією з ключових наразі є підтримка наших військових. Скільки коштів з міського бюджету було витрачено на потреби захисників?

– Військові постійно звертаються до нас по допомогу, і, звичайно ж, ми ніколи їм не відмовляємо. Згідно з прийнятою депутатським корпусом “Програмою підтримки Збройних Сил України та інших військових формувань” у 2023 році з міського бюджету було виділено майже 40 мільйонів гривень на потреби наших військовослужбовців. Ці кошти пішли на придбання дронів, прожекторів, генераторів та покращення побутових умов військовослужбовців військових частин, які дислокуються на території нашого гарнізону.

– Наприкінці минулого року до Бюджетного кодексу України було внесено зміни, що значною мірою вплинули на фінансову політику громад та наповнення їх дохідної частини бюджету. Мова про ПДФО грошового забезпечення військовослужбовців. Які наслідки для громади Білгорода-Дністровського матиме таке рішення нардепів?

– Перш за все, ПДФО – це податок з фізичної особи на забезпечення необхідних їй послуг від влади. Всі надходження до бюджету, в тому числі і ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців до прийняття змін в Бюджетному Кодексі, розподілялося для забезпечення належних умов життя в громаді, і, звісно ж, поточної допомоги нашим військовим. При тому, міська влада, депутатський корпус робить усе, аби жителі отримували всі необхідні послуги. Навіть якщо це зобов’язання держави, й вона їх делегувала органам місцевого самоврядування. У 2023 році з бюджету громади забезпечувалися: пільгове перевезення, оплата комунальних послуг та спожитих енергоносіїв медичних закладів, закупівля медичного обладнання, устаткування та пільгових медикаментів, а також інші програми соцзахисту.

Окремо, муніципалітет за рахунок власних ресурсів підтримував підприємства критичної інфраструктури та стримував тарифи на тепло і воду для мешканців громади. Військовий ПДФО відіграє в цьому значну роль, адже з міського бюджету фінансується функціонування підприємств тепло- і водопостачання, проводяться безпекові заходи, пов’язані зі створенням й ремонтом укриттів, на забезпечення проживання внутрішньо переміщених осіб та інші соціальні проєкти.

Відповідно до ухваленого в цілому законопроєкту, цей податок з 1 жовтня 2023 року до 31 грудня року, в якому буде завершено воєнний стан, зараховується до державного бюджету. Формуючи бюджет на 2024 рік, ми врахували ці зміни і прийняли збалансований бюджет громади, де передбачено всі першочергові потреби – медицина, освіта, ЖКГ, соцзахист та інші пріоритетні видатки, до того ж, продовжуватимемо підтримувати наших захисників.

Наразі посилено працюємо над надходженнями до бюджету громади задля належного його виконання.

– Дякуємо за розмову, Віталію Вікторовичу!

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x