З січня 2024 року в Україні зростуть пенсійні виплати, а також зміниться сама система нарахування коштів: деталі

0 коментарів 32724 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Незважаючи на воєнний стан, держава проведе у 2024 році індексацію пенсії. Підвищення пенсій варто вже очікувати вже з січня, потім продовжиться в березні та липні. При цьому зміниться система нарахування пенсій — вона стане бальною. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на міністра соціальної політики України Оксану Жолнович. 


Як зазначила міністерка, пенсії будуть перераховані «практично всім громадянам», які вийшли на пенсію пізніше, ніж через три роки з моменту реформи. Тому що за останні три роки пенсії більш-менш відповідали ринковій вартості. А от усе, що було до того, було нараховано за заниженими коефіцієнтами, які менші за реальну вартість.

Щодо бальної системи, то вона нівелює розбіжності в пенсійних виплатах за однаковий страховий стаж у людей, які набули пенсійного віку в різні періоди. Новий розрахунок передбачає, що за кожен місяць, коли людина сплачувала страховий внесок або працювала, буде вирахувано співвідношення її заробітної плати і середньої, яка була на той місяць у той рік. Якщо ми отримаємо суму на рівні середньої зарплати, за це людині буде нараховано 10 балів. Якщо більше, то 11−12 балів, тобто пропорційно. Або, навпаки, менше.

Підсумкова кількість балів буде унікальною для кожного громадянина України. Це забезпечить можливість щорічно оцінювати та порівнювати цей показник із середньою заробітною платою в певному році та відповідно індексувати пенсію.

Суттєво проіндексувати виплати наступного року не вдасться, тому що на це потрібно близько 300 млрд грн, а держава виділила всього 100 млрд грн. Тож акцент будуть робити на тих особах, які отримують найменші виплати (близько 60% пенсіонерів).

Наостанок зазначимо,  що у січні 2024 року виплати підвищать тим, хто отримує мінімальну і максимальну пенсію. У січні та липні 2024 року — перерахують пенсію тим, хто отримує мінімальну пенсію в 65 років із повним страховим стажем, тобто, це чоловіки, які мають 35 років стажу, і жінки зі стажем 30 років. У березні 2024 року — пенсії підвищать усім, чиї пенсії мають індексувати за планом.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x