Найдорожче та найдешевше місто у світі – аналіз від провідного видання “The Eсonomist”

0 коментарів 22383 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Глобальна криза вартості життя, яка почалася минулого року, тепер настільки увійшла в повсякденне життя, що входить у народну мову. Приклад тому є британський сленг «Cozzie livs», що означає кризу, – він нещодавно був названий словом року в Австралії словником Macquarie. Останнє дослідження вартості життя в усьому світі, проведене EIU (дослідницький та аналітичний підрозділ), підтверджує, що інфляція залишається високою в усьому світі: ціни на 200 продуктів і послуг, які він відстежує, зросли в середньому на 7,4% за минулий рік. Це трохи менше порівняно з 8,1% у 2022 році, але залишається значно вищим за середній показник у 2,9% за попередні п’ять років. Про це розповідає “Бессарабія INFORM”, посилаючись на “The Eсonomist”. 


Найдорожче та найдешевше місто у світі - аналіз від провідного видання "The Eсonomist"
За результатами дослідження, цього року перше місце у рейтингу найдорожчих міст посіли Сінгапур і Цюрих. Сінгапур не є новим лідером: він був найдорожчим місцем для життя дев’ять років з останніх 11 років. Продукти, алкоголь і одяг у міжнародному діловому центрі можуть коштувати невелику суму. А от вартість сертифіката, необхідного для володіння автомобілем (який уряд хоче перешкодити), нещодавно перевищила 106 000 доларів. Тим часом Цюрих підскочив на п’ять сходинок порівняно з минулим роком. Найбільше місто Швейцарії завжди було дороговартісним і рідко покидає першу десятку. Його підйом на вершину індексу здебільшого пояснюється тим, що швейцарський франк зріс більш ніж на 10% щодо долара за останній рік. (Еталонним містом опитування є Нью-Йорк, тому, якщо валюта країни зміцнюється, її міста, як правило, піднімуться в рейтингу).

Найдорожче та найдешевше місто у світі - аналіз від провідного видання "The Eсonomist"

Міста Західної Європи, включно з Копенгагеном, Дубліном і Віднем, посідають приблизно половину з перших 20 місць. Зростання цін – одна з причин. Інша полягає в тому, що Європейський центральний банк підвищував процентні ставки шість разів у 2023 році, щоб приборкати інфляцію, що призвело до підвищення курсу євро на 7% щодо долара. Міста Північної Америки цього року впали в рейтингу: Нью-Йорк, торішній разом із Сінгапуром найдорожче місто, опустився на третє місце.

Трьома найбільшими альпіністами були Сантьяго де Керетаро та Агуаскальєнтес у Мексиці та столиця Коста-Ріки Сан-Хосе. Пекін був одним із чотирьох китайських міст, що входять до десятки найбільших занепадів у рейтингу. Це відображає знецінення юаня та сповільнення виходу Китаю від пандемії. Найбільше впали Москва та Санкт-Петербург, які опустилися на 105 позицій до 142-го та на 74 позиції до 147-го відповідно. Рубль обвалився по відношенню до долара через санкції Заходу щодо російської нафти та високий рівень військових витрат.

У минулорічному звіті EIU правильно передбачив, що ціни на енергію та проблеми з ланцюгом постачання зменшаться у 2023. Цей рік закінчується на більш песимістичній ноті. Відсоткові ставки навряд чи скоро знизяться, що стримуватиме економічне зростання; ціни на енергоносії можуть знову зрости, якщо війна Ізраїлю та ХАМАС пошириться на Близький Схід, і Ель-Ніньо, який почався в червні й триватиме до наступного року, все ж може підштовхнути ціни на продукти харчування.

Щодо рейтингу найдешевшого міста у світі, скажімо так, то воно може здатися знайомим. Він підтримав дослідження “Worldwide Cost of Living” дослідження EIU. Карта нижче показує, як він та його сусіди порівнюються з Нью-Йорком, містом-еталоном індексу.

Найдорожче та найдешевше місто у світі - аналіз від провідного видання "The Eсonomist"

EIU складає вартість понад 200 продуктів і послуг, які конвертуються в долари. Потім він порівнює кожне місто з Нью-Йорком, який має базову оцінку 100. Найдорожчі міста світу цього року, як ми вже вказали, є Сінгапур і Цюрих, обидва отримали 104. Цього року останньою позицією став Дамаск, зруйнована столиця Сирії, яка отримала всього лише 13.

Близький Схід і Африка займають значну частину нижньої частини рейтингу; вони є домівкою для шести з десяти найдешевших міст світу. Але деякі частини Близького Сходу набагато дорожчі: Тель-Авів в Ізраїлі та Амман в Йорданії є найдорожчими в регіоні, їх вартість така ж, як у багатьох містах Західної Європи та Північної Америки (примітка – ціни були зібрані до початку війни у Газі). Міста Перської затоки також підскочили цього року в ціні.

Найдорожче та найдешевше місто у світі - аналіз від провідного видання "The Eсonomist"

В Африці на південь від Сахари з дев’яти міст, включених до індексу, Хараре, столиця Зімбабве, є найдорожчим. Дуала в Камеруні піднялася на 16 позицій до 112-го місця, ставши найбільшим альпіністом серед усіх міст Африки (здебільшого це сталося через підвищення курсу місцевої валюти щодо долара).

Низький рейтинг для більшої частини регіону не буде втішним для місцевих жителів: індекс EIU не враховує ціни відносно зарплат. Наприклад, у Єгипті, Ірані та Сирії цього року продовжували спостерігати двозначну інфляцію. Ціни там можуть бути дешевшими, ніж у Нью-Йорку, але мало хто знайде це доступним.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x