Канабіс дозволено: Парламент прийняв історичне рішення про його використання в медичних цілях

0 коментарів 16875 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт №7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності». Його підтримали 248 народних депутатів. Про це, із посиланням на Міністерство охорони здоров’я, повідомляє «Бессарабія INFORM».


Зазначений законопроєкт суттєво доопрацювали до другого читання, зокрема було враховано понад сто правок із 900.

У МОЗ наголосили, що це черговий крок до підвищення якості надання медичних послуг в Україні для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей з розсіяним склерозом, епілепсією, пацієнтів, які отримують паліативну допомогу тощо.

«Прийняття законопроєкту № 7457 – це одночасно велика перемога гуманізму і початок довгого шляху для втілення усіх проголосованих норм. Попереду багато роботи, проте перший крок зроблений. На нього чекало мільйони людей. Всі вони сьогодні нарешті отримали шанс на кращу якість життя. Хочу окремо підкреслити важливий момент: держава буде суворо контролювати обіг ліків на основі канабісу, а використання його у рекреаційних цілях, як і раніше, залишиться під забороною», – заявив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України.

Суб’єктам господарювання, які планують здійснювати діяльність, пов’язану з вирощуванням, імпортуванням/експортуванням, виробництвом, зберіганням тощо медичного канабісу, необхідно отримати ліцензію. Закон дозволяє культивувати (вирощувати) медичні коноплі в Україні лише з суворим дотриманням вимог. Воно має відбуватися тільки в умовах закритого ґрунту (наприклад, теплиці), із цілодобовим відеоспостереженням і наданням безоплатного цілодобового доступу до нього Нацполіції.

Крім того, у документі передбачено, що кожна рослина, партія продуктів перероблення, одиниця фасованої продукції, пакування лікарського засобу на основі канабісу маркуватиметься унікальним електронним ідентифікатором, для чого буде створена єдина інформаційна база.

На першому етапі виробництво здійснюватиметься з імпортованої сировини, оскільки запуск механізму внутрішнього виробництва вимагатиме певного часу. Для цього суб’єкту господарювання потрібно отримати ліцензію на імпорт сировини, а також супутні ліцензії (перевезення, зберігання, продаж тощо) та зареєструвати таку ввезену рослинну субстанцію канабісу (активний фармацевтичний інгредієнт) у Державному реєстрі лікарських засобів. Після цього з неї можна буде виробляти ліки.

Пацієнту призначатимуть ліки на основі медичного канабісу, якщо його захворювання входить до переліку відповідних хбороб та станів, який буде затверджений у МОЗ. Відпуск лікарських засобів на основі медичних конопель буде можливий виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань та за електронним рецептом (як це відбувається у випадку призначення наркотичних та психотропних препаратів). Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом.

Використання рослин роду коноплі (Cannabis) в інших, крім медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності заборонено.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності. КМУ впродовж трьох місяців має привести у відповідальність із прийнятим законом усі нормативно-правові акти: створити 5 нових та змінити 12 чинних.

Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах.

«Терапевтичний ефект канабідіолу (КБД), що міститься в коноплях, та ефективність його застосування у медичних цілях підтверджена численними науковими дослідженнями і висновками профільних міжнародних установ. Зокрема, Експертний комітет Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ) з питань наркотичної залежності у червні 2018 року та в січні 2019 року опублікував звіти, в яких на підставі проаналізованих даних доклінічних та клінічних наукових досліджень дійшов до однозначного висновку, що КБД не є психоактивною речовиною, належить до природних канабіноїдів, не призводить до наркотичного спʼяніння, не викликає залежності, не має серйозних побічних ефектів та має значний терапевтичний потенціал», ─ додатково поінформували у МОЗ.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x