В Україні може поменшити кількість вищих навчальних закладів: причини

0 коментарів 30240 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У МОН говорять про наміри зменшити кількість вищих навчальних закладів в Україні. Такі кардинальні зміни пов’язують із демографічною ситуацією в державі. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на Міністерство освіти та науки України.


Як стало відомо, нещодавно заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький заявив, що в Україні на сьогодні існує проблема з кількістю закладів вищої освіти. Головна причина цього полягає у тому, що останнім часом спостерігаються негативні демографічні тенденції. Що у свою чергу стає нерентабельним для держави в утримувані великої кількості університетів. На його думку, наступні 15 років демографічна ситуація в Україні буде тільки ускладнюватися.

Кількість закладів вищої освіти за останні 15 років зменшилась дуже мало. 15 років тому середня кількість студентів на один заклад вищої освіти була 6,5 тисяч студентів, сьогодні – 3,5 тисячі. Демографія свідчить, що наступного року у нас не стане більше 17-річних“, – вважає Винницький.

Зазначимо, що раніше міністр освіти та науки Оксен Лісовий розповів, які зміни планують впроваджувати у сфері вищої освіти в Україні. Головний акцент хочуть зробити на професійно-технічній освіті.

Тобто, за словами очільника МОН, діти можуть вчитися до дев’ятого класу, а після його закінчення йдуть або в академічний ліцей, або в професійний коледж, де вчаться ще три роки. З професійного коледжу вони виходитимуть з професією прямо на ринок праці, а з академічного ліцею йдуть далі у заклад вищої освіти.

Водночас найбільшою проблемою всієї системи української освіти Лісовий називає корупцію.

Сьогодні до закладу вищої освіти громадянин приходить за дипломом. А не за знаннями. Мотивація – здобути вищу освіту, здобути диплом. А на знання ніхто не розраховує. Тому, корінь проблеми тут у реформі вищої освіти в цілому. Де потрібна трансформація в інструмент для отримання знань, кваліфікації. Тоді ризики у побутовій та іншій корупції у вищій освіті будуть суттєво знижені“, – наголосив Лісовий.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x