НМТ-2024: які нововведення чекають майбутніх випускників Одещини – перелік обов’язкових предметів для тестування

1 коментар 20844 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Уже третій рік поспіль Україна, залишаючись під тінню повномасштабного вторгнення росії, шукає відповіді на виклики, що стоять перед системою вищої освіти. Відсутність можливості провести повноцінне зовнішнє незалежне оцінювання для вступу на бакалаврські програми стає причиною впровадження значущих змін у законодавство та процедури прийому до вишів, які передбачають адаптацію до непередбачуваних обставин та дозволять країні ефективно впоратися з викликами у вищій освіті. Які саме нововведення чекають майбутніх випускників Одещини та всієї України, розкаже “Бессарабія INFORM”.


В середу, 8 листопада, Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10092 “Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року”, згідно якому вступні іспити до закладів вищої освіти відбудуться у вигляді національного мультипредметного тесту, але окрім трьох обов’язкових предметів буде плюс один предмет на вибір.

“Цього року у нас була схема НМТ, яка складалася з двох обов’язкових предметів плюс один на вибір. Наступного року буде три обов’язкових предмети плюс один на вибір. Мова йде про українську мову, історію України і математику плюс один предмет на вибір. Ми передбачаємо, що більшість абітурієнтів будуть складати як четвертий предмет англійську мову. Але є так само фізика, хімія, географія та ряд інших предметів”, – розповів заступник міністра освіти та науки Михайло Вінницький.

Тестування відбудеться в один день і триватиме 4 години. Структуру національного мультипредметного тесту у 2024 році змінювати не планують.

Нагадаємо, національний мультипредметний тест (НМТ) — форма проведення вступного випробування на бакалаврат для здобуття вищої освіти в Україні, введена у 2022 році (разом із магістерським комплексним тестом (МКТ) та магістерським тестом навчальної компетентності (МТНК)) через повномасштабне російське вторгнення в Україну. Умови війни визначають цей тест як найбільш оптимальний варіант для проведення оцінювання, сприяючи створенню рівних умов для всіх абітурієнтів, незалежно від їхнього місця перебування.

Які були НМТ-2022 та НМТ-2023? Давайте згадаємо трансформацію.

НМТ за 2022 рік складався з трьох блоків:  українська мова (без літератури), математика (алгебра та геометрія) та історія України (від початку XX до початку XXI століття). Тест містив по 20 завдань з кожного блоку, які потрібно було виконати за 120 хвилин. Вибирати інші предмети для тесту було неможливо.

Головною особливістю та нововведенням НМТ 2023 року був вибір третього предмету. Тобто мультипредметний тест містив все ті ж завдання з трьох предметів, але з них були два обов’язкові предмети – українська мова та математика, а третій – на вибір учня: це могла бути історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька чи іспанська), біологія, фізика, хімія. І сумарно тест тривав 180 хвилин, які абітурієнти самі розподіляли між трьома предметами.

У 2024 році для тих, хто не має наміру вступати до вишів, складання національного мультитесту не є обов’язковим. Також важливо відзначити, що для випускників цього року не передбачено обов’язкової державної підсумкової атестації, і пробного НМТ не буде проведено. Однак, для того, щоб цьогорічні вступники мали можливість належним чином підготуватися до тестування, Український центр оцінювання якості освіти зобов’язаний своєчасно інформувати учасників про його особливості. Це включає оприлюднення демонстраційних варіантів, щоб дати можливість абітурієнтам заздалегідь ознайомитися з форматом та вимогами тесту.

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Ivan
Ivan
4 месяцев назад

Краще б вже ввели вибір між польською мовою і математикою. Польська мова у наш час набирає надзвичайну популярність. Потрібно починати ходити на курси, вивчати цю мову. Це можна зробити навіть в Києві https://slavic-center.com.ua/izuchenie-polskogo-yazika-v-kieve/

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x