Безпека дітей насамперед: школярів та дошкільнят Болградської громади забезпечать якісним водопостачанням

0 коментарів 18576 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Безпека дітей сьогодні – це, зокрема, забезпечення підростаючого покоління якісним водопостачанням. Так вважає влада Болградської громади, реалізувавши давно бажаний проєкт. Напередодні чергового навчального року для закладів освіти та дошкільних закладів Болградської ТГ було придбано та вже встановлено обладнання для фільтрації води, що надходить із водопроводу.


Про принципи роботи та переваги цього обладнання дізнавалася власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у Болграді.

Проблемі забезпечення населення Болградщини якісною питною водою – вже багато років. За даними постійного моніторингу проб води з озера Ялпуг, звідки й споживають воду у своїй більшості населені пункти Болградського району, вона не відповідає вимогам ДержСанПіНу. Оскільки містить високі показники жорсткості, сухого залишку хлоридів та сульфатів. Однією з причин таких показників є зношеність труб центрального водопроводу, які ще не скрізь вдалося замінити, а також низький рівень води в озері за останні кілька років.

Як розповіла “БІ” очільниця відділу освіти Болградської міської ради Ірина Гончарова, якщо в самому Болграді цю проблему вдалося вирішити для населення шляхом встановлення бюветів, частковою заміною труб центрального водопроводу, то для закладів освіти це мало що змінило. Тим більше, що йшлося не лише про школи та садки Болграду, а й ще про п’ять інших населених пунктів Болградської громади. Тому влада перебувала у постійних пошуках розв’язання цієї проблеми, беручи участь у різних проєктах та програмах з отримання очисного обладнання.

І ось партія установок багатоступеневого очищення води, нарешті, прибула до громади, і навіть уже налагоджена фахівцями відповідно до всіх стандартів.

Безпека дітей насамперед: школярів та дошкільнят Болградської громади забезпечать якісним водопостачанням

«Це обладнання має кілька етапів очищення, в процесі якого з води витягуються шкідливі домішки, забирається жорсткість, відбувається її мінералізація. А на виході вона знезаражується ультрафіолетом. Тобто після цього вода подається повністю безпечною для дітей – як за бактеріологічними, так і хімічними показниками. Її, не побоюючись, можна використовувати як для приготування їжі, миття посуду в їдальнях, так і для пиття. До того ж, автоматична система розрахована на те, щоб очищеною постійно була вода обсягом 500 літрів», – зазначила Ірина Гончарова.

Додамо, що сучасна фільтрувальна система не займає багато місця, не викликає труднощів в обслуговуванні. Мало того, для кожної установи освіти вона підбиралася індивідуально – відповідно до отриманих результатів аналізу води.

«Для порівняння: у міських садах та ліцеях установки фільтрації однакові, бо й вода у Болграді практично скрізь ідентична за складом. Чого не скажеш про села громади. Наприклад, у селах Залізничне та Виноградівка обладнання в ліцеях відрізняється від обладнання у дитячих садках, попри те, що ці заклади знаходяться на території одного населеного пункту. Тому що вода, що надходить до них, різна за складом», – пояснила начальник відділу освіти Болградської міської ради.

Зазначимо, на сьогодні такого обладнання немає лише в закладах освіти села Владичень Болградської громади, де, як показали результати аналізу, вода відповідає держстандартам.

Безпека дітей насамперед: школярів та дошкільнят Болградської громади забезпечать якісним водопостачанням

Безпека дітей насамперед: школярів та дошкільнят Болградської громади забезпечать якісним водопостачанням

Фото: відділ освіти Болградської міської ради

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x