Аграрії закликають Одеську ОВА переглянути наказ про завчасне заповнення митних декларацій на експортне зерно

1 коментар 27459 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Всеукраїнська Аграрна Рада закликає внести зміни або скасувати наказ Одеської обласної державної (військової) адміністрації “Про деякі питання фінансової дисципліни в умовах правового режиму воєнного стану” №19 від 18 серпня 2023 року. До ВАР звернулись сільгоспвиробники, яким відмовили в проходженні митного контролю на підставі положень цього наказу. Ще частина аграріїв та трейдерів повідомляють, що взагалі перестали звертатись до Одеської митниці через неможливість виконати умови цього наказу. Про це йдеться на офіційному сайті ВАР, передає “Бессарабія INFORM”.


Як зазначається, положення документу вимагають від експортерів подачі митної декларації за 10 днів до завантаження судна. Для її заповнення продавець має підготувати необхідний обсяг та накопичити зерно в порту, а також бути впевненим, що на судно потрапить саме зерно того обсягу та якості, що зазначено у декларації. Саме від цих показників буде залежати і вартість партії. На практиці виконати такі умови не є можливим для більшості аграріїв.

“На сьогодні виробники та трейдери не накопичують зерно у портах, щоб не наражати людей, інфраструктуру та товар на небезпеку обстрілів зі сторони рф. Тому зараз більшість продавців працюють з “колес” – завантаження судна йде переважно відразу з автомобіля на корабель. Більше того, порти на Дунаї не мають достатньо місць для зберігання таких обсягів зерна, що підлягають попередньому декларуванню. Звертаємо увагу на те, що положення наказу ОВА є рекомендаційними і не обов’язкові до виконання суб’єктами господарювання. Проте, до ВАР надходять сигнали, що на Одеській митниці взяли за основу та вимагають обов’язкову наявність попереднього декларування товару”, – йдеться у повідомленні.

Аграрії вважають, що таким наказом Одеська ОВА гальмує експортні можливості морських та річкових портів, що в умовах постійних обстрілів та заблокованих традиційних логістичних маршрутів з боку російської федерації є неприпустимим.

“ВАР розуміє, що боротьба з “тіньовим” обігом зерна має бути обов’язковою, але цей процес не повинен нести шкоди для сумлінних експортів, особливо в умовах війни. Сьогодні аграрії без того відчувають надмірний бюрократичний тиск на всіх етапах – від виробництва до експорту продукції. Ще один регуляційний механізм з боку Одеської ОВА до тих, що вже діють на підставі законів та нормативно-правових актів, є надмірним та невиваженим. Сподіваємось, що думку бізнесу буде почуто, і Одеська ОВА внесе зміни, або скасує своє розпорядження № 19 від 18 серпня 2023”, – наголосили у Всеукраїнській аграрній раді.

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
ВАЛЕРКА ЗИЗА, 66,6 лет, черт-спец по ПИСЮНАМ))))
ВАЛЕРКА ЗИЗА, 66,6 лет, черт-спец по ПИСЮНАМ))))
7 месяцев назад

Читаешь “грешным делом”, а, валерка 😉 А всем ведь ⬆⬆⬆ давно известно ⬆⬆⬆

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x