Як виглядає дно Чорного моря після диверсії росіян на Каховській ГЕС станом на зараз – підводна відеозйомка з узбережжя Одещини

0 коментарів 41391 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Одеський еколог Владислав Балінський оприлюднив підводну відеозйомку узбережжя Чорного моря на Одещині після диверсії росіян станом на 15 липня і показав купи сміття на морському дні в нашому регіоні, які нанесло з Дніпра після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС. За його даними, внаслідок теракту на “Собачому” пляжі в Одесі, зокрема, загинуло близько 50% мідій. 


“На даній ділянці узбережжя дуже сильно постраждали колонії мідій, які перебувають у басейні, обмеженому хвилеломом і пірсами з двох боків. У басейні пляжу «Собачий» загинуло близько 50% усіх мідій… Думаю, ситуація з мідіями схожа на всіх одеських пляжах із хвилерізами. Стан колоній мідій у прибережній зоні, не обмеженій хвилерізом і пірсами, потребує вивчення. Стан мідій на більшій відстані від берега також потребує вивчення. З того, що вдалося побачити мені, це колонії на відстані 100 метрів за хвилерізом з морського боку. Загиблих мідій у них значно менше (до 20%), але навіть це, в межах морської акваторії, що зазнала опріснення, становить сотні й сотні тонн. До того ж, мені не подобається загальний вигляд колоній – вони покриті слизом, як плівкою. Кількісний та якісній стан мідійних колоній повинен лягти в розрахунок шкоди у провадженні по екоциду. Але ці дослідження є дуже важкою, довгостроковою й дороговартісною роботою», – зазначив Балінський.

Також еколог звернув увагу на кишені із покладом органіки і сміття на дні:

“З огляду на їхню площу і щільність, це теж дуже серйозна проблема. Одразу скажу, що на пляжі “Собачий”, наприклад, пісок під суцільним килимом рослинних залишків має чорний колір, що свідчить про локальний заморний процес. Дійсно, всі донні живі організми, що мешкали в товщі піску цієї ділянки дна (молюски, спірохети, дрібні ракоподібні), загинули внаслідок замору. Думаю, така ситуація характерна, тією чи іншою мірою, для всієї засміченої внаслідок диверсії площі дна”.

Катастрофічно мала кількість бичка також може свідчити про наслідки масштабного замору, зазначає Балінський. Однак, за його словами, є надія, що під час опріснення риба мігрувала подалі від берега і зараз буде поступово повертатися.

Терористичний акт підриву ГЕС спричинив цілу лавину катастроф і трагедій у нашій екосистемі. Окрім винищення тварин на суходолі, гине і риба, і молюски та інші живі організми у воді.

“Здатність моря до самоочищення в акваторії Одеської затоки та особливо її прибережної частини значно і значно підірвана. Поклади рослинних решток є міцним забруднювачем як постійне джерело органічної суспензії та становлять загрозу з точки зору локальних заморних процесів”, – підсумовує одеський еколог.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x