Не менше 29 пам’яток культурної спадщини національного та місцевого значення, за попередніми даними, пошкоджено в Одесі внаслідок ракетного удару

0 коментарів 16659 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Через обстріл рашистами Одеси 23 липня, за попередніми оцінками, пошкоджено 29 пам’яток національного та місцевого значення. Про це, із посиланням на Верховну раду України та Міністерство культури та інформаційної політики, повідомляє «Бессарабія INFORM».


Станом на 23 липня мова йшла про 25 пошкоджених пам’яток, сьогодні ж, 24 липня, їх попередня кількість збільшилась. Серед пошкоджених будівель ─ пам’ятки культурної спадщини в межах об’єкта всесвітньої спадщини «Історичний центр Одеси» та його буферної зони.

Серед будівель значно понівечено будинок Наума, будинок Чижевича, будинок Порро (Бістра), будинок Кредитного товариства, будинок Заблудовського, будинок Масса тощо.

Міністерство закликало міжнародну спільноту надати допомогу у відновленні та відбудові пам’яток культурної спадщини. Наразі готуються відповідні звернення до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Комітету Другого протоколу Гаазької конвенції.

У ВРУ зазначають, що 23 липня Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні висловила готовність Італії допомогти у відновленні зруйнованого Спасо-Преображенського собору.

«Італія з її унікальним у світі досвідом в реставраційній галузі готова долучитися до відбудови собору та інших скарбів культурної спадщини України», – зазначила Прем’єр-міністр Італії, про що поінформували у Посольстві Італії в Україні.

За два дні до обстрілу, 21 липня, у ЮНЕСКО закликали припинити атаки на культурні цінності, захищені міжнародними нормативними документами.

«ЮНЕСКО висловлює підтримку жителям Одеси та приносить щирі співчуття родинам загиблих», ─ йдеться в заяві організації.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x