Коли Україна переможе: аналіз популярної теорії, яка пов’язана з американськими виборами, – спеціально для “БІ”

3 коментаря 40473 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У листопаді 2024 року в США повинні відбутися вибори Президента, але вже зараз ситуація досить нестандартна. Здавалось б, яке нам – українцям діло до того, що відбуватиметься у США? Пряме. Аналіз популярної у світі теорії про термін закінчення війни в Україні ексклюзивно для “Бессарабії  INFORM” зробив заслужений журналіст України Сергій Осолодкін.


Хто з двох?

На перший погляд особливої інтриги тут немає, здається результат праймеріз майже вирішеним: демократи, напевно, висунуть – Джо Байдена (діючий Президент США), а республіканці, скоріш за все, зупиняться на – Дональдові Трампі (попередній Президент). Втім, не будемо поспішати з висновками – на «полі» може з’явитися третя особа. Виборці вже втомилися від заочної боротьби цих двох політиків, і «третій» не буде зайвим. Група No Labels («Без ярликів») вже збирає кошти на кампанію (зібрано понад $70 млн). Саме такі гроші зараз мають штаби системних політиків, що вказує на те, що організація має дуже серйозні наміри і може створити суттєві проблеми політикам, які, які, здавалося ще півроку тому, розіграють фінал «між собою».

Цікаво, якщо Байден і Трамп спираються в першу чергу на пожертви від пересічних громадян, то фінансування No Labels відбувається в основному за рахунок представників великого бізнесу.

No Labels вже має право на реєстрацію свого кандидата у Аризоні, Колорадо, Алясці та Орегоні. В інших Штатах продовжується системний збір підписів. У Флориді та кількох інших регіонах група вже реєструє партійні осередки.

Нагадаю, що президентські вибори у США проводяться за двоступінчастою системою, а долю президента визначає «колегія виборців» (у її складі 538 осіб, а голоси між ними розподілено відповідно до кількості населення). Кожен з виборщиків зобов’язаний проголосувати за того кандидата, який набере просту більшість у його штаті. Для того, аби стати Президентом США, необхідно отримати більше половини голосів виборців.

Політологи вважають, що саме така система стимулює конкуренцію двох основних партій та захищає вибори від можливих фальсифікацій. Втім, що таке «основні» партії? Це системна уява, яка зародилася кілька десятиліть тому. Так склалося історично, що у США домінують дві партії: «Республіканці» і «Демократи». Назви, здавалося б, альтернативні, а по суті партії майже тотожні. Вони трансформуються, змінюються, можуть змінити ідеологію або навіть тимчасово «розвалитися», але за перемогу на виборах завжди борються лише вони. Фактично «двопартійна система» сформувалася через правила проведення виборів (окрім президентських) – усі голосування в США відбуваються в один тур: перемагає той, хто отримав просту більшість голосів. Саме через це політикам вигідно примикати до однієї з двох «головних» партій, а виборцям немає сенсу витрачати свій голос на альтернативних кандидатів.

Чи правильно це? Ось, наприклад, в Україні на вибори реєструються всі, хто має гроші на заставу незалежно від того, має він шанс чи ні. Іноді претендент реєструється виключно для того, аби зашкодити іншому кандидату: поливає брудом; витягує голоси тощо.

Що ж стосується США, то існування інших партій там не заборонено, тому на кожних виборах висуваються кандидати від десятків інших об’єднань. Дуже рідко, але навіть у Конгрес потрапляють безпартійні (зараз у Сенаті дві особи).

Не дивлячись на зовнішню ідилію, і Джо Байден, і Дональд Трамп не дуже популярні серед населення США, але їх підтримують до 80% однопартійців, саме тому вони й вважаються фаворитами на праймеріз 2024 року. Саме таке ставлення пересічних американців і створює умови для появи третього кандидата – «центриста».

No Labels називає Байдена «надто лівим», а Трампа «надто правим», а свого кандидата планує виставляти під гаслом «поміркований»! Прізвище? Його поки не озвучують, але є припущення, що це може бути: керуючий банком; колишній губернатор-республіканець; або один з діючих сенаторів-демократів.

Слід зазначити, що у такому «продукті» є потреба. Відповідно до результатів опитування Gallup – 56% респондентів вказали, що хотіли б бачити третю партію; результати опитування від NBC News демонструють: проти висування Трампа – 60% опитаних, проти Байдена – 70% респондентів.

На фоні таких результатів у No Labels вважають, що їх кандидат може зібрали голоси з боку обох партій. За результатами прорахунку від HarrisX, йому для цього потрібно буде набрати всього лише 37% голосів.

Втім, навіть якщо No Labels і відмовляться від ідеї виставити свого кандидата, то все одно Трамп та Байден не будуть «сумувати» вдвох: буде не тільки «третій», а й «четвертий», «п’ятий»…

Поки що найпомітнішим з таких кандидатів вважається активіст та філософ Корнел Вест, який вже заявив про свою участь у виборах і який позиціонує себе як християнський соціаліст (кандидат від лівої Народної партії, крім того планує заручитися підтримкою і Партії зелених).

На вибори, скоріш за все, підуть й ті політики, які програють праймеріз. Серед демократів на це може спромогтися Роберт Кеннеді-молодший. Тут спостерігається цікавий парадокс: на фоні низки скандалів його рейтинг серед демократів упав, натомість він став подобатися багатьом республіканцям. Відомо, що його штаб зібрав вже $6,5 мільйонів (переважно від консерваторів).

Не все так просто у Трампа й на внутрішньопартійному полі. Аналітики не виключають, що на його шляху до Президентського крісла встануть ті республіканці, які програють йому праймеріз, заради того, аби нашкодити йому. Таким потенційним кандидатом називають Ліз Чейні, яку після критики Трампа позбавили поста у фракції, а потім виключили з партії за участь у розслідуванні штурму Капітолію 6 січня 2021 року. Сама вона не виключає можливості свого висування і заявляє, що Трампу не місце у Білому домі.

До чого тут війна в Україні

Експерти переконані: Байден буде розігрувати цю карту, а тому зараз робить все можливе, аби Україна не програла, але й максимум відтягує час її перемоги (за рахунок постачання озброєння в рамках визначеного Парламентом США законодавства та фінансування “ленд ліз”).

Для нього найвигідніший варіант розпочати передвиборчу гонку з гучної перемоги України, яку у США буде подано як особисту заслугу Байдена.

Політтехнологи знають, що про «здобутки» слід говорити за півроку до голосування (якщо раніше – забудуть, якщо пізніше – не встигнуть сприйняти). Тому, ймовірніше за все, повна Перемога України буде не раніше травня 2024 року. Говорять, що це буде дуже символічно, якщо цим днем стане 8 травня (відсил до Дня Перемоги у Другій Світовій війні). А перед тим Байден може неофіційно відкрити «другий» фронт (десь наприкінці грудня – початку січня). Тому і йде мова, що основні військові дії, скорше за все, закінчаться в Україні до 2024 року. Скоріш за все, після того, як на територію України прийдуть холоди, і земля буде тримати техніку – розпочнеться «зимова кампанія». Навесні відбудеться «підчищення», а травень стане переможним. Байден стартує з тези: «Перемога над росією – повернення безпеки громадянам США!».

Скоріш за все, в цей же час стартує й виборча гонка в Україні.

Втім, політика – справа ще більш тонка, ніж «Схід», а тому говорити однозначно, як воно буде – даремно витрачати час. Буде так, як буде. Але ймовірність того, що буде саме так – дуже висока!

А що з цього приводу думають читачі “БІ”? Пишіть у коментарях.

guest

3 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
БРЕСТ-1939
БРЕСТ-1939
8 месяцев назад

А Zалупка свой лоб твердющий пробила – та-а-ак молилась, шоб Трамп побЯдил 😉

БРЕСТ-1939
БРЕСТ-1939
8 месяцев назад
Ответить на  БРЕСТ-1939

О, а вот ?️?️?️ и проснулася Zалупка 😉

Голдфингер
Голдфингер
8 месяцев назад

И когда ж, та – пЭрЭмоХА-ХА-ХА:)))))))??????

3
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x