Про стан води в Дунаї та про те, чи можна зараз ловити і споживати дунайську рибу – відповіді спеціалістів

0 коментарів 154413 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Через підрив Каховської ГЕС у водоймах Одеського регіону різко погіршились проби води. За результатами лабораторних досліджень ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ», на різних водних об’єктах області виявлені збудники інфекційних хвороб, які значно перевищують нормативні вимоги. У зв’язку з цим в Одесі та всьому причорноморському узбережжі заборонили купання та вилов риби. В Ізмаїльському районі офіційної заборони на вилов водних біоресурсів з Дунаю та придунайських озер, на які не розповсюджується сезонна заборона, наразі немає. Проте спеціалісти наполегливо рекомендують вживати рибу тільки перевіреної якості. І застерігають – якщо ви все ж вирішили поласувати місцевою прісноводною рибою, її необхідно дуже добре термічно обробити. А взагалі, краще на певний час відмовитись від її споживання. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”.


У відділі економіки, агропромислового розвитку та екології Ізмаїльської РДА нам повідомили, що в цілому по регіону ситуація з якістю води та риби зараз складна. Особливо погані результати показують лабораторні дослідження морської води та, відповідно, і морських водних організмів. Це напряму пов’язано з антропогенною катастрофою на Дніпрі.

“Є ризик біологічного, хімічного забруднення, під питанням – радіологічне. Тому у питанні щодо вживання риби є одна спільна для всього регіону рекомендація – наразі слід обмежити її вживання, тому що це є небезпечним. А якщо використовувати у їжу, то тільки після належної термічної обробки. В Ізмаїльській РДА були проведені комісії з питань ТЕБ і НС, під час яких були надані доручення всім службам для того, щоб запобігти розповсюдження інфекційних захворювань у літній період. В тому числі – і щодо обмежень по вживанню риби і здійснення необхідних засобів захисту при її використанні”, – повідомив Валерій Єребакан – головний спеціаліст відділу економіки, агропромислового розвитку та екології Ізмаїльської РДА.

У райдержадміністрації зазначили, що в Ізмаїльському районі на Дунаї та придунайських водоймах наразі немає заборони на вилов риби, пов’язаної з катастрофою на Дніпрі (є тільки сезонні обмеження). Бессарабські рибалки, як і раніше, можуть здійснювати свій промисел, за винятком акваторії Чорного моря, де діє сувора заборона щодо вилову живих біоресурсів.

Стан води в Ізмаїльському районі знаходиться на постійному контролі Дунайського бассейнового відділу Відокремленого підрозділу санітарної охорони територій та на видах транспорту ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ України». Щотижнево на території його обслуговування у визначених точках водоймищ здійснюється відбір і постійний моніторинг проб води за санітарно-бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками, а також за формою-30 (на холеру і холероподібні вібріони). Останні планові лабораторні дослідження дунайської води не показали відхилень від норми. Проте після антропогенної катастрофи на Дніпрі до планових точок збору додалась ще одна – в районі села Приморське Вилківської громади, де, після підриву Каховської ГЕС і забруднення Чорного моря, проби морської води відбираються щодобово. І ось там фахівці виявили відхилення від норм по окремим показникам.

Яким саме, “БІ” дізнавалась у в.о. завідувачки Дунайського бассейнового відділу Відокремленого підрозділу санітарної охорони територій та на видах транспорту ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ України» Євдокії Мартинової:

“Ми там щодня досліджуємо воду на холеру. Холери ми поки що, слава Богу, не виявили. Але практично з першого дня з початку цих досліджень ми там виявляємо холероподібні вібріони. Проби також відбираємо на токсикологічні та вірусологічні дослідження (вони відправляються на дослідження в обласний центр), а також на паразитологічні та санітарно-хімічні показники. На сьогодні у морській воді в одній з проб був виявлений астровірус (викликає симптоми гострої кишкової інфекції). Загрозливим також є те, що у морській воді ми фіксуємо суттєві відхилення по паразитах, а саме по таким гельмінтам, як аскарида людська та собача, а також яйцям лентецю широкого. Це, ймовірніше за все, “відлуння” катастрофи на Дніпрі, адже стічні води, які змило водою в Херсонській області, потрапили у Чорне море і, через певний час, дійшли й до нас”.

Спеціаліст особливо наголошує на небезпеці вживання зараз чорноморських гідробіонтів (особливо таких морепродуктів як креветки, краби, молюски і т.п.) саме через ураження води паразитами:

“Кінцевий бенефіціар” лентецю широкого – людина. Інфікований виділяє разом з фекаліями яйця цих паразитів у зовнішню середу. І ці яйця зараз, ймовірно, потрапили разом зі стічними водами з Дніпра у море. А проміжні переносники – це як раз-таки креветки, риби й т.д. При попаданні цих паразитів в організм водних тварин, у них продовжується цикл розвитку, формуються личинки і т.д. І, якщо людина буде вживати такі заражені продукти, то захворіє. Ми ж добре розуміємо, що споживачі не завжди як слід обробляють свіжі морепродукти. Вони їх в’ялять, солять, коптять, маринують, консервують, а такі методи обробки не знищують паразитів і збудники кишкових хвороб. Це здатна зробити тільки якісна термічна обробка на промисловому рівні”.

Як відомо, промисловий вилов водних біоресурсів в акваторії Чорного моря був заборонений майже з початку широкомасштабного російського вторгнення через мінну небезпеку. А зараз ця заборона стала категоричною – саме через небезпеку попадання на прилавки магазинів та ринків заражених небезпечних продуктів водного походження. З цим же фактором пов’язана абсолютна заборона на купання на чорноморських пляжах, тому що люди можуть наковтатися забрудненої води, потім, як наслідок, – захворіти і стати переносниками небезпечних інфекцій.

…Але повернемось до теми риби з Дунаю та водойм, які з ним пов’язані, адже саме таку рибу частіше за все споживають мешканці Бессарабії.

На минулому тижні обласна Держпродспоживслужба повідомляла про те, що в Одеській області посилено стабілізаційні заходи через катастрофу на Каховській ГЕС, та про плани проведення комплексних перевірок ринків на території міста Одеси та області. У списку планових перевірок був і Ізмаїльський район.

“БІ” поцікавилась у начальника Ізмаїльського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Дмитра Дімова про результати останніх перевірок:

“На виконання розпорядження Одеської ОДА про організацію перевірок  торгових точок з реалізації риби, нашими спеціалістами, спільно з представниками поліції та ринку, проводяться рейди. Ми вже здійснили близько трьох таких спільних виїзних заходів, під час яких контролюємо джерела надходження риби. На сьогодні порушень не виявлено. Всі перевірені нами торгові точки надавали відповідні документи, які свідчили про те, що реалізована ними риба не представляє загрози здоров’ю людини”.

…На запитання, чи можна зараз вживати рибу, виловлену в Дунаї та придунайських водоймах, в.о. завідувачки Дунайського бассейнового відділу Відокремленого підрозділу санітарної охорони територій та на видах транспорту ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ України» Євдокія Мартинова відповіла стримано та лаконічно:

“Стан дунайської води може змінюватись кожного дня, а аналізи робляться довго. Тому – краще не ризикувати…”. 

І додала, що всі нестандартні результати по пробам води відділ доводить до органів влади, відповідних служб, закладів охорони здоров’я з наданням рекомендацій для подальшого прийняття заходів з метою недопущення епідускладнень. Так що можемо бути спокійні – якщо стан дунайської води погіршиться, жителів району обов’язково попередять.

Нагадаємо, нещодавно “Бессарабія INFORM” опублікувала інтерв’ю з професійним іхтіологом, кандидатом біологічних наук, заслуженим природоохоронцем України, директором Дунайського біосферного заповідника Олександром Волошкевичем, в якому дізнавалася, чи може вплинути антропогенна катастрофи на Дніпрі на якість води та риби у Придунав’ї.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x