Пернатий “переселенець”: у нацпарку “Тузлівські лимани” зафіксували появу унікального для Бессарабії граційного птаха – ймовірно, прилетів після катастрофи на Дніпрі

0 коментарів 21870 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У Бессарабії на території Національного природного парку “Тузлівські лимани” на Білгород-Дністровщині вчора зафіксували появу унікального для Бессарабії птаха – чорного лебедя, батьківщиною якого є Австралія. Він не є перелітним птахом, тому найімовірніше, прилетів до нас з якогось зоопарку після катастрофи на Дніпрі або з заповіднику Асканія Нова. 


Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на керівника науково-дослідного відділу національного парку “Тузлівські лимани”, доктора біологічних наук Іван Русєва.

“До нас вчора прилетів чорний лебідь. Спостерігаючи з другом і письменником з Австрії Horst Widmer за імовірною появою живих дельфінів і вибросом трупів китоподібних на узбережжі Чорного моря в межах нацпарку, ми побачили унікального птаха для Тузлівських лиманів – чорного лебедя, батьківщиною якого є Австралія”, – поділився науковець спостереженням у соцмережах.

Відомо, що лебідь чорний (Cygnus atratus) — водоплавний птах родини качкових. У природі зустрічається по всій території Австралії і на Тасманії. В середині 19 століття він був завезений до Нової Зеландії, де швидко і успішно прижився. Потім птахів завезли до Північної Америки та Європи, де чорних лебедів тримають, здебільшого, в парках.

“Вони взагалі рідко літають, з великими труднощами піднімаючись з землі, та й з води можуть злетіти не відразу. Але, якщо чорний лебідь вже в повітрі, то летить він дуже швидко”, – зазначив Іван Русєв.

Своєрідна краса чорного лебедя особливо помітна, коли він летить над землею і його білі махові пера різко виділяються на загальному тлі синяво-чорного оперення. По краях крил у чорного лебедя кучеряві пір’я. Дзьоб –  яскраво-червоний. На відміну від нашого мовчазного місцевого лебедя шипуна, у чорного лебедя є справжній голос. Їм птиці вітають один одного, супроводжуючи це кивками голови.

“На відміну від більшості водних птахів та інших видів лебедів, чорний лебідь перелітним птахом не є. Тим не менш, він досить мобільний і навіть найменші перешкоди, такі, як нав’язливий тривалий шум, можуть змусити його змінити місце перебування. Харчується лебідь чорний переважно водною рослинністю і дрібними водоростями та різними гідробіонтами, яких багато на Тулівських лиманах”, – розповідає вчений.

До Національного природного парку “Тузлівські лимани” лебідь прилетів, імовірно, з якогось зоопарку, можливо, після катастрофи на Дніпрі, а може і з Асканії Нова.

“Спостерігаємо далі з австрійцем і колегами нацпарку за таким цікавим австралійським переселенцем”, – підсумовує свою розповідь про цікавого екзотичного гостя нацпарку доктор біологічних наук.

Пернатий "переселенець": у нацпарку "Тузлівські лимани" зафіксували появу унікального для Бессарабії граційного птаха - ймовірно, прилетів після катастрофи на Дніпрі

Пернатий "переселенець": у нацпарку "Тузлівські лимани" зафіксували появу унікального для Бессарабії граційного птаха - ймовірно, прилетів після катастрофи на Дніпрі

Пернатий "переселенець": у нацпарку "Тузлівські лимани" зафіксували появу унікального для Бессарабії граційного птаха - ймовірно, прилетів після катастрофи на Дніпрі

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x