Захиститися від війни: в Аккермані вдосконалюють фонд укриттів у закладах освіти

0 коментарів 23301 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Повномасштабна війна страшною хвилею накрила Україну в лютому 2022 року. Звуки сирени, реальні загрози обстрілів ─ усе це, на жаль, стало складовою нашого життя. Умови війни спричинили перехід навчального процесу на онлайн-формат, оскільки у більшості закладів освіти були відсутні або не облаштовані хоча б найпростіші укриття. Протягом останнього року, аби максимально охопити дітей Білгорода-Дністровського очним навчанням, у деяких школах уже проведена значна робота та облаштовані сховища, зокрема вони наявні у другій та третій школах, міському ліцеї, початковій школі ім. С.О.Морозової. На сесії міської ради, що пройшла 26 травня, виділені кошти і для будівництва укриття в школі № 4. Подробиці дізнавалась «Бессарабія INFORM».


Депутатами міськради на позачерговій сесії було прийнято рішення про внесення змін до бюджету на 2023 рік. Серед іншого, були виділені 2 млн. грн для ЗОШ № 4 на капітальний ремонт харчоблоку, капремонт будівлі спортивної зали, а також ─ на укриття.

Захиститися від війни: в Аккермані вдосконалюють фонд укриттів у закладах освіти

Наразі, у школі немає приміщень, які б могли бути використані у якості сховищ для педагогів та учнів під час сигналів повітряної тривоги, а тому будуватимуть захисну споруду «з нуля». Завдяки прийнятому рішенню про виділення коштів, незабаром буде замовлений проєкт на будівництво майбутнього укриття. В управлінні освіти зазначили, що планують його побудувати орієнтовно на 300 місць, але більш точну інформацію, зокрема й щодо загальної вартості робіт, матимуть після розробки проєкту.

Очільниця управління освіти Олена Принц впевнена, що роботи будуть повністю завершені до 1 грудня поточного року, а на період з вересня по листопад учні школи тимчасово навчатимуться в приміщеннях інших закладів. Слід зазначити, що молодші класи здобувають освіту в очному форматі на базі початкової школи ім. С.О.Морозової, оскільки це дозволяє кількість місць в укритті. Їх повністю вистачає як для школярів самого закладу, так і для «гостей» зі школи №4.

Також Олена Принц поділилася планами ─ до серпня відкрити дитячий садок №6, а до 1 вересня завершити усі роботи у другому укритті школи №2, які уже добігають кінця. Як наголосила начальниця управління освіти, головна мета ─ охопити якомога більше дітей очною формою навчання.

Під час засідання сесії також торкнулися питання відкриття до початку нового навчального року школи №7. Начальниця фінансового управління Олена Задорожна надала інформацію, що на роботи по облаштуванню сховища виділяються додаткові кошти: 1 млн. 371 тис. грн. по загальному фонду та 200 тис. грн по спеціальному. Ці зміни також були внесені до проєкту рішення та прийняті депутатами ради.

«Ця правка стосується відкриття сьомої школи. Наразі, ми розглядаємо цю правку для того, щоб повністю завершити ремонтні роботи по укриттю у сьомій школі і також запустити її», ─ прокоментував необхідність внесення змін мер Віталій Граждан.

Захиститися від війни: в Аккермані вдосконалюють фонд укриттів у закладах освіти

В управлінні освіти також зазначили, що проєктна документація по укриттю школи №7 вже готова, а далі за виділені кошти відбудеться реконструкція підвального приміщення у найпростіше укриття з можливістю розміщення до 700 людей.

Крім того, у ході засідання зупинились на питанні ремонтів та модернізації харчоблоків. Міський голова підкреслив, що наразі планується придбати нову сучасну техніку для харчоблоку школи №7. У школі №4 така вже є, але саме приміщення потребує ремонту. Віталій Граждан запевнив, що у міськраді й надалі працюватимуть над тим, аби осучаснити обладнання в харчоблоках.

Очільниця управління освіти також підкреслила важливість таких намірів, адже за останній час у навчальних закладах, де уже придбані сучасні пароконвектомати, якість харчування значно покращилась. У закладах повністю дотримуються вимог до харчування дітей, визначених в рамках реформи. Окрім зручності у використанні, нове обладнання дозволяє економити електроенергію, водопостачання, а також час на приготування їжі ─ і страви виходять дуже смачні й корисні. На презентації таких страв нещодавно побувала й «Бессарабія INFORM», про що ми розповідали раніше.

«Чекаємо на Перемогу і мир, а далі будемо і спортивні зали робити, і майданчики, і харчоблоки, і багато іншого. У нас великі плани на майбутнє, то ж після війни будемо у повній мірі втілювати їх у життя», ─ наголосила Олена Принц під час спілкування з БІ.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x